Με την απαγγελία της κατηγορίας ότι ο ίδιος και ο όμιλος του, Aratos Group, έκαναν διπλό εμπόριο, βοηθώντας τη Ρωσία να αναπτύξει όπλα νέας γενιάς, ο 59χρονος Έλληνας επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός, κρατείται στο Παρίσι με αμερικανικό ένταλμα σύλληψης και περιμένει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
Όλες οι ιστοσελίδες του ομίλου, τόσο στην Ολλανδία, που είναι πλέον η έδρα του, όσο και στην Ελλάδα, έχουν πέσει από χθες το βράδυ, ενώ ανησυχία επικρατεί στους δεκάδες εργαζόμενους, σε ό,τι αφορά το επαγγελματικό τους μέλλον. H Aratos Technologies, η οποία δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 2003, είχε μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στην Ολλανδία τα τελευταία χρόνια, ενώ είχε αναπτύξει θυγατρικές σε διάφορες χώρες από την Αυστραλία έως και την Ινδία.
Ο όμιλος Aratos το 2021 ήταν φιναλίστ στον διαγωνισμό καινοτομίας του NATO για διαστημικές εφαρμογές. Eιδικεύεται σε διαστημικές τεχνολογίες, εσωτερική ασφάλεια, blockchain και συστήματα αντι-drone. Στην χώρα μας, τόσο η εταιρεία όσο και ο ιδρυτής της είχαν γίνει γνωστοί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, καθώς ο κ. Μπογονικολός μίλησε για πρώτη φορά για τη δυνατότητα εντοπισμού εστιών φωτιάς από τους δορυφόρους. Μάλιστα, σε συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει για την πυρκαγιά στην Ηλεία έκανε λόγο για εστίες που άναβαν με διαφορά χρόνου αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για οργανωμένο εμπρησμό.
Από την Πάτρα, στο Χάρκοβο
Γιος στρατιωτικού, ο Ν. Μπογονικολός πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αποφοιτώντας από το 2ο Λύκειο του Κιλκίς βρέθηκε το 1981 στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Με την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών του στην αχαϊκή πρωτεύουσα και ενώ ήταν δόκιμος έφεδρος αξιωματικός προχώρησε στη σύσταση της πρώτη του εταιρείας, της Εμπειρογνώμων Ε.Π.Ε. στην Πάτρα.
Παράλληλα με την επιτυχή επαγγελματική πορεία, συνέχισε τις σπουδές του, αυτή τη φορά στο εξωτερικό. Το 2002 θα αποκτήσει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Τμήμα Κυβερνητικής του κρατικού πανεπιστημίου του Χάρκοβο στην Ουκρανία, ενώ από το ίδιο πανεπιστήμιο τρία χρόνια αργότερα θα αποκτούσε και μία διδακτορική διατριβή. Το 2004 του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα στο National Academy of Management στην Ουκρανία.
Εμπνευστής του κοινωνικού νομίσματος Οβολός
Από τις αρχές των '00s, παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο κ. Μπογονικολός εμφάνισε και έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα καθώς και στο Σκαγιοπούλειο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων στην ίδια πόλη. Στον τομέα του αθλητισμού, διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος βόλεϊ και μέλος του Δ.Σ. του Αθλητικού Σωματείου του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη καθώς και πρόεδρος του Α.Ε.Π. ΟΛΥΜΠΙΑΣ στην Πάτρα.
Λίγο μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, δημιούργησε το σωματείο «Οβολός Κέντρο Μελέτης και Τεκμηρίωσης Κοινωνικού Νομίσματος», όπου σύμφωνα με το σχέδιο του, σε ένα περιβάλλον που η χώρα θα ήταν εκτός ευρώ, τα μέλη του σωματείου θα πωλούσαν αγαθά ή υπηρεσίες και θα κέρδιζαν οβολούς, ένα είδος εναλλακτικού νομίσματος.
Υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου
Στον χώρο της πολιτικής, ο Νίκος Μπογονικολός εμφανίστηκε το 2014 ως μέλος του Πολιτικού Γραφείου και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος Εθνικό Μέτωπο που είχε δημιουργηθεί σε μία εποχή που τα εθνικιστικά κόμματα είχαν σημαντική επιρροή στους ψηφοφόρους. Σε εκείνες τις εκλογές, η Χρυσή Αυγή είχε αγγίξει το 10%, ενώ το βραχύβιο Εθνικό Μέτωπο είχε περιοριστεί στο 0,15%.
Τα τελευταία χρόνια, και κυρίως μέσω των εταιρειών του, είχε εμφανίσει έντονη φιλανθρωπική και κοινωνική δράση τόσο με προσφορές προς ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όσο και με δωρεές προς το ελληνικό κράτος.
Το κατηγορητήριο για συνεργασία με τη Ρωσία
Η υπόθεση του Μπογονικολού παρουσιάστηκε χθες από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μαζί με άλλες τέσσερις σοβαρές υποθέσεις κλοπής τεχνολογίας προς όφελος της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν. Ήταν μία από τις δύο υποθέσεις που αφορούν δίκτυα προμηθειών, τα οποία δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας να αποκτήσουν ευαίσθητη τεχνολογία. Άλλη υπόθεση αφορούσε κλοπή τεχνολογίας της Apple για λογαριασμό της Κίνας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο 22 σελίδων που δόθηκε στη δημοσιότητα και το οποίο περιλαμβάνει πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, όπως υποκλοπές ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ο Μπογονικολός από το 2017 είχε έλθει σε συμφωνία με ρωσικές υπηρεσίες για να αγοράζουν οι εταιρείες του τεχνολογικά υλικά και συστήματα που χρησιμοποιούνται στην άμυνα ή έχουν διπλή χρήση και να τα παραδίδουν σε δίκτυο αγοραστών από τη Ρωσία.
Ο επιχειρηματίας φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην κβαντική υπολογιστική και τις πυρηνικές δοκιμές για την προώθηση των προσπαθειών αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης της Ρωσίας
«Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως εργολάβος άμυνας για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, ο κατηγορούμενος και ο όμιλος Aratos συναλλάσσονταν διπλά, συμβάλλοντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και στην ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», δήλωσε ο αρμόδιος εισαγγελέας.
Ο Μπογονικολός φέρεται να προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληρούσε τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ σχεδιασμένο για τακτικές συνθήκες πεδίου μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές σε διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων χειριστών του, που επιδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους.