Συγκρατημένες είναι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η πανδημία του κορονοϊού θα διαδραματίσει αρνητικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Ωστόσο κοινή διαπίστωση είναι ότι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και των λοκντάουν, θα επέλθει η επιστροφή στην κανονικότητα και ως εκ τούτου η οικονομική ανάπτυξη.
Οι αξιωματούχοι του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη συνεδρίαση του Μαρτίου, υπογράμμισαν ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PPEP) είναι ευέλικτο και αυτό συνεπάγεται με το γεγονός ότι η ΕΚΤ διατηρεί επίσης τη δυνατότητα να αυξήσει το ποσό, αν αυτό δικαιολογείται από τις συνθήκες.
H πανδημία του κορονοϊού θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της Ευρωζώνης τους επόμενους μήνες, αλλά οι κίνδυνοι μετά το διάστημα αυτό υποχωρούν και η ανάπτυξη θα ενισχυθεί μόλις γίνει δυνατή η άρση των λοκντάουν, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι τα 1,85 τρισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP) δεν είναι υποχρεωτικό να διατεθούν πλήρως, αλλά η ΕΚΤ διατηρεί επίσης τη δυνατότητα να αυξήσει το ποσό, αν αυτό δικαιολογείται από τις συνθήκες της αγοράς.
«Συνολικά, οι κίνδυνοι όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης έγιναν πιο ισορροπημένοι, αν και βραχυπρόθεσμα παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι λόγω της πανδημίας», ανέφερε η Λαγκάρντ σε δήλωσή της που απηχεί τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου.
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, ανέφεραν ότι η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, σε συνδυασμό με το πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ, θα συμβάλλουν στην βελτίωση της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης.