ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Τα σενάρια για το πετρέλαιο: Πιθανή άνοδος ακόμη και στα 110 δολ.

Παρά την πτώση που έχει προκαλέσει η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η τιμή του μαύρου χρυσού μπορεί να φθάσει έως και τα 110 δολάρια το 2023, καθώς θα υπάρξει συνέχεια στην αυξημένη ζήτηση με περιορισμό της προσφοράς.

Η παγκόσμια οικονομία προχωρά με αρκετά ταχείς ρυθμούς προς την πράσινη ενεργειακή και όχι μόνο μετάβαση, αλλά όπως όλα δείχνουν η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα θα αργήσει αρκετά και οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία τους κυρίως σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο. 

Με νέα έκθεσή της η Goldman Sachs, σπεύδει να υποστηρίξει ότι η τιμή του μαύρου χρυσού μπορεί να φθάσει έως και τα 110 δολάρια το 2023, καθώς θεωρεί ότι θα υπάρξει συνέχεια στην αυξημένη ζήτηση με ταυτόχρονο περιορισμό της προσφοράς. Η βασική εκτίμηση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου είναι ότι η τιμή για το Brent θα κυμανθεί κοντά στα 85 δολάρια τόσο το 2022 όσο και το 2023, αλλά προσθέτει ότι θα μπορούσε να φθάσει και στα 100 δολάρια λόγω είτε υψηλού κόστους και λόγω πληθωρισμού για τα διυλιστήρια ή λόγω μίας μη αναμενόμενης μείωσης της παραγωγής. 

Με δεδομένα τα παραπάνω καθίσταται απόλυτα φυσικό η Goldman Sachs να παραμένει μεταξύ των χρηματοοικονομικών ομίλων που διατηρούν την αισιοδοξία τους για το πετρέλαιο ακόμη και την τρέχουσα περίοδο όπου οι τιμές έχουν υποχωρήσει άνω του 40% από την αρχή του 2021. Η τράπεζα εκτιμά ότι το πρόσφατο sell off ήταν υπερβολικό και οφείλεται στις ανησυχίες από την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον και την πιθανότητα επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων, ενώ εκτιμά ότι οι επενδυτές, μετά από ένα συγκεκριμένο επίπεδο τιμής, θα σπεύσουν να τοποθετηθούν, εκ νέου, στην αγορά πετρελαίου βλέποντας αρκετές αγοραστικές ευκαιρίες. 

«Οι προμήθειες δεν είναι τόσο υψηλές όσο απαιτεί η ζήτηση. Η τιμή θα πρέπει να αυξηθεί προκειμένου η παραγωγή να μπορέσουν να καλύψουν το αυξημένο κόστος που υπάρχει στη χρηματοδότηση των projects τους», εκτίμησε ο Ντάμιεν Κούρβαλιν, επικεφαλής του τμήματος ενέργειας της Goldman Sachs. 

Μακροπρόθεσμα, η αύξηση της παραγωγής πλήττεται από μία σειρά προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού κόστους και της ακριβότερης χρηματοδότησης, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν να υποστηρίξουν τομείς που επικεντρώνονται στο ESG, προσθέτει στην έκθεσή της η Goldman Sachs. Επισημαίνει ακόμη ότι οι επενδύσεις σε μακροχρόνια έργα πετρελαίου έχουν μειωθεί λόγω των αβεβαιοτήτων σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση και τον αντίκτυπό της στη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Όμως η ζήτηση για τα πάντα, από βενζίνη, ντίζελ και πλαστικά βρίσκεται επί του παρόντος σε επίπεδο ρεκόρ, με την κατανάλωση να αναμένεται να φτάσει σε νέα υψηλά το 2022 και το 2023. Η ζήτηση υποστηρίζεται από ισχυρές κρατικές κεφαλαιουχικές δαπάνες, τόσο για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία όσο και για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης που απαιτείται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η αυξημένη εστίαση στην εισοδηματική ανισότητα θα στηρίξει επίσης τα εμπορεύματα, καθώς οι φτωχότεροι άνθρωποι τείνουν να ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε αγαθά και ενέργεια.

Στήριξη ενεργειακών επενδύσεων 

Η έκθεση της Goldman Sachs καταφθάνει σε μία στιγμή που τα στοιχεία για τη χρηματοδότηση projects ορυκτών καυσίμων από τις μεγάλες τράπεζες ΗΠΑ και Ευρώπης δείχνουν ότι ο κλάδος δεν έχει διαγραφεί από τα ραντάρ τους. 

Παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες τράπεζες υπέγραψαν συμφωνία για διακοπή τέτοιων χρηματοδοτήσεων στην πρόσφατη Σύνοδο για το Κλίμα στη Βρετανία πριν το πράξουν είχαν φροντίσει να κλείσουν μία σειρά από ιδιαίτερα επικερδής συμφωνίες. Ιδιαίτερα δραστήρια αποδείχθηκε η JPMorgan Chase η οποία, μέχρι τον Οκτώβριο δηλαδή πριν υπογράψει την παραπάνω συμφωνία, ανέλαβε την αναδοχή εκδόσεων ομολόγων συνολικού ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες όπως οι Gazprom και Continental Resources. 

Βάσει στοιχείων που έχει συγκεντρώσει το πρακτορείο Bloomberg τη μεγαλύτερη στήριξη στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων έχει προσφέρει η Well Fargo, η οποία διπλασίασε τη χρηματοδότηση του φέτος σε σύγκριση με το 2020. 

Συνολικά οι τράπεζες ανά την υφήλιο έχουν αναλάβει την έκδοση ομολόγων ύψους 250 δισ. δολαρίων από την αρχή του 2021, δηλαδή περίπου το ίδιο ποσό που καταγράφηκε από το 2016 έως και σήμερα σε ετήσια βάση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Καυτό καλοκαίρι στις αγορές εμπορευμάτων, έρχεται πίεση στον πληθωρισμό

Το καλοκαίρι του 2024 προβλέπεται ότι θα είναι το πιο θερμό στην ιστορία. Οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν να φέρουν νέα άνοδο των τιμών βασικών εμπορευμάτων, από το φυσικό αέριο έως τα αγροτικά προϊόντα.
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα εποχή στις αγορές ενέργειας: Τι άλλαξε με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μόνιμες αλλαγές φέρνει η ρωσική εισβολή, καθώς οι μεγάλοι καταναλωτές της Δύσης θέτουν στο περιθώριο το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Πώς επιχειρούν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης να καλύψουν τα κενά.
Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές ευρωπαϊκών πετρελαϊκών ομίλων

Όπως τονίζουν οι αναλυτές ο κλάδος έχει ελκυστικές αποτιμήσεις, προσφέρει υψηλή μερισματική απόδοση και παράλληλα φροντίζει να επενδύει και σε πιο «πράσινες» μορφές ενέργειας.