ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Ώθηση στο Χρηματιστήριο από την S&P, έρχονται νέα κεφάλαια μέσω MSCI

Σε τροχιά ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας έθεσε την Ελλάδα η S&P Global Ratings, ενώ υποβαθμίζει τις ανησυχίες για πολιτικά ρίσκα. Νέα κεφάλαια από παθητικά funds αναμένεται να φέρει η είσοδος της Τρ. Πειραιώς στον MSCI. Τι λένε οι αναλυτές.

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές μπαίνει πλέον η αγορά, καθώς απομένουν ακριβώς είκοσι συνεδριάσεις έως την κάλπη της 21ης Μαΐου, ενώ μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι επενδυτές από Δευτέρα, ύστερα από την αναβάθμιση του outlook από τον οίκο αξιολόγησης S&P Global Ratings, που έθεσε την Ελλάδα στην τελική ευθεία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μολονότι ο οίκος δεν προχώρησε τώρα σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι είμαστε σε τροχιά κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, εντούτοις αναφέρθηκε με πολύ καλά σχόλια στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, βελτίωσε τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023, εγκωμίασε τις ελληνικές τράπεζες και, το σπουδαιότερο ίσως, υποβάθμισε τις ανησυχίες για το πολιτικό ρίσκο, τονίζοντας ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα κινηθεί στην ίδια πορεία οικονομικής πολιτικής λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με τη χθεσινή αναβάθμιση των προοπτικών, η S&P θέτει την Ελλάδα στην τελική ευθεία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που θα συμβεί μέσα στο επόμενο 12μηνο, εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές στην πορεία της οικονομίας. Μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της αγοράς από Δευτέρα, καθώς θυμίζουμε ότι ειδικά το πρώτο δίμηνο του έτους και έως το δυστύχημα των Τεμπών είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες άμεσης ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, ενώ το τελευταίο διάστημα ο πήχης των προσδοκιών είχε χαμηλώσει.

Η αγορά, κρατώντας τις 1.100 μονάδες, απέχει πλέον μόλις 3% περίπου από τα υψηλά οκτώμισι ετών και τις 1.133 μονάδες που είχε βρεθεί την 1η Μαρτίου, ενώ, αναλόγως με το πως θα «διαβάσουν» οι επενδυτές τις εξελίξεις το προσεχές διάστημα μένει να δούμε αν θα «κινήσουν» τα θεμελιώδη δεδομένα και τα θετικά στοιχεία της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ή αν θα κρατηθεί στάση αναμονής, έως ότου ξεδιαλύνει το τοπίο με τη δημιουργία κυβέρνησης.

Αν επικρατήσουν τα θεμελιώδη και τα θετικά στοιχεία της οικονομίας, τότε η αγορά κάλλιστα μπορεί να δει νέα υψηλά το επόμενο διάστημα, ενώ, όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία μεγάλη έξαρση πάνω από την ζώνη των 1.200 μονάδων». Ακόμη και αν υπάρξει διόρθωση όμως, όπως ο ίδιος επισημαίνει, θα βρεθούν πολύ πιο εύκολα (νέοι) αγοραστές που θα συντηρήσουν το καλό και ενδιαφέρον κλίμα στην αγορά.

Το καλό είναι ότι έχει μπει ξανά στο παιχνίδι ο τραπεζικός κλάδος, που μετά από ένα διάστημα μετριοπαθούς συμπεριφοράς, την περασμένη εβδομάδα υπεραπέδωσε, έχοντας κέρδη 3,90%, με αιχμή την Eurobank που ξεχώρισε με άνοδο 6,73% αλλά και την Πειραιώς που «τράβηξε» την πλειονότητα των συναλλαγών, με φόντο την επικείμενη είσοδό της στο δείκτη MSCI Standard Greece προσεχώς, η οποία θα λειτουργήσει και πάλι σαν ένας μηχανισμός πρόσθετης ενίσχυσης της ελληνικής αγοράς με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από παθητικά funds.

Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.111,33 μονάδες με άνοδο 0,43%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το ένα τέταρτο, ήτοι 19,3 εκατ. ευρώ, διακινήθηκε από τη μετοχή της Πειραιώς. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. κέρδισε 0,77%, ο FTSE 25 έκλεισε στο +1,10%, ο Mid Cap υστέρησε καταγράφοντας απώλειες 0,17%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης – όπως προαναφέρθηκε - κυριάρχησε με άνοδο 3,90%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό +19,52%, ο FTSE 25 κερδίζει 19,70%, ο Mid Cap είναι στο +15,12%, ενώ οι τράπεζες κερδίζουν 30,90%. Η επίδοση αυτή καθιστά το ελληνικό χρηματιστήριο δεύτερο σε κέρδη στην Ευρώπη, πίσω από το χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης.

Οι θετικές ειδήσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο συνεχίζονται, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ και κοινοποιήθηκαν στη Eurostat, το 2022 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 273 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ, παράλληλα με μεγάλη μείωση του δημόσιου χρέους. Τα στοιχεία ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2022 (πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ).

Θεμελιώδη και μάκρο, αντίβαρο στις προεκλογικές αβεβαιότητες

Έχει ενδιαφέρον η άποψη του υπευθύνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη ο οποίος τονίζει πως «αν δεν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο η Αγορά θα είχε κάθε λόγο να αυτονομηθεί και να κατακτήσει νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών, καθώς μετά τις περυσινές εντυπωσιακές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών, τα νέα από τα εγχώρια μάκρο στο ξεκίνημα του 2023 κάθε άλλο παρά αδιάφορα είναι. Η περυσινή επίδοση του ΑΕΠ (+5,9%) συνδυάστηκε και από οριακό μεν πρωτογενές πλεόνασμα δε με το λόγο χρέους προς ΑΕΠ να υποχωρεί 23 ποσοστιαίες μονάδες.

Αν τα περυσινά στοιχεία δεν συγκινούν τότε το πρωτογενές πλεόνασμα του α’ τριμήνου, η μείωση της ανεργίας σε χαμηλά δωδεκαετίας, η διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα και η αύξηση των τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων έναντι του 2019, δίνουν ένα πολύ θετικό στίγμα για την πορεία της οικονομίας. Υπό οποιαδήποτε άλλη συνθήκη, η Ελλάδα θα είχε πάρει με βεβαιότητα την επενδυτική βαθμίδα ωστόσο ο παράγοντας «εκλογές» και το ρίσκο μιας παρατεταμένης περιόδου ακυβερνησίας λειτουργεί ανασταλτικά στην διατύπωση εκτιμήσεων αξιολόγησης και σε επενδυτές που επιθυμούν μακρύ ορίζοντα κυβερνητικής σταθερότητας».

Τεχνικά δεδομένα

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τις έντεκα διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις που συμπλήρωσε την περασμένη Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο, εντούτοις η διόρθωση για αποφόρτιση των ταλαντωτών και των τεχνικών υπερβολών ήταν απολύτως μετριοπαθής στις συνεδριάσεις Τετάρτης και Πέμπτης, ενώ την Παρασκευή το Χ.Α. επανήλθε εκ νέου θετικά. Σοβαρές πωλήσεις δεν βγήκαν ούτε στις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων καταγράφηκε σοβαρή μείωση των συναλλαγών, ένδειξη ότι δεν «σηκώθηκαν» κεφάλαια από την αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «το σημείο υποστήριξης έχει μεταφερθεί πλέον στις 1.077 μονάδες, εκεί πλέον διέρχεται η πλαγιοανοδική γραμμή στήριξης ενώ η αντίσταση οριοθετείται από την περιοχή των προηγούμενων υψηλών στις 1.140 μονάδες. Μετά από πέντε συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου είναι πιθανό να υπάρξει ένα σβήσιμο της δυναμικής και η κίνηση του Γενικού Δείκτη εντός εύρους για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Το εύρος έχει υποψήφιες ακραίες τιμές τις 1.122 και 1.041 μονάδες ωστόσο επισημαίνουμε ότι η εκτίμηση μας είναι φορτισμένη από την τρέχουσα συγκυρία, η οποία θεωρητικά δεν δικαιολογεί την αλλαγή επιπέδων διαπραγμάτευσης της αγοράς επί του παρόντος».

Ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «οι 1067 μονάδες είναι κοντινή επιθετική στήριξη σε εβδομαδιαίο γράφημα ενώ μετά το πρόσφατο υψηλό των 1.140 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό της 1ης Μαρτίου), η νέα τιμή – στόχος για το Γ.Δ. είναι στις 1.275 μονάδες. Από την άλλη πλευρά και πάντα μεσοπρόθεσμα, οι 998 μονάδες είναι πλέον η νέα σημαντική στήριξη». Για τον τραπεζικό δείκτη ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «συντηρεί την επιθετική του ανοδική τάση όσο κλείνει πάνω από τις 824 μονάδες» (σ.σ. έκλεισε στις 838,49 μονάδες χθες).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κρίσιμο στοίχημα για το Χρηματιστήριο το placement της Εθνικής

Στόχος η προσέλκυση σοβαρών, διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων σε περίοδο έντονης αβεβαιότητας. Κινητικότητα στις τραπεζικές μετοχές και αυτονόμηση της αγοράς από το διεθνές κακό κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο, κλειδί η δημοσιονομική αντοχή

Κοντά σε πτώση 10% από τα υψηλά έτους ο Δείκτης, «φλερτάρει» με την bear market. Δέσμευση Χατζηδάκη ότι θα τηρηθεί ο στόχος για πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Τι λέει στο BD ο Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου (Merit Χρηματιστηριακή).
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Τα νέα στοιχήματα στο ΧΑ, τα εγκώμια S&P και οι κρίσιμες δημοσκοπήσεις

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες το χρηματιστήριο με «προίκα» την αναβάθμιση outlook από την S&P. Πρώτη φορά γίνεται βασικό θέμα των εκλογών η επενδυτική βαθμίδα. Τις διαφορές ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στις νέες δημοσκοπήσεις θα παρακολουθούν οι επενδυτές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί σπεύδουν να πάρουν θέσεις οι ξένοι στο ελληνικό χρηματιστήριο

Σερί έντεκα ανοδικών συνεδριάσεων με κέρδη 9,46% για τον Γενικό Δείκτη, 12,78% για τον τραπεζικό και αυξημένους τζίρους ενόψει αλλαγής... πίστας. Στο προσκήνιο πάλι οι τραπεζικές μετοχές: κέρδη 22% έως 65% φέτος (πίνακας).
ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

Στήριξαν το χρηματιστήριο οι τράπεζες, αναζητείται ο επόμενος καταλύτης

Ξεπέρασαν το 4% τα κέρδη των τραπεζών, άνοδος 1,85% για τον Γενικό Δείκτη. Προσδοκίες για ολοκλήρωση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή, που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Τι λένε Ευ. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης.