ΓΔ: 1406.2 0.33% Τζίρος: 208.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Κρίσιμο στοίχημα για το Χρηματιστήριο το placement της Εθνικής

Στόχος η προσέλκυση σοβαρών, διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων σε περίοδο έντονης αβεβαιότητας. Κινητικότητα στις τραπεζικές μετοχές και αυτονόμηση της αγοράς από το διεθνές κακό κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση.

Σε crash test για όλο το χρηματιστήριο τείνει να εξελιχτεί το επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα, όπου το ελληνικό Δημόσιο θα πουλήσει το 20% των μετοχών της παλαιότερης τράπεζας στην Ελλάδα, το οποίο κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Μολονότι η αγορά δείχνει να προσβλέπει και στην αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor’s αύριο το βράδυ, φαίνεται πως εν πολλοίς αυτό έχει προεξοφληθεί, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του.

Σε κάθε περίπτωση, ο εν λόγω οίκος θεωρείται δεύτερος τη τάξει μετά τη Moody’s και αν προχωρήσει στην αναβάθμιση, θα εδραιώσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια στην κατηγορία junk, καθώς θυμίζουμε είχε προηγηθεί η αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου.

Από εκεί και πέρα, το άνοιγμα της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες έχει ήδη επιφέρει κλυδωνισμούς το τελευταίο δίμηνο στην αγορά, όπως σημειώνουν αναλυτές, ενώ μετά την επιτυχή πώληση του 1,4% της Eurobank, το μεγάλο placement της Εθνικής είναι ένα κομβικό στοίχημα.

Θα δείξει αν – ειδικά σε τέτοια συγκυρία έξαρσης του γεωπολιτικού ρίσκου – οι ξένοι είναι διατεθειμένοι να «ρίξουν» νέα κεφάλαια στην ελληνική αγορά και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο βγαίνει από μια υπερδεκαετή κρίση, όπου πέρασε δια πυρός και σιδήρου, με αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις, μπαράζ από reverse split, «κάψιμο» δισ. κεφαλαίων από κόκκινα δάνεια, κλείσιμο καταστημάτων και βίαιη αποχώρηση από τις διεθνείς (βαλκανικές) δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πώληση του 20% της Εθνικής προγραμματίζεται να γίνει μέσα στον Νοέμβριο, ενώ στόχος είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων μακροπρόθεσμων, άρα ποιοτικότερων επενδυτών. Βεβαίως, σε μια συγκυρία τόσο ευμετάβλητη, εν μέσω άκρως τεταμένης ατμόσφαιρας διεθνώς, ύστερα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με το γεωπολιτικό ρίσκο πλέον να βρίσκεται στο «κόκκινο», αν κριθεί ότι το κλίμα επιδεινώνεται σε ακραίο βαθμό, εξυπακούεται ότι η κίνηση θα αναβληθεί για αργότερα.

Το ΤΧΣ ελέγχει περίπου το 40% της Εθνικής Τράπεζας, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται σχεδόν στα 5 δισ. ευρώ, άρα το 20% αποτιμάται στο 1 δισ. ευρώ. Ένα ποσό πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, που μένει να δούμε αν μπορεί να το «σηκώσει» και με ποιες επιπτώσεις. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomgerg, το σχέδιο είναι να πουληθεί το 15% μέσω ανοίγματος βιβλίου δημόσιας προσφοράς και να προσφερθεί το υπόλοιπο 5% σε ιδιώτες επενδυτές.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει γρήγορα με το σχέδιο αποεπένδυσης για να σηματοδοτήσει ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας επιστρέφει στην κανονικότητα. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου, το ΤΧΣ ολοκλήρωσε την πρώτη του αποεπένδυση όταν η Eurobank εξαγόρασε όλες τις μετοχές που κατείχε το ΤΧΣ. Το Ταμείο κατέχει επίσης το 27% της Πειραιώς Financial και το 9% της Alpha Bank.

Θετική αυτονόμηση χθες στο Χ.Α. - Μεγάλη πτώση διεθνώς

Πάντως, το διεθνές σκηνικό μυρίζει… μπαρούτι και κάθε άλλο παρά ευνοϊκό για επενδύσεις και αύξηση ρίσκου είναι. Παρ’ όλα αυτά το ελληνικό χρηματιστήριο αυτονομήθηκε θετικά χθες, με μια αρκετά καλή συνεδρίαση, την ώρα που οι ξένοι δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική κατέγραψαν σημαντικές απώλειες.

Πέρα από τον σταθερά υψηλό γεωπολιτικό κίνδυνο, οι αγορές επηρεάζονται αρνητικά από τη συνεχή άνοδο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς χθες το 10ετές αμερικανικό ομόλογο πλησίασε το 5%.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον σύσσωμοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά, χάνοντας έως και 1,14%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,05% στις 445 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,14% στις 7.588 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε σε ποσοστό 1,03% στις 15.094,91 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,91% στις 6.965,99 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,82% με κλείσιμο στις 28.135,79 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,92% στις 9.212,70 μονάδες.

Μεγάλη ήταν η πτώση και στη Wall Street με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει 332,57 μονάδες ή ποσοστό 0,98% κλείνοντας στις 33.665,08 μονάδες, τον S&P 500 να χάνει 1,34% με κλείσιμο στις 4.314,60 μονάδες και τον τεχνολογικό Nadaq να κατηφορίζει σε ποσοστό 1,62% στις 12.314,30 μονάδες.

Πρωτύτερα το Χ.Α. είχε δείξει στοιχεία αυτονόμησης, καθώς μετά από δύο εξαιρετικά «στεγνές» συνεδριάσεις με απαξίωση των συναλλαγών, χθες έκανε την καλύτερη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ αυξήθηκε και ο τζίρος στα 76,55 εκατ. ευρώ, κάτι που πρωτίστως οφείλεται στις τράπεζες, οι οποίες διπλασίασαν τις συναλλαγές τους, καθώς από τα 17 εκατ. ευρώ την Τρίτη, χθες διακίνησαν 34 εκατ. ευρώ.

Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.178,88 μονάδες με άνοδο 0,78%, ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.883,83 μονάδες με κέρδη 0,89% και ο Mid Cap είχε ξανά πολύ αδύναμη εικόνα κλείνοντας στο οριακό +0,04% και στις 1.908,78 μονάδες. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,27% στις 939,07 μονάδες, βελτιώνοντας την εικόνα του. Μένει να δούμε ποια θα είναι η συμπεριφορά του Χ.Α. σήμερα, ύστερα από την άσχημη χθεσινή παρακαταθήκη των ξένων αγορών, αλλά και με φόντο τις προσδοκίες για θετική κίνηση από τη Standard and Poor’s αύριο το βράδυ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» οκτάδα μετοχών που ανέβασε το χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών

Τέσσερις τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας καταγράφουν διψήφια άνοδο φέτος, από 11,92% έως 25,68%. Ο πακτωλός των 43 δισ. για ελληνικά assets και η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εντυπωσιακό «σκούπισμα» μετοχών στο ΧΑ, κόντρα στο κακό διεθνές κλίμα

Μακριά από το χαμηλό ημέρας έκλεισαν χθες δείκτες και μετοχές, καθώς έγιναν σημαντικές αγορές με αιχμή τις τράπεζες και τα blue chips της πραγματικής οικονομίας που έφεραν τον υψηλότερο τζίρο για το 2024.
ΑΓΟΡΕΣ

Οδηγούν την κούρσα στο ΧΑ οι τράπεζες εν μέσω καταιγίδας... αναβαθμίσεων

Άνοδο της τάξεως του 50% για τις τραπεζικές μετοχές «βλέπουν» οι αναλυτές για το 2024. Μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης των υψηλών του καλοκαιριού και της προσέγγισης της περιοχής των 1.350 μονάδων βρίσκεται η αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμικό come back για το Χρηματιστήριο με υψηλά κέρδη μέσα στον Νοέμβριο

Μήνας που επανέφερε την αγορά σε υψηλά τριών μηνών και όχι μακριά από τα ρεκόρ του περασμένου Ιουλίου είναι ο Νοέμβριος. Οι παράγοντες που έφεραν την ανάκαμψη και οι μετοχές με διψήφια ποσοστά ανόδου.
Euro, stocks, markets, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ισχυρές δεσμεύσεις Μητσοτάκη και η στρατηγική εισόδου των ξένων στο ΧΑ

Ο πρωθυπουργός επιδίωξε να διασκεδάσει οποιαδήποτε αμφιβολία για την προώθηση των δύσκολων μεταρρυθμίσεων με την ομιλία του στο Λονδίνο. Τα ξένα κεφάλαια εισέρχονται με προσοχή στην αγορά για να μην προκαλέσουν... εκτόξευση.