Οι ΗΠΑ παρέδωσαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τους οποίους η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως αρνηθεί να στείλει μετά από οδηγία του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Τετάρτη.
Ο Μπάιντεν ενέκρινε κρυφά τη μεταφορά των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS τον Φεβρουάριο για χρήση εντός ουκρανικού εδάφους. Οι πύραυλοι ATACMS στη συνέχεια συμπεριλήφθηκαν αθόρυβα στο πακέτο βοήθειας 300 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε στις 12 Μαρτίου και τελικά παραδόθηκαν στην Ουκρανία στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, αντισυνταγματάρχη Γκάρον Γκαρν.
«Δεν ανακοινώθηκε ότι παρέχουμε στην Ουκρανία αυτή τη νέα ικανότητα εκείνη τη στιγμή, προκειμένου να διατηρήσουμε την επιχειρησιακή ασφάλεια για την Ουκρανία κατόπιν αιτήματός τους», είπε ο Γκαρν, χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση τους στον στρατό της Ουκρανίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πύραυλοι ήδη χρησιμοποιήθηκαν στην Κριμαία.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αντισταθεί στην αποστολή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εν μέρει λόγω ανησυχιών σχετικά με τον μικρό αριθμό που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Οι ισχυροί πύραυλοι απαιτούν χρόνο και πολύπλοκα εξαρτήματα για να παραχθούν. Η Lockheed Martin, η οποία κατασκευάζει τους πυραύλους ATACMS, είναι σε πλήρη παραγωγή και παράγει περίπου 500 πυραύλους ετησίως, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας τον Σεπτέμβριο.
Οι ΗΠΑ εργάστηκαν στα παρασκήνια για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια των αποθεμάτων, με ενέργειες που περιελάμβαναν την αγορά περισσότερων πυραύλων ATACMS για την πλήρωση αμερικανικών στρατιωτικών αποθεμάτων.
«Ως αποτέλεσμα, μπορέσαμε να προχωρήσουμε με αυτήν την παροχή ATACMS, διατηρώντας παράλληλα την τρέχουσα ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεών μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Τσάρλι Ντιτς.
Ο Μπάιντεν κάλεσε επίσης την ομάδα του να κάνει αυτό το βήμα μετά την προμήθεια και χρήση βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας και τις επιθέσεις της Ρωσίας σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
«Είχαμε προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην αποκτήσει βορειοκορεατικούς βαλλιστικούς πυραύλους και να μην ανανεώσει τις επιθέσεις της κατά της μη στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας», είπε ο Ντίτς. «Με την επίλυση των ανησυχιών μας σχετικά με την ετοιμότητα, μπορέσαμε να ακολουθήσουμε την προειδοποίησή μας και να προσφέρουμε αυτή τη δυνατότητα όπλων μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία».
Περισσότεροι από τους πυραύλους αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Τετάρτη, αφού ο Μπάιντεν υπέγραψε σε νόμο ένα πακέτο που παρέχει βοήθεια σχεδόν 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία μετά από μήνες καθυστερήσεων στο Κογκρέσο.
Το περασμένο φθινόπωρο, οι ΗΠΑ έστειλαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία την παραλλαγή μεσαίας εμβέλειας του πυραυλικού συστήματος ATACMS, η οποία μπορεί να φτάσει περίπου τα 100 μίλια, ενώ η έκδοση μεγαλύτερης εμβέλειας μπορεί να φτάσει έως και τα 190 μίλια.
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από τις ΗΠΑ ιδιωτικά και δημόσια τους πύραυλους μεγάλου βεληνεκούς για να στοχεύουν βαθύτερα πίσω από τις ρωσικές γραμμές. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως αντισταθεί, επικαλούμενοι ζητήματα εφοδιασμού και ανησυχίες για περαιτέρω πρόκληση της Μόσχας εάν αναπτυχθούν.