ΓΔ: 2569.82 1.56% Τζίρος: 262.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γκάβιν Νιούσομ Καλιφόρνια

Καλιφόρνια: Προσφυγή κατά Τραμπ για Εθνοφρουρά στο Όρεγκον

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, θα κινηθεί νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για να σταματήσει την αποστολή 300 Εθνοφρουρών της Καλιφόρνιας στο Όρεγκον, μετά από μπλόκο δικαστηρίου στην ομοσπονδιοποίηση της Εθνοφρουράς.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η προσφυγή αφορά την απόφαση για την ανάπτυξη 300 μελών της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνιας στο Όρεγκον.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Νιούσομ δήλωσε: «Αφού ομοσπονδιακό δικαστήριο μπλόκαρε την προσπάθεια του να ομοσπονδιοποιήσει την Εθνοφρουρά του Όρεγκον, ο Ντόναλντ Τραμπ αναπτύσσει 300 μέλη της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνιας στο Όρεγκον». Επισήμανε ακόμη ότι τα μέλη αυτά βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς το Όρεγκον.

Η παρέμβαση του Νιούσομ έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της ομοσπονδιακής δικαστού Κάριν Ίμεργκουτ, η οποία απαγόρευσε προσωρινά, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, την ανάπτυξη 200 μελών της Εθνοφρουράς του Όρεγκον στο Πόρτλαντ. Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των διαδηλώσεων κατά της υπηρεσίας μετανάστευσης και τελωνείων (ICE), καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την αναγκαιότητα αυτής της ενέργειας.

Σε νέα ανακοίνωση, ο Νιούσομ χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ ως «προκλητική παραβίαση του νόμου και της εξουσίας», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για επίθεση στο κράτος δικαίου.

Ο κυβερνήτης υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε θέσει υπό ομοσπονδιακό έλεγχο την Εθνοφρουρά της Καλιφόρνιας πριν από αρκετούς μήνες για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων στο Λος Άντζελες. Σύμφωνα με τον Νιούσομ, οι τρέχουσες συνθήκες δεν δικαιολογούν πλέον μια τέτοια ενέργεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο γρήγορου τέλους ή εκτόνωσης του πολέμου στο Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ μπορούν να τερματίσουν γρήγορα τον πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα επιδιώξουν ταχεία λύση ή σταδιακή εκτόνωση. Σχολίασε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία και τη λειτουργία του Starlink.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Γαλλία φλέγεται σήμερα λόγω των αλλοδαπών μεταναστών

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη μετανάστευση για τις ταραχές στη Γαλλία, ζητώντας από το Παρίσι να σκληρύνει τα μέτρα. Με ανάρτησή του, κάλεσε τη Γαλλία να κλείσει τα σύνορα και να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συνομιλίες με Ρωσία και Κίνα για αποπυρηνικοποίηση

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα διεξάγουν συνομιλίες για πυρηνικό αφοπλισμό, με αφορμή τα μεγάλα αποθέματα τους. Επίσης, ανέφερε πως η Κίνα μπορεί να φτάσει το επίπεδο των ΗΠΑ στα επόμενα πέντε χρόνια.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας υπέρ της μη ζωντανής μετάδοσης εκτέλεσης δράστη

Ο Τραμπ ακύρωσε τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του Νιντάλ Χασάν για τη δολοφονία 13 στρατιωτών, απόφαση που είχε προκαλέσει αίσθηση όταν την ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Χέγκσεθ. Το Πεντάγωνο στηρίζει την επιλογή του προέδρου.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ δεν θα μεταδοθεί ζωντανά

Ο Τραμπ ακύρωσε τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του δράστη της επίθεσης στο Φορτ Χουντ, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση του υπουργού Άμυνας. Η απόφαση για δημόσια μετάδοση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Χωρίς ζωντανή μετάδοση η εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν θα μεταδοθεί ζωντανά η εκτέλεση του άνδρα που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες. Η εκτέλεση θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί. Οι οικογένειες των θυμάτων μπορούν να παρευρεθούν αν το επιθυμούν.