Ξενοδοχεία, αγωγοί, μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και ομόλογα αυτοκινητοβιομηχανιών συγκαταλέγονται μεταξύ των επενδύσεων που πραγματοποίησαν ορισμένοι από τους πιο ισχυρούς διαχειριστές κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Συνομιλώντας με ορισμένους από τους μεγαλύτερους διαχειριστές, με υπό διαχείριση κεφάλαια 3,4 τρισ. δολαρίων, το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό στο οποίο «γύρισε» την πλάτη το επονομαζόμενο έξυπνο χρήμα ήταν οι μετοχικές αγορές.
Οι διαχειριστές υποστηρίζουν ότι το ράλι στις αγορές, μετά το αρχικό πλήγμα από την πανδημία και παρά τον δύσκολο Σεπτέμβριο που βιώνουν, οφείλεται σε παράγοντες που δεν αφορούν την υγιή πορεία των επιχειρήσεων, αλλά στα σχεδόν μηδενικά επιτόκια, στην ευρύτατη κρατική στήριξη και φυσικά στη γενναιοδωρία των κεντρικών τραπεζών. Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών εκτιμούν ότι μόλις σταματήσει το δίπολο της στήριξης κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων οι αποτιμήσεις ορισμένων κλάδων, όπως η τεχνολογία και η υγεία, θα ξεφουσκώσουν.
Έξυπνες επενδύσεις με μέλλον
Το GIG, κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης, το οποίο βάσει του Sovereign Wealth Fund Institute είναι το έκτο μεγαλύτερο του κόσμου, αναζητά επενδύσεις που «δεν αρέσουν σε πολλούς» από το λιανικό εμπόριο έως και τις υποδομές, προκειμένου να αποφύγει φουσκωμένες αποτιμήσεις, όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε στα τέλη Ιουλίου.
Μία εκ των μεγαλύτερων τοποθετήσεών του για το 2020 ήταν η απόκτηση του 49% στην εταιρεία ADNOC Cas Pipeline έναντι 10,1 δισ. δολαρίων ενώ η δεύτερη ήταν η συμφωνία με την εταιρεία real estate Charter Hall της Αυστραλίας, καθώς εξαγόρασαν μαζί έναντι 500 εκατ. δολαρίων μία αλυσίδα 200… ψιλικατζίδικων τα οποία εδρεύουν στα βενζινάδικα της Αυστραλίας. Ο επικεφαλής επενδύσεων του GIC, Jeffrey Jaensubhakij, υποστηρίζει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κάποιος στον τομέα της φιλοξενίας, ο οποίος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω του lockdown που επιβλήθηκε διεθνώς, καθώς «ο ιός κάποια στιγμή θα περιοριστεί και τότε οι αλυσίδες ξενοδοχείων, ακόμη και αυτές που περιορίζουν τις δραστηριότητές τους σε τοπικό επίπεδο, θα δουν αναγέννηση της ζήτησης».
Ανάλογη άποψη εκφράζει και ο Didier Borowski, επικεφαλής της Amundi SA, του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στην Ευρώπη, με υπό διαχείριση κεφάλαια που φθάνουν στα 1,9 τρισ. δολάρια.
Μία διαφορετική και πιθανώς «περίεργη» επένδυση επέλεξε ο Will James, υποδιευθυντής υπεύθυνος για ευρωπαϊκές αγορές της Standard Life Aberdeen, ο οποίος μαζί με την ομάδα του διαχειρίζεται κεφάλαια 11 δισ. δολαρίων. Επέλεξε να επενδύσει στην Thule Group, έναν σουηδικό όμιλο ο οποίος κατασκευάζει stands για… παρκάρισμα ποδηλάτων αλλά και μπακαζιέρες οροφής για αυτοκίνητα. Η μετοχή έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα τέλη Μαρτίου έως και σήμερα. Μία ακόμη αγαπημένη επιλογή του είναι η Airbus, καθώς θεωρεί ότι η ανάκαμψη για τα ταξίδια κάποια στιγμή θα έρθει, όταν φυσικά η πανδημία αποτελέσει οριστικό παρελθόν.
Τα ομόλογα και κυρίως αυτά αυτοκινητοβιομηχανιών είναι η επιλογή του Andrew McCaffery, κορυφαίου στελέχους της Fidelity International, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 437 δισ. δολαρίων. Όπως τονίζει η χρήση του αυτοκινήτου από τους ιδιώτες θα συνεχίσει να αυξάνει, εξαιτίας και του νέου κύματος της πανδημίας, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τα «στριμωγμένα» δημόσια μέσα μεταφοράς.
Στην ψηφιακή ανάπτυξη, τις μεταφορές και τις δημόσιες υποδομές στρέφει το ενδιαφέρον του το AustralianSuper, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας, με υπό διαχείριση κεφάλαια 133 δισ. δολαρίων. Ο επικεφαλής επενδύσεων, Mark Delaney, εκτιμά ότι μία πολύ καλή επένδυση με ισχυρές προοπτικές είναι αυτή σε υποδομές που στηρίζουν την «πράσινη» ανάπτυξη.
Σε data centers αλλά και συγκροτήματα διαμερισμάτων επιλέγει να τοποθετηθεί το Aware Super, επενδυτικό όχημα με υπό διαχείριση κεφάλαια 91 δισ. δολαρίων, ενώ προχωρά σε ρευστοποιήσεις τοποθετήσεων σε εμπορικά κέντρα αλλά και συγκροτήματα γραφείων, καθώς θεωρεί ότι η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο «κίνησης» των καταναλωτών, προβλέποντας ότι αυτές οι αλλαγές θα διατηρηθούν ακόμη και όταν θα είναι, πλέον, μία δυσάρεστη ανάμνηση.
Μπορεί η Κίνα να αποτέλεσε την «πηγή» του κορονοϊού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζει να είναι μία από τις πιο ισχυρές αγορές και οικονομίες του κόσμου και ως εκ τούτου το να την αγνοήσει κάποιος θα ήταν λάθος, όπως τονίζει ο Rohit Sipahimalan, επικεφαλής επενδύσεων στην Temasek Holdings, ένα ακόμη κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης. Το ταμείο διαχειρίζεται κεφάλαια 225 δισ. δολαρίων και επιλέγει να τοποθετηθεί σε κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται την τεχνολογία για καταναλωτές, στην υγεία, στη βιοτεχνολογία και στο fintech.