Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται ασφαλώς παύει να είναι σύμπτωση και στο ελληνικό χρηματιστήριο οι (θετικές) συμπτώσεις όχι μόνο έχουν πληθύνει, αλλά τείνουν να γίνουν καθεστώς πλέον. Η αγορά ξεκίνησε άριστα το πρώτο δίμηνο του 2023, καταγράφοντας μια από τις μεγαλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, τον μήνα Μάρτιο διόρθωσε επηρεασμένη από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών αλλά και τη διεθνή τραπεζική κρίση, όμως τον Απρίλιο έχει επανέλθει για τα καλά, καταγράφοντας μόνο θετικές συνεδριάσεις.
Ο Γ.Δ. όχι μόνο κάλυψε τις απώλειες του Μαρτίου, αλλά πλέον βρίσκεται μια ανάσα από τα υψηλά οκτώμισι ετών και τις 1.133,11 μονάδες όπου είχε βρεθεί στην πρώτη συνεδρίαση του περασμένου μήνα. Ο Φεβρουάριος «έφυγε» με συνολικό τζίρο περί τα 2,5 δισ. ευρώ ενώ μόνο σε μία συνεδρίαση οι ημερήσιες συναλλαγές κατήλθαν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ και ο Μάρτιος έφυγε με τζίρο λίγο πάνω από τον Φεβρουάριο, αλλά με περισσότερες συνεδριάσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α. το πρώτο φετινό τρίμηνο τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν φέρει στην αγορά 267 εκατ. ευρώ, ενώ και τον Απρίλιο το κρεσέντο συνεχίζεται, καθώς ακόμη και τη Μ. Εβδομάδα οι μέσες συναλλαγές ήταν πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ (κάτι που έγινε μετά από πολλά χρόνια), ενώ η χθεσινή συνεδρίαση είχε τζίρο 134 εκατ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια του ανοδικού εφταήμερου του Απριλίου ο Γ.Δ. κερδίζει 6,23% ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +10,49%, ενώ από τις 28 Μαρτίου το Χ.Α. έχει έντεκα διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, με τα κέρδη για το Γ.Δ. στο +9,46% και για τις τράπεζες στο +12,78%. Έτσι, αποκαταστάθηκαν σχεδόν πλήρως οι τεχνικές ισορροπίες, με το Γ.Δ. να δείχνει ότι δε θα αργήσει να κινηθεί προς νέα υψηλά οκτώμισι ή εννέα ετών, δεδομένου ότι ο τραπεζικός δείκτης απέχει 115 μονάδες από τα υψηλά της 1ης Μαρτίου όταν είχε βρεθεί στις 954,15 μονάδες ενδοσυνεδριακά.
Η πρόσφατη άνοδος της αγοράς στηρίχτηκε πρωτίστως στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας από τον FTSE 25 αλλά και τον Mid Cap, ενώ οι τράπεζες παρουσίασαν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο. Χθες όμως ξέσπασαν εκ νέου, εν μέσω θετικών εκθέσεων – αναβαθμίσεων, αλλά και ισχυρής προσδοκίας για βελτίωση της βαθμολογίας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.
Πλέον, αποκαταστάθηκε μερικώς και η ισορροπία των κερδών από την αρχή του έτους, καθώς ο Γ.Δ. κερδίζει 20,49%, έχοντας την κορυφαία επίδοση στον κόσμο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 31%, υπολειπόμενος έναντι του +45% που είχε συμπληρώσει το πρώτο δίμηνο.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια έχουν αρχίσει και χτίζουν συστηματικά θέσεις στα ελληνικά assets προεξοφλώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Καλά αποτελέσματα, αυξημένα μερίσματα, στρωτό και ήρεμο προεκλογικό κλίμα χωρίς ακρότητες, εξαιρετική εικόνα διεθνώς, αλλά και η προσδοκία της αναβάθμισης της οικονομίας της χώρας, είναι οι καταλύτες που καθιστούν ελκυστικές τις ελληνικές μετοχές. Η Ελλάδα επιστρέφει μετά από δώδεκα και πλέον χρόνια στην επενδυτική απομόνωση, καθώς έχασε την επενδυτική βαθμίδα το 2010 και έκτοτε βολοδέρνει στη χαμηλή και υποβαθμισμένη κατηγορία επενδυτικών κεφαλαίων.
Συνάμα, η κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών οδεύει σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών, με τις μεγάλες βιομηχανίες όπως Motor Oil, Helleniq Energy, Mytilineos, Titan, Viohalco, ElvalHalcor, Cenergy Holdings αλλά και ομίλους όπως ΟΠΑΠ, Jumbo, Autohellas και Aegean Airlines να παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγέθη για το 2022, αναμένοντας νέα ρεκόρ το 2023. Την ίδια ώρα, υπάρχει άριστη μερισματική απόδοση από πλήθος εισηγμένων που επίσης λειτουργεί ως «κράχτης» για νέα πονταρίσματα.
Χθες ο τραπεζικός κλάδος επέστρεψε εμφατικά, κάνοντας σημαντικό ράλι ενώ διακίνησε συνολικό τζίρο 61,4 εκατ. ευρώ, που ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 17 συνεδριάσεων, καθώς πιο μεγάλος είχε γίνει στα μέσα Μαρτίου με τους μεγάλους κλυδωνισμούς λόγω των διεθνών εξελίξεων με την Credit Suisse.
Τιμή 18/4 | Μετ. % 2023 | Κεφαλαιοποίηση | |
Eurobank | 1,338 | 26,89% | 4.960 |
Εθνική Τράπεζα | 4,858 | 29,65% | 4.440 |
Τράπεζα Πειραιώς | 2,366 | 64,53% | 2.960 |
Alpha Bank | 1,22 | 22% | 2.870 |
Γενικός Δείκτης | 1.120,25 | 20,49% | |
Δείκτης Τραπεζών | 838,92 | 30,97% |
Χθες ήταν η σειρά της HSBC να προχωρήσει σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την κερδοφορία των τραπεζών και των τιμών - στόχων, σημειώνοντας ότι η υποχώρηση κατά 15% των μετοχών τους το τελευταίο διάστημα παρέχει ευκαιρία εισόδου στους επενδυτές.
Ο κλάδος είναι παραδοσιακά και εκ θέσεως ο πιο ευαίσθητος δείκτης για κάθε βελτίωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης μιας χώρας και μιας οικονομίας, ενώ η επικείμενη ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, θα τον ωφελήσει τα μέγιστα.
Ο αμερικανικός οίκος JP Morgan θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας πριν από τις εκλογές, ενώ εκτιμά πως η βαθμίδα θα έρθει είτε προς τα τέλη του 2023, είτε τους πρώτους μήνες του 2024. Από την άλλη πλευρά θυμίζουμε πως ο οίκος Goldman Sachs προ είκοσι περίπου ημερών δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει αναβάθμιση πριν από τις εκλογές.
Θυμίζουμε πως την προσεχή Παρασκευή 21 Απριλίου θα «μιλήσει» η Standard and Poor’s, με τους περισσότερους αναλυτές να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι σε αυτή τη συγκυρία ο οίκος είναι πιθανό να αναβαθμίσει το outlook σε θετικό, κάτι που όπως τόνισε χθες η Eurobank Equities, θα είναι μία πολύ καλή εξέλιξη για την αγορά.
Συνάμα, θετική συνδρομή τόσο στον κλάδο των τραπεζών όσο και στο σύνολο της αγοράς έχει η προσδοκία εισόδου της μετοχής της Πειραιώς στον δείκτη MSCI Standard Greece, εξού και το εξαιρετικά βελτιωμένο πρόσωπο της μετοχής όλους τους τελευταίους μήνες. Ο τίτλος χθες κέρδισε 6,10% με τον ισχυρότερο τζίρο στην αγορά και πάνω από 18 εκατ. ευρώ, ενώ ενισχύεται 25,53% το 11ήμερο, +65% από την αρχή του χρόνου και +224% από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου.
Η περίοδος «σκαναρίσματος» από τους αξιωματούχους του MSCI είναι οι συνεδριάσεις είναι οι εννέα συνεδριάσεις (με τη χθεσινή) έως το τέλος Απριλίου, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 11 Μαΐου, ενώ οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Αν και εφόσον μπει η Πειραιώς στο δείκτη, που είναι και το πιο πιθανό, τότε θα υπάρχει μια σημαντική εισροή νέων κεφαλαίων στην αγορά, ενώ το Χ.Α. θα έχει έντεκα πλέον μετοχές στο δείκτη – βιτρίνα για όλα τα διεθνή χαρτοφυλάκια.
Σε όλη αυτή τη διαδρομή, το Χ.Α. είχε την απόλυτη «κάλυψη» από το διεθνές κλίμα, που είναι κάτι παραπάνω από θετικό, ασχέτως αν οι ξένες αγορές έχουν πίσω τους ένα υπερδεκαετές bull market και κινούνται σε διαφορετική ταχύτητα από πλευράς momentum. Ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε χθες πάνω από τις 7.900 μονάδες και δεν απέχει πολύ από τα ιστορικά του, ο DAX της Φρανκφούρτης πλησιάζει αισίως τις 15.900 μονάδες μετά από καιρό, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε χθες στις 468,62 μονάδες με άνοδο 0,38%.
Εξυπακούεται πως το Χ.Α. μετά το 11ήμερο θετικό σερί περνά σε φάση τεχνικής υπερβολής, οπότε μια διόρθωση για αποφόρτιση των ταλαντωτών μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν οι ενδεχόμενες δυσάρεστες εκπλήξεις στην πορεία προς τις εκλογές.