ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Έκθεση Κομισιόν: 4 χώρες στην «Δεξαμενή Αλληλεγγύης» έως τα μέσα 2026

Η Κομισιόν δημοσίευσε την Πρώτη Ετήσια Έκθεση για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, εγκαινιάζοντας τον Ετήσιο Κύκλο Διαχείρισης Μετανάστευσης και προτείνοντας τη Δεξαμενή Αλληλεγγύης για χώρες υπό μεταναστευτική πίεση.

Την Πρώτη Ευρωπαϊκή Ετήσια Έκθεση για το Άσυλο και τη Μετανάστευση δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Η έκθεση αυτή εγκαινιάζει τον πρώτο Ετήσιο Κύκλο Διαχείρισης Μετανάστευσης, με στόχο την παροχή συνολικής εικόνας για την κατάσταση ασύλου και μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, εντοπίζει τις μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη και προτείνει τη δημιουργία μιας Ετήσιας Δεξαμενής Αλληλεγγύης, η οποία θα εγκριθεί από το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιταλία θα είναι τα επιλέξιμα κράτη για πρόσβαση στη Δεξαμενή Αλληλεγγύης, το εργαλείο της ΕΕ για τα μέλη που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση, όταν το Σύμφωνο τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του 2026.

Η Έκθεση καταγράφει συνεχιζόμενη βελτίωση στην κατάσταση της μετανάστευσης κατά την περίοδο Ιουλίου 2024 – Ιουνίου 2025, με τις παράνομες διελεύσεις των συνόρων να μειώνονται κατά 35%, «χάρη και στην ενισχυμένη συνεργασία με τις χώρες εταίρους».

Παρά τη βελτίωση, διαπιστώνεται ότι τα κράτη μέλη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διαφορετικού τύπου μεταναστευτικές πιέσεις. Η Ελλάδα και η Κύπρος, σύμφωνα με την Έκθεση, βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση λόγω του δυσανάλογου αριθμού αφίξεων το προηγούμενο έτος.

Αντίστοιχα, η Ισπανία και η Ιταλία δέχονται σημαντική πίεση λόγω των αφίξεων που σχετίζονται με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Επιπλέον, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Κροατία, η Λετονία, η Λιθουανία, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία και η Φινλανδία θεωρούνται ότι διατρέχουν κίνδυνο μεταναστευτικής πίεσης, είτε λόγω υψηλού αριθμού αφίξεων είτε λόγω πιέσεων στα συστήματα υποδοχής ή της απειλής εργαλειοποίησης της μετανάστευσης.

Η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Κροατία, η Αυστρία και η Πολωνία, που αντιμετωπίζουν «σημαντική μεταναστευτική κατάσταση», θα έχουν τη δυνατότητα μείωσης των συνεισφορών τους στη Δεξαμενή Αλληλεγγύης για το επόμενο έτος.

Η Επιτροπή προτείνει τη σύσταση της πρώτης Δεξαμενής Αλληλεγγύης για την κάλυψη των αναγκών των κρατών μελών που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση.

Το Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει την πρόταση και να συμφωνήσει για το μέγεθος της Δεξαμενής και τον τρόπο συμμετοχής κάθε κράτους μέλους.

Τα κράτη μέλη θα μπορούν να επιλέξουν τη μορφή των συνεισφορών αλληλεγγύης, μεταξύ ανθρωπιστικής αλληλεγγύης (μετεγκατάσταση ή συμψηφισμός ευθυνών), οικονομικής στήριξης και εναλλακτικών ή συνδυαστικών μέτρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα: Ισχυρό δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης η στήριξη στην Κύπρο

Ο Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι η Ρωσία ωφελείται από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή λόγω ανόδου των ενεργειακών τιμών και μείωσης στήριξης στην Ουκρανία. Καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν και ανέδειξε τη σημασία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Πολεμικά πλοία ασκήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Στέλνουμε ναυτικές μονάδες για τη στήριξη της Κύπρου

Οι Υπουργοί Άμυνας Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας αποφάσισαν να ενισχύσουν τον συντονισμό τους και να στείλουν πιθανότατα βοήθεια ασφαλείας και ναυτικές μονάδες στην Κύπρο, στηρίζοντας τη χώρα όπως προβλέπει η Συνθήκη της ΕΕ.
Γιώργος Αυτιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτιάς: Στήριξη κοινωνιών και αποκλεισμός Τουρκίας από αμυντικά κονδύλια

Ο Γιώργος Αυτιάς τονίζει στο Ευρωκοινοβούλιο την ανάγκη στήριξης των κοινωνιών, αντιμετώπισης στεγαστικού και δημογραφικού, ενίσχυσης αγροτών–ΜμΕ και αποκλεισμού της Τουρκίας από ευρωπαϊκά προγράμματα έως άρσης των απειλών.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Συμμαχία Ελλάδας-Ιταλίας για τη ναυτιλία και τα λιμάνια

Ο Υπ. Ναυτιλίας Β. Κικίλιας από Ρώμη τόνισε τη συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας για ενίσχυση της ναυτιλίας και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, με στόχο ανταγωνιστικότητα Ευρώπης χωρίς επιβάρυνση της μέσης οικογένειας.
Νίκος Παπανδρέου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπανδρέου: Αναγκαία η ουσιαστική αλλαγή στάσης της Τουρκίας για την ΕΕ

Ο Ν. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντικό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για Τουρκία, σημειώνοντας πως αναδεικνύει τις παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις για ανθρώπινα δικαιώματα και αυταρχισμό στην Τουρκία.
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κομισιόν αναγνωρίζει το Μεταφορικό Ισοδύναμο του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει το Μεταφορικό Ισοδύναμο ως πρότυπο πολιτικής υπέρ των νησιών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας τη συμβολή της Έλενας Κουντουρά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής στρατηγικής.