ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε επίσημη εμφάνιση με σοβαρή έκφραση, κατάλληλο για πολιτικά άρθρα.

Στη δημοσιότητα τα ντοκουμέντα για την Αμέλια Έρχαρτ, όπως υποσχέθηκε ο Τραμπ

Τα Εθνικά Αρχεία ΗΠΑ δημοσιοποίησαν 4.624 σελίδες για την εξαφάνιση της αεροπόρου Αμέλια Έρχαρτ το 1937, κατόπιν εντολής Τραμπ.

Τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ προχώρησαν στη δημοσιοποίηση ενός σημαντικού όγκου εγγράφων που αφορούν την εξαφάνιση της διάσημης αεροπόρου Αμέλια Έρχαρτ το 1937, μετά από σχετική εντολή του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Συνολικά, δόθηκαν στη δημοσιότητα 4.624 σελίδες, οι οποίες περιλαμβάνουν ημερολόγια πλοίων του αμερικανικού στρατού που συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό της Έρχαρτ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Τούλσι Γκάμπαρντ, τα αρχεία περιέχουν αναφορές από το Ναυτικό και την Ακτοφυλακή, υπομνήματα, αποκόμματα εφημερίδων, επιστολές και τηλεγραφήματα σχετικά με την υπόθεση.

Η Έρχαρτ και ο πλοηγός της, Φρεντ Νούναν, εθεάθησαν τελευταία φορά να απογειώνονται με το Lockheed Electra στις 2 Ιουλίου 1937 από την Παπούα Νέα Γουινέα, με προορισμό το νησί Χάουλαντ. Η επικοινωνία χάθηκε λίγες ώρες αργότερα, όταν η Έρχαρτ ανέφερε ότι τα καύσιμα είχαν εξαντληθεί, γεγονός που οδήγησε στη μεγαλύτερη μέχρι τότε ναυτική έρευνα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Το μυστήριο της εξαφάνισης της Έρχαρτ παραμένει άλυτο για περισσότερες από οκτώ δεκαετίες. Η πρόσφατη κίνηση για αποχαρακτηρισμό των αρχείων σημειώθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία ο Λευκός Οίκος δεχόταν κριτική για τη διαχείριση ευαίσθητων αρχείων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που σχετίζονται με τον Τζέφρι Έπστιν.

Νέα στοιχεία και θεωρίες γύρω από την υπόθεση Έρχαρτ

Το νέο υλικό περιλαμβάνει επιστολές με ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς, όπως ότι η Έρχαρτ ήταν ζωντανή ή ότι είχε ταφεί στην Ισπανία, καθώς και κυβερνητικά έγγραφα που απορρίπτουν φήμες περί αιχμαλωσίας της από ιαπωνικές δυνάμεις.

Ερευνητές της Διεθνούς Ομάδας για την Ανάκτηση Ιστορικών Αεροσκαφών (TIGHAR) έχουν συγκεντρώσει ενδείξεις ότι η Έρχαρτ και ο Νούναν πιθανόν να πέθαναν ως ναυαγοί στην ατόλη Νικουμαρόρο, στα νησιά Κιριμπάτι του δυτικού Ειρηνικού. Αποστολές στο νησί έχουν εντοπίσει αντικείμενα, όπως ένα βάζο με κρέμα κατά των φακίδων από τη δεκαετία του 1930, κομμάτια ρούχων, θραύσματα ανθρώπινων οστών και έναν σουγιά τσέπης, ενώ έχει βρεθεί και κομμάτι αλουμινίου που εκτιμάται ότι προέρχεται από το αεροσκάφος της Έρχαρτ.

Επιπλέον, σόναρ αποκάλυψε εικόνα στα ανοιχτά της ατόλης, η οποία ενδέχεται να απεικονίζει φτερό ή μέρος της ατράκτου του αεροσκάφους.

Τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι η ψηφιοποίηση και ανάρτηση επιπλέον αρχείων θα συνεχιστεί σταδιακά. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν και περίπου 80.000 αρχεία που σχετίζονται με τη δολοφονία του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, επίσης κατόπιν εντολής του προέδρου Τρα

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ζητά εγγυήσεις ΗΠΑ για εκεχειρία, επίθεση Σαλάμ στη Χεζμπολάχ

Ο Λίβανος καλωσορίζει την 45ήμερη παράταση της κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, ζητώντας ταυτόχρονα ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης και εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για βιώσιμη σταθερότητα και αποτροπή αποτυχιών του παρελθόντος.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κακοδικία στη δίκη Γουάινστιν για βιασμό της Τζέσικα Μαν

Σε κακοδικία κατέληξε η τρίτη δίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν στη Νέα Υόρκη για την υπόθεση βιασμού της Τζέσικα Μαν, καθώς οι ένορκοι δεν συμφώνησαν, ενώ ο παραγωγός δηλώνει αθώος και αρνείται κάθε μη συναινετική σεξουαλική επαφή.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Οι ΗΠΑ ματαίωσαν την αποστολή 4.000 στρατιωτών στη χώρα

Οι ΗΠΑ ακύρωσαν την ανάπτυξη 4.000 στρατιωτών στην Πολωνία, καθώς αναδιοργανώνουν τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη και αποσύρουν προσωπικό από τη Γερμανία, όπως επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματικός.
Νυχτερινό Άμπου Ντάμπι
ΔΙΕΘΝΗ

Το Αμπού Ντάμπι διαψεύδει τις ιρανικές κατηγορίες για ανάμειξη

Τα ΗΑΕ απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ιράν για ενεργό συμμετοχή τους στον πόλεμο κατά της Τεχεράνης, τονίζοντας πως η Τεχεράνη προσπαθεί να δικαιολογήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στα Εμιράτα και άλλες χώρες της περιοχής.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Ταϊβάν: Μην κηρύξετε ανεξαρτησία από την Κίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Ταϊβάν να μην κηρύξει ανεξαρτησία, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν στρατιωτική σύγκρουση λόγω τέτοιας κίνησης, και τόνισε πως δεν έχει αποφασίσει για τυχόν πώληση όπλων στην Ταϊβάν.