ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
μετεωρολογικό μπαλόνι ουρανός
Ένα μετεωρολογικό μπαλόνι αιωρείται σε καθαρό γαλάζιο ουρανό, καταγράφοντας δεδομένα ατμόσφαιρας.

Βίλνιους: Αερόστατα λαθρεμπόρων προκαλούν προβλήματα στις πτήσεις

Πάνω από 20 αερόστατα με λαθραία τσιγάρα από Λευκορωσία προκάλεσαν διακοπή πτήσεων στο αεροδρόμιο Βίλνιους. Από τις 22:15 του Σαββάτου ως 04:40 Κυριακής υπήρξαν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις σε περίπου 30 πτήσεις.

Περισσότερα από είκοσι αερόστατα που χρησιμοποιούνται για λαθρεμπόριο τσιγάρων από τη Λευκορωσία στη Λιθουανία προκάλεσαν σοβαρές δυσλειτουργίες στη λειτουργία του αεροδρομίου του Βίλνιους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Όπως δήλωσε ο Ντάριους Μπούτα, εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, «οι πτήσεις διακόπηκαν στο αεροδρόμιο του Βίλνιους από τις 22:15 του Σαββάτου μέχρι την Κυριακή στις 04:40». Κατά το συγκεκριμένο διάστημα, περίπου 30 πτήσεις καθυστέρησαν, ακυρώθηκαν ή ανακατευθύνθηκαν σε άλλα αεροδρόμια.

Συνολικά, περίπου 25 αερόστατα παραβίασαν τον λιθουανικό εναέριο χώρο, με δύο να εντοπίζονται κοντά στο αεροδρόμιο. Το πρωί της Κυριακής, εντοπίστηκαν έντεκα αερόστατα που μετέφεραν πακέτα λαθραίων τσιγάρων.

Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και νωρίτερα μέσα στο 2024, ακόμη και εντός του αεροδρομίου. Από φέτος, οι συνοριακοί φρουροί στη Λιθουανία έχουν πλέον το δικαίωμα να καταρρίπτουν τέτοια αερόστατα.

Οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν κυρίως μετεωρολογικά αερόστατα για τη μεταφορά λευκορωσικών τσιγάρων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι τιμές του καπνού είναι υψηλότερες. Σύμφωνα με τον Μπούτα, η Λιθουανία κατέγραψε 966 αερόστατα που εισήλθαν στη χώρα το 2023, ενώ φέτος ο αριθμός έχει φτάσει ήδη τα 544.

Οι αρχές υπογραμμίζουν ότι «η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μετεωρολογικών αεροστάτων από τους λαθρεμπόρους θεωρείται εγκληματική δραστηριότητα, αλλά όχι ενέργεια δολιοφθοράς ή προβοκάτσια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Λιθουανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Αεροδρόμια έκλεισαν εξαιτίας μπαλονιών από Λευκορωσία

Τα αεροδρόμια Βίλνιους και Κάουνας στη Λιθουανία έκλεισαν προσωρινά, λόγω δεκάδων μετεωρολογικών μπαλονιών από τη Λευκορωσία που εντοπίστηκαν στον εναέριο χώρο, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών.
Βίλνιους πανοραμική θέα
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Ξεκίνησαν ξανά οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Βίλνιους

Η λειτουργία του αεροδρομίου Βίλνιους αποκαταστάθηκε μετά από αρκετές ώρες διακοπής πτήσεων λόγω εντοπισμού θερμοστάτων στον εναέριο χώρο. Πτήσεις εκτράπηκαν σε γειτονικά κράτη, σύμφωνα με τη διοίκηση του αεροδρομίου.
Βίλνιους πανοραμική θέα
ΔΙΕΘΝΗ

Αναστολή πτήσεων στο Βίλνιους λόγω αερόστατων, εκτροπές σε γειτονικά αεροδρόμια

Το αεροδρόμιο Βίλνιους έκλεισε προσωρινά λόγω πιθανού αερόστατου, με πτήσεις να εκτρέπονται σε άλλες χώρες. Η εναέρια κυκλοφορία θα παραμείνει κλειστή ως τις 2:30 τα ξημερώματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αεροδρομίου.
Σημαίες Ρωσίας Λευκορωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Ο ΥΠΕΞ προτείνει απόρριψη διαλόγου για τα σύνορα με Λευκορωσία

Ο ΥΠΕΞ Λιθουανίας πρότεινε να μην πραγματοποιηθούν συνομιλίες με τη Λευκορωσία για το άνοιγμα των συνοριακών σταθμών, παρά τη σχετική εντολή του Λουκασένκο, καθώς οι σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί έως τέλη Νοεμβρίου λόγω περιστατικών με μπαλόνια.
Εσωτερικό αεροδρομίου
ΔΙΕΘΝΗ

Κλειστό το αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρέιγκαν λόγω θέματος ασφαλείας

Η FAA διέκοψε όλες τις πτήσεις στο εθνικό αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρέιγκαν λόγω πιθανού κινδύνου για ένα αεροπλάνο της United Airlines, το οποίο απομονώθηκε. Η αιτία της απειλής παραμένει ανεπιβεβαίωτη, ενώ FAA και United δεν σχολίασαν.
Πινακίδα Καλαϊνίνγκραντ οδός
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Κλειστά τα σύνορα με Λευκορωσία έως 30 Νοεμβρίου

Η Λιθουανία κρατά κλειστά τα σύνορά της με τη Λευκορωσία έως τα τέλη Νοεμβρίου λόγω περιστατικών με μπαλόνια διακινητών. Το μέτρο ίσως παραταθεί, σύμφωνα με την πρωθυπουργό, ενώ η Λευκορωσία το χαρακτηρίζει εχθρικό.