ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο, κλειδί η δημοσιονομική αντοχή

Κοντά σε πτώση 10% από τα υψηλά έτους ο Δείκτης, «φλερτάρει» με την bear market. Δέσμευση Χατζηδάκη ότι θα τηρηθεί ο στόχος για πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Τι λέει στο BD ο Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου (Merit Χρηματιστηριακή).

Σε καθοριστικό μεταίχμιο και κομβικό τεχνικό σημείο βρίσκεται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μετά τις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις του τελευταίου διαστήματος έχει φτάσει στην κρίσιμη περιοχή των 1.220 μονάδων, που σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ένα σημείο που μπορεί να θεωρηθεί ως το πτωτικό όριο, που αν διασωθεί, δεν αλλάζει η μακροπρόθεσμη εικόνα της αγοράς.

Χθες, ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως το χαμηλό των 1.219,34 μονάδες όταν υποχωρούσε κατά 2,21%, όμως τελικώς διέσωσε αυτή την περιοχή, καθώς έκλεισε στις 1.225,25 μονάδες. Βεβαίως, πάντα η αγορά κρίνεται μέσα από το ζύγισμα του απόλυτου φίλτρου των τριών ημερών, οπότε κάθε πτωτική ή ανοδική διάσπαση κρίσιμων τεχνικών σημείων, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε τουλάχιστον τρεις συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα, το σημείο αυτό είναι κρίσιμο, καθώς από τα υψηλά των 1.345,63 μονάδων που ο Γ.Δ. έκλεισε στις 27 Ιουλίου και είναι το ρεκόρ εννέα και πλέον ετών έως το χθεσινό κλείσιμο καταγράφεται πτώση 8,95%, οπότε η αγορά – αν συνεχίσει κάτω – είναι κοντά στο να περάσει σε bear market, το όριο του οποίου είναι στο -10% από τα υψηλά. 

Μένει λοιπόν να δούμε αν αυτό το κρίσιμο κατώφλι θα λειτουργήσει ως ευκαιρία αγοραστικής κινητικότητας, ή αν θα φέρει «ξεκλείδωμα» νέων πωλήσεων, από κωδικούς που είχαν χτίσει θέσεις πολύ χαμηλότερα όλο το προηγούμενο 11μηνο, αρχής γενομένης από τα χαμηλά των 790 μονάδων, όταν και άρχισε το ράλι τις αγοράς στις αρχές Οκτωβρίου 2022.

Πάντως, μετά και το αρνητικό σερί των τελευταίων ημερών, ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει σε χαμηλά τριμήνου, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σε χαμηλά τετραμήνου. Εξυπακούεται ότι σύμφωνα με τους επενδυτικούς όρους που ίσχυαν έως πριν από 15 ημέρες, στην αγορά έχουν δημιουργηθεί σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες. Βεβαίως, ως γνωστόν, στις αγορές momentum το οριοθετεί πρωτίστως η ψυχολογία και έπονται όλα τα υπόλοιπα.

Η χθεσινή ήταν η πτωτική συνεδρίαση στις έντεκα τελευταίες από τις 29 Αυγούστου, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει αυτό το διάστημα 7,06%, τον FTSE 25 να υποχωρεί 7,37%, τον Mid Cap στο -7,56%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 11,92%. Σε επίπεδο Σεπτεμβρίου ήδη ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 6,65%, ο FTSE 25 χάνει 6,81%, o Mid Cap είναι στο -6,97%, ενώ ο δείκτης τραπεζών έχει απώλειες 11,73%.

Έτσι, μειώθηκαν σημαντικά οι αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, καθώς πλέον ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 31,78% (είχε φτάσει σχεδόν στο +45%), ο Large Cap είναι στο +31,71%, ο Mid Cap στο +42,74%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 46,50%.

Η ανησυχία για τα δημοσιονομικά

Η επιδείνωση του κλίματος στο ΧΑ (όπως και στην αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς έχει ανεβεί πάνω από 4% τις τελευταίες ημέρες) ασφαλώς δεν είναι τυχαία. Η χώρα χτυπήθηκε από τη χειρότερη φυσική καταστροφή μετά το μεγάλο σεισμό του 1999, με το κόστος και τις επιπτώσεις να είναι πολύ μεγάλες σε ανθρώπινες απώλειες, χιλιάδες έμειναν άστεγοι, επιχειρήσεις κινδυνεύουν με χρεοκοπία, ενώ χτυπήθηκε ένα σημαντικό τμήμα της πιο εύφορης και παραγωγικής περιοχής της Ελλάδας με αξιόλογη βιομηχανική υποδομή.

Μολονότι η Ελλάδα θα λάβει βοήθεια 2,2 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. για την επούλωση των πληγών από τις φυσικές καταστροφές και τις πλημμύρες, δεν παύουν να υπάρχουν ανησυχίες για την τελική επιβάρυνση του προϋπολογισμού όχι μόνο φέτος, αλλά κυρίως το 2024, ένα κρίσιμο έτος, όπου η χώρα θα πρέπει να επανέλθει σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, ώστε να διατηρηθεί σε τροχιά βιωσιμότητας το χρέος. Σύμφωνα με αναλυτές, η επιστροφή των φόβων για τα δημοσιονομικά ήταν ο καταλύτης που πίεσε και χθες τόσο πολύ τις μετοχές.

Εκτός από την «τρύπα» που θα δημιουργήσει στα δημοσιονομικά το τεράστιο πακέτο των αποζημιώσεων, υπάρχει και άμεσο χτύπημα στην πραγματική οικονομία, καθώς πάνω από 100 επιχειρήσεις έχουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στους νομούς που χτυπήθηκαν. Την ίδια ώρα, υπάρχει φόβος και για νέες προβλέψεις στα λογιστικά βιβλία των τραπεζών για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων και μπορεί να χρειαστούν να γίνουν ακόμα και διαγραφές χρεών για μονάδες που δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν.

Χθες, μετά από συνάντηση του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Βασίλη Ράπανου με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, αποφασίστηκε πάγωμα όλων των δόσεων ενήμερων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έως το τέλος του έτους, ενώ οι συστημικές τράπεζες θα χορηγήσουν 50 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για την κάλυψη του κόστους των καταστροφών.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έστειλε ένα σαφές, καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα προκαλέσει δημοσιονομικό εκτροχιασμό η καταστροφή στη Θεσσαλία. Μιλώντας στον Ant1, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε με έμφαση πως «το πλεόνασμα του 0,7% του ΑΕΠ για φέτος είναι αδιαπραγμάτευτο και θα το πετύχουμε». Επίσης υπογράμμισε ότι δεν θα ήταν σωστή τακτική από την πλευρά της Ελλάδος να ζητήσει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων από τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς αυτό θα έδινε «σήμα» στις αγορές ότι η χώρα μας ξανακυλάει σε κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Αναλυτές τονίζουν ότι, στο νέο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί, η επικείμενη αξιολόγηση από τη Moody's, την Παρασκευή, προσλαμβάνει μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς ενδεχόμενη αναβολή της αναμενόμενης αναβάθμισης (όχι στην επενδυτική βαθμίδα) θα λειτουργούσε σαν μια επιβεβαίωση των ανησυχιών που επικρατούν στους οίκους αξιολόγησης για τα δημοσιονομικά της χώρας.

Λ. Παπακωνσταντίνου (Merit ΧΑΕΠΕΥ): Η αναβάθμιση είχε προεξοφληθεί 100%

Μολονότι είναι θετικός μακροπρόθεσμα για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, εντούτοις για το επόμενο δίμηνο τουλάχιστον ο διευθύνων σύμβουλος της Merit Χρηματιστηριακή Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου θεωρεί ότι θα είναι πτωτικό. Σε δηλώσεις του στο BusinessDaily.gr, ο χρηματιστής προσομοιάζει την τωρινή πορεία της αγοράς –μετά την αναβάθμιση – με τις ρευστοποιήσεις που ακολούθησαν την επόμενη των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Θυμίζει πως την επόμενη των εκλογών, τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, ο Γ.Δ. είχε χάσει το 2,76% της αξίας του, αιφνιδιάζοντας αρκετούς, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε χάσει το 3%. Οι λόγοι είναι ίδιοι. Η αγορά λειτουργεί προεξοφλητικά, οι επενδυτές είχαν χτίσει θέσεις για τη νίκη της Ν.Δ., όπως και έγινε, και μετά «κλείδωσαν» κέρδη.

Αυτό γίνεται και τώρα, τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε πιο διευρυμένη κλίμακα, αν και οι απώλειες (συνολικά) είναι περίπου ίδιες, τουλάχιστον για το Γ.Δ., που το τριήμερο μετά την αναβάθμιση χάνει 2,72%, όσα έχασε μονομιάς την πρώτη μετά τις εκλογές.

Το smart money, σύμφωνα με τον χρηματιστή, είχε χτίσει θέσεις από την αρχή του ράλι τον Οκτώβριο του 2022 και πολύ περισσότερο από τις αρχές του 2023, με κεντρικό στοίχημα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτή ήρθε, οπότε έκλεισε μια περίοδος προεξόφλησης. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί ως πιο κομβική ετυμηγορία από τους οίκους αυτή που θα κάνει η Standard and Poor’s στις 20 Οκτωβρίου, όπου κατά τη γνώμη του θα δοθεί η επενδυτική βαθμίδα, όμως και αυτή θα είναι εν πολλοίς προεξοφλημένη.

Εν κατακλείδι τονίζει πως καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου σύστηνε στους πελάτες του μείωση θέσεων κατά 15% έως 20% του χαρτοφυλακίου τους, ενώ και τώρα θεωρεί πως το επόμενο δίμηνο η αγορά έχει περίπου 5% έως 10% χαμηλότερα. Βεβαίως, αν αλλάξει επί το δυσμενέστερο δραματικά η κατάσταση στο εξωτερικό, τότε και το Χ.Α. θα ακολουθήσει στο βαθμό που του αναλογεί. Επίσης, τονίζει πως υπάρχει και φρέσκο χρήμα από το retail στην αγορά, νέοι κωδικοί ή παλαιοί που επαναδραστηριοποιήθηκαν μετά την υπέρβαση των 1.000 και 1.100 μονάδων, οπότε τώρα παρουσιάζουν χαρακτηριστικά μίνι πανικού σε κάθε αλλαγή κλίματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κρίσιμο στοίχημα για το Χρηματιστήριο το placement της Εθνικής

Στόχος η προσέλκυση σοβαρών, διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων σε περίοδο έντονης αβεβαιότητας. Κινητικότητα στις τραπεζικές μετοχές και αυτονόμηση της αγοράς από το διεθνές κακό κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Τα νέα στοιχήματα στο ΧΑ, τα εγκώμια S&P και οι κρίσιμες δημοσκοπήσεις

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες το χρηματιστήριο με «προίκα» την αναβάθμιση outlook από την S&P. Πρώτη φορά γίνεται βασικό θέμα των εκλογών η επενδυτική βαθμίδα. Τις διαφορές ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στις νέες δημοσκοπήσεις θα παρακολουθούν οι επενδυτές.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ώθηση στο Χρηματιστήριο από την S&P, έρχονται νέα κεφάλαια μέσω MSCI

Σε τροχιά ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας έθεσε την Ελλάδα η S&P Global Ratings, ενώ υποβαθμίζει τις ανησυχίες για πολιτικά ρίσκα. Νέα κεφάλαια από παθητικά funds αναμένεται να φέρει η είσοδος της Τρ. Πειραιώς στον MSCI. Τι λένε οι αναλυτές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί σπεύδουν να πάρουν θέσεις οι ξένοι στο ελληνικό χρηματιστήριο

Σερί έντεκα ανοδικών συνεδριάσεων με κέρδη 9,46% για τον Γενικό Δείκτη, 12,78% για τον τραπεζικό και αυξημένους τζίρους ενόψει αλλαγής... πίστας. Στο προσκήνιο πάλι οι τραπεζικές μετοχές: κέρδη 22% έως 65% φέτος (πίνακας).
ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

Στήριξαν το χρηματιστήριο οι τράπεζες, αναζητείται ο επόμενος καταλύτης

Ξεπέρασαν το 4% τα κέρδη των τραπεζών, άνοδος 1,85% για τον Γενικό Δείκτη. Προσδοκίες για ολοκλήρωση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή, που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Τι λένε Ευ. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης.