Στην τελευταία εβδομάδα του Απριλίου εισέρχεται από σήμερα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον μήνα έως τώρα να είναι θετικός, καθώς ο Γ.Δ. αλλά και ο FTSE 25 κερδίζουν άνω του 5%, ενώ πλέον του 10% ενισχύεται ο τραπεζικός δείκτης. Είναι ο μήνας που πήρε τη σκυτάλη από το (θετικό) τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου και αποκατέστησε τις ισορροπίες στην αγορά, φέρνοντας ξανά τον Γ.Δ. σε τροχιά προσέγγισης των υψηλών οκτώμισι ετών, με τις εισροές από τους ξένους να συνεχίζονται.
Συνάμα, η αγορά μπαίνει πλέον και στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς απομένουν πλέον μόλις είκοσι –με τη σημερινή– συνεδριάσεις έως τότε και μένει να δούμε αν οι επενδυτές θα προχωρήσουν στην ανάληψη νέου ρίσκου, ή αν θα κρατήσουν μια πιο συντηρητική στάση, έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τη διαμόρφωση κυβέρνησης.
Το νέο στοιχείο που θα παρακολουθούν πολύ στενά οι επενδυτές είναι διαφορά στα ποσοστά των δύο κομμάτων εξουσίας στην επόμενη φουρνιά δημοσκοπήσεων, που είναι και περισσότερο αξιόπιστες από τις προηγούμενες, καθώς έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Σύμφωνα με το poll of polls του Politico, η διαφορά ήταν μέχρι την Παρασκευή στις πέντε μονάδες (34% - 29%, υπέρ της ΝΔ) ενώ δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες το «Βήμα» την ανέβασε στις 5,6 μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για την αγορά, καθώς έως τις 2 Μαΐου αναμένεται καταιγισμός ανακοινώσεων αποτελεσμάτων από 86 εισηγμένες που έως τώρα «χρωστούν» τη χρήση του 2022, υπάρχει κινητικότητα στα deals, οι τράπεζες υπολείπονται σημαντικά από τα προ 50 ημερών δικά τους υψηλά άρα έχουν περιθώρια κίνησης, ο τουρισμός «τρέχει» για μια εξαιρετική σεζόν επηρεάζοντας θετικά δεκάδες κλάδους, ενώ τα μαντάτα από την οικονομία, είναι άκρως θετικά.
Παράλληλα, είναι η πρώτη ίσως φορά στα χρονικά, πιθανότατα και διεθνώς, που ένας πρωθυπουργός κάνει… σημαία σε μια εκλογική αναμέτρηση την επενδυτική βαθμίδα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στους επενδυτές, σε Ελλάδα και διεθνώς ότι απόλυτη προτεραιότητά του ήταν και παραμένει η καλυτέρευση της οικονομίας, καθώς εξ αυτής προκύπτουν και όλες οι υπόλοιπες παροχές και βελτιώσεις σε μισθούς, καθημερινότητα, μείωση φορολογίας κ.ο.κ.
Ο Κ. Μητσοτάκης, τόνισε ξεκάθαρα το Σάββατο κατά την επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρώτος στόχος είναι η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας αμέσως μετά τις εκλογές και η δημιουργία σταθερής κυβέρνησης. Κάνει ιδιαίτερο focus προς αυτή την κατεύθυνση στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, την ώρα που από κόμματα της αντιπολίτευσης ακούγονται συνθήματα άλλων εποχών, περί κρατικοποίησης μεγάλων επιχειρήσεων, (νέων) ακροβασιών και πειραματισμών με τις τράπεζες και άλλα παρόμοια.
Ο πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας ποντάρει στην πολύ θετική έκθεση του οίκου αξιολόγησης S&P Global Ratings, που μολονότι την Παρασκευή δεν έδωσε επενδυτική βαθμίδα, καθώς η χώρα σε τέσσερις εβδομάδες έχει εκλογές, εντούτοις αναβάθμισε το outlook της Ελλάδας, θέτοντας τη χώρα ξεκάθαρα στην τελική ευθεία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Τα εγκωμιαστικά σχόλια της S&P Global Ratings
Ο οίκος στην έκθεσή του μίλησε με άκρως κολακευτικά λόγια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε όλα τα επίπεδα, προσδοκώντας αύξηση του ΑΕΠ το 2023, μείωση του χρέους, έκανε εκτενή εγκωμιαστική αναφορά στην εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου και βελτίωσε τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023. Συνάμα, υποβάθμισε τις ανησυχίες για το πολιτικό ρίσκο, τονίζοντας ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα κινηθεί στην ίδια πορεία οικονομικής πολιτικής λόγω της ανάγκης για εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη στήριξη της ΕΕ, έχουν βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Μετά την ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση εντός της ΕΕ το 2022, το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας επέστρεψε σε πλεόνασμα και αναμένουμε περαιτέρω δημοσιονομικές βελτιώσεις τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο οίκος.
Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο 21% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, αυξημένες κατά 9% του ΑΕΠ τα τελευταία τρία χρόνια. Ο οίκος σημειώνει πως «αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα παραμείνει σταθερή τα επόμενα χρόνια με υποστήριξη και από τα κονδύλια ύψους 30,5 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRF) που διατίθενται στην Ελλάδα».
Σχετικά με τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας, η S&P τονίζει ότι η υπεραπόδοση των κρατικών εσόδων έχει δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο και έχει φέρει την επιστροφή πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό. Ο οίκος προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 1% την περίοδο 2023 - 2026.
Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας συνεχίζουν να υπερβαίνουν τις προσδοκίες μας, αναφέρει ο οίκος. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε στο 2,3% του ΑΕΠ το 2022 από 7,1% το 2021 και αυτή ήταν η πιο επιθετική εξυγίανση μεταξύ όλων των μελών της ΕΕ.
Η υπεραπόδοση των εσόδων ήταν κεντρικής σημασίας για τη βελτίωση της θέσης, με τις προσπάθειες για αύξηση της ψηφιοποίησης να αποδίδουν καρπούς με τη μορφή υψηλότερης φορολογικής συμμόρφωσης. Η βελτίωση έρχεται παρά το γεγονός ότι η κρατική στήριξη στην οικονομία παρέμεινε σημαντική πέρυσι. Δεδομένης της βελτιωμένης θέσης εκκίνησης και της προσδοκίας ότι τα μέτρα τόνωσης των εσόδων θα οδηγήσουν σε βιώσιμα υψηλότερη παραγωγή φόρων, προβλέπουμε τώρα πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ φέτος, σημειώνει η S&P.
Τα ομόλογα
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε χθες (στην ΕΡΤ) ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα φέρει μεγάλες εισροές κεφαλαίων στη χώρα. «Αυτό που δεν έχει προεξοφληθεί», είπε, «είναι η μεγάλη εισροή κεφαλαίων που θα έρθουν ακριβώς από το γεγονός ότι πολλά επενδυτικά ταμεία, έχουν ως περιορισμό στο καταστατικό τους να μην επενδύουν σε χώρες που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα. Θα αρθεί αυτός ο περιορισμός, άρα λοιπόν θα έχουμε ροή κεφαλαίων και από τα επενδυτικά αυτά ταμεία». Η ΤτΕ ανέφερε στην τελευταία έκθεσή της ότι η αναβάθμιση θα δώσει στα ομόλογα πρόσβαση σε μια αχανή «λίμνη» διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, υπολογιζόμενου ύψους 28 τρισ. δολ.
Θυμίζουμε πως η συμπεριφορά των ελληνικών ομολόγων όλους τους τελευταίους μήνες δείχνει ότι το διεθνές «ζύγι» τους από τις αγορές, γίνεται ωσάν η χώρα να έχει ήδη επενδυτική βαθμίδα. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΚΤ έχει σταματήσει να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα με αγορές τίτλων εδώ και πολλούς μήνες, ενώ συνεχίζει να παρέχει ισχυρή στήριξη στα ιταλικά, όμως η διαφορά απόδοσης των τίτλων από τις δύο χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχει μειωθεί.
Η ΕΚΤ δεν έκρινε όλους αυτούς τους μήνες ότι τα ελληνικά ομόλογα χρειάζονταν κάποια στήριξη, παρότι στο παρελθόν ήταν σταθερά ο «αδύναμος κρίκος» στις αγορές κρατικών τίτλων της ευρωζώνης. Μάλιστα, το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε σταθερά καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις από τις προβλέψεις, σχετικά χαμηλές δανειακές ανάγκες και τα ομόλογά της αναβαθμίσθηκαν μέσα στο 2022, ενώ αναμένεται να «πιάσουν» την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023, επέτρεψε να μειωθεί η διαφορά απόδοσης των ελληνικών 10ετών τίτλων από τους αντίστοιχους ιταλικούς, που πλέον έχει πλησιάσει στο μηδέν, παρότι τα ιταλικά ομόλογα βρίσκονται στην επενδυτική κατηγορία.
Με άλλα λόγια, το spread, η διαφορά απόδοσης των ελληνικών ομολόγων από την αντίστοιχη των ιταλικών, μειώθηκε μέσα σε αυτή την περίοδο εννέα μηνών, παρότι τα ελληνικά ομόλογα δεν είχαν την υποστήριξη της ΕΚΤ, ενώ τα ιταλικά υποστηρίχθηκαν με αγορές που ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χαοτική διαφορά σε σχέση με άλλες εποχές και, ειδικότερα, με την πρώτη περίοδο της ελληνικής κρίσης, όπου οι τιμές των ελληνικών τίτλων κατέρρεαν και οι αποδόσεις τους εκτινάσσονταν στα ύψη, παρότι τότε είχαν την υποστήριξη της ΕΚΤ. Σήμερα, «επιβιώνουν» χωρίς «βοήθειες», καθώς η αγορά είναι πεπεισμένη για την οικονομική και δημοσιονομική σταθεροποίηση που έχει επιτευχθεί.
Η αντίδραση της αγοράς
Μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της αγοράς από σήμερα, καθώς θυμίζουμε ότι ειδικά το πρώτο δίμηνο του έτους και έως το δυστύχημα των Τεμπών είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες άμεσης ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, ενώ το τελευταίο διάστημα ο πήχης των προσδοκιών είχε χαμηλώσει.
Η αγορά, κρατώντας τις 1.100 μονάδες, απέχει πλέον μόλις 3% περίπου από τα υψηλά οκτώμισι ετών και τις 1.133 μονάδες που είχε βρεθεί την 1η Μαρτίου, ενώ, αναλόγως με το πως θα «διαβάσουν» οι επενδυτές τις εξελίξεις το προσεχές διάστημα, μένει να δούμε αν θα «κινήσουν» την αγορά τα θεμελιώδη δεδομένα και τα θετικά στοιχεία της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ή αν θα κρατηθεί στάση αναμονής, έως ότου ξεδιαλύνει το τοπίο με τη δημιουργία κυβέρνησης.
Το καλό είναι ότι έχει μπει ξανά στο παιχνίδι ο τραπεζικός κλάδος, που μετά από ένα διάστημα μετριοπαθούς συμπεριφοράς, την περασμένη εβδομάδα υπεραπέδωσε, έχοντας κέρδη 3,90%, με αιχμή την Eurobank που ξεχώρισε με άνοδο 6,73% αλλά και την Πειραιώς που «τράβηξε» την πλειονότητα των συναλλαγών, με φόντο την επικείμενη είσοδό της στο δείκτη MSCI Standard Greece προσεχώς, η οποία θα λειτουργήσει και πάλι σαν ένας μηχανισμός πρόσθετης ενίσχυσης της ελληνικής αγοράς με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από παθητικά funds.
Από την αρχή του χρόνου ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό +19,52%, ο FTSE 25 κερδίζει 19,70%, ο Mid Cap είναι στο +15,12%, ενώ οι τράπεζες κερδίζουν 30,90%. Η επίδοση αυτή καθιστά το ελληνικό χρηματιστήριο δεύτερο σε κέρδη στην Ευρώπη, πίσω από το χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης.
Ηλ. Ζαχαράκης: Η S&P και οι εκλογές
Σε χθεσινό του σχόλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «η κυβέρνηση διακαώς ποντάρει στην επενδυτική βαθμίδα που μπορεί να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στην οικονομία. Τεχνικά και όσο πλησιάζουμε στην ζώνη των παλαιών υψηλών η αγορά θέλει βραχυπρόθεσμα προσοχή. Το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών είναι ανοδικές, με την αγορά να περιμένει την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων.
Οι κινήσεις είναι επιλεκτικές και κάθε εβδομάδα κάποιοι νέοι τίτλοι αλλάζουν επίπεδο με τον τζίρο απλά να συντηρείται, θυμίζοντας ότι χρειάζεται αισθητή αύξηση αν θέλουμε να δούμε νέα υψηλά. Η αξιολόγηση της S&P πέρασε και πλέον μένει να δούμε αν κάποιοι είχαν ποντάρει βραχυπρόθεσμα το στοίχημα. Αυτό θα φανεί από σήμερα Δευτέρα μιας και αν δούμε από νωρίς σημαντικούς πωλητές, τότε η αγορά μπορεί να δώσει άμεσα μία διόρθωση.
Αν όχι, θα συνεχίσει να κινείται στον ίδιο ρυθμό έχοντας έρθει αντιμέτωπη με τα πρόσφατα υψηλά της. Πλέον η αγορά έχει να περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών και τις πιθανότητες να υπάρξει μία σταθερή κυβέρνηση».
Για τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τις 1.125 μονάδες, χωρίς στην παρούσα φάση να τις κατοχυρώσει, ώστε να κάνει κίνηση προς τα προηγούμενα υψηλά του. Τα επίπεδα των 1.098 μονάδων είναι η κοντινή στήριξη, η διάσπαση της οποίας θα μπορούσε να μας φέρει στις 1.077 μονάδες ή και στις 1.054 μονάδες. Ενδεχόμενη διάσπαση των 1.125 μονάδων, μπορεί να μας οδηγήσει στις 1.147 και στις 1.165 μονάδες».