Πολύ κοντά στο 2% «προσγειώνεται» σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, ανοίγοντας το δρόμο για την έκδοση νέων 10ετών που σχεδιάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έως το τέλος του μήνα. Την ίδια στιγμή, πάντως, η κυβέρνηση βρίσκεται σε πίεση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως και όλες οι άλλες κυβερνήσεις της περιφέρειας της ευρωζώνης με υψηλά κόστη δανεισμού, προκειμένου να αξιοποιήσει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του ESM για την πανδημία.
Η αγορά ομολόγων δείχνει αρκετά «ζεστή» έναντι των ελληνικών τίτλων και έτοιμη να υποδεχθεί μια νέα έκδοση 10ετών, από την οποία το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αντλήσει άλλα 2 δισ. ευρώ, μετά τα 2 δισ. που άντλησε πρόσφατα μέσω της έκδοσης 7ετών τίτλων. Σήμερα, η πτωτική πορεία της απόδοσης του 10ετούς συνεχίζεται και οδηγείται πολύ κοντά στο 2%, ενώ τον Μάρτιο, πριν ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για την πανδημία, είχε εκτιναχθεί κοντά στο 4%
Η πτώση απόδοσης του 10ετούς ομολόγου
Υπενθυμίζεται ότι και χθες η απόδοση είχε βρεθεί σε πτωτική πορεία, υποχωρώντας στο 2,04% από 2,11% την Τετάρτη, ενώ συνολικά στη δευτερογενή αγορά ομολόγων η ζήτηση ήταν αρκετά σημαντική, καθώς οι εντολές αγοράς ανήλθαν στα 32 εκατ. ευρώ, επί συνολικών συναλλαγών 54 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές, παρά τη διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση και την αύξηση των ελλειμμάτων, δεν χάνουν την εμπιστοσύνη τους στα ελληνικά «χαρτιά», καθώς η κυβέρνηση δείχνει να ακολουθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, ενώ υπάρχει πάντα η ισχυρή στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσω των αγορών τίτλων του προγράμματος για την πανδημία, η οποία λειτουργεί σαν ασφαλιστική δικλίδα για τη διατήρηση υπό έλεγχο του κόστους δανεισμού.
Αυτό το θετικό κλίμα διευκολύνει το σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ, που επιδιώκει να αντλήσει τουλάχιστον άλλα 4 δισ. ευρώ φέτος με εκδόσεις ομολόγων, ενώ έχει αναπροσαρμόσει τον αρχικό σχεδιασμό για δανεισμό με έντοκα γραμμάτια και πλέον, αντί να στοχεύει στη μείωση του υπολοίπου των εντόκων, το υπόλοιπο σταδιακά αυξάνεται, με την άντληση στις τελευταίες εκδόσεις περισσότερων κεφαλαίων από όσα χρειάζονται για την κάλυψη των λήξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα την τελευταία εβδομάδα εβδομάδα του μήνα θα προχωρήσει η κοινοπρακτική έκδοση 10ετών ομολόγων, με στόχο να κυμανθεί η απόδοση πέριξ του 2%.
Τα δάνεια από τον ESM
Πάντως, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ασκούν αρκετά ισχυρή πίεση στις κυβερνήσεις του Νότου να υποκαταστήσουν δανεισμό από την αγορά, που έχει υψηλό κόστος, με τα φθηνά δάνεια του νέου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την πανδημία, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Eurogroup. Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει κατ' επανάληψη εκφρασθεί επιφυλακτικά έναντι του νέου προγράμματος και δεν έχει ενταχθεί ακόμη η χρήση του στους σχεδιασμούς για την άντληση ρευστότητας, κυρίως επειδή υπάρχει ο φόβος ότι η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ως «αδύναμη» από την αγορά ομολόγων και να αυξηθεί το κόστος δανεισμού.
O Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε (μιλώντας σε ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων), επικαλούμενος το παράδειγμα της Ισπανίας, ότι η χώρα δανείζεται με κάτι λιγότερο από 1%, ενώ μπορεί να δανεισθεί σχεδόν άτοκα (0,1%) από τον ESM ένα ποσό της τάξεως του 2% του ΑΕΠ και να εξοικονομήσει μεγάλα ποσά τόκων, κάτι που ισχύει και για την Ιταλία, όπως τόνισε ο επικεφαλής του ESM. Δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα, αλλά η χώρα μας είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, καθώς το κόστος δανεισμού για δεκαετή περίοδο είναι υπερεικοσαπλάσιο του κόστους δανεισμού από τον ESM.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αποκλείσει οριστικά τη χρήση του νέου προγράμματος, για να αντλήσει ένα ποσό που θα μπορούσε να φθάσει τα 3,8 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ 2019), αλλά θα περιμένει να ξεκαθαρίσει και μέσα από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ποιοι θα είναι οι ακριβείς όροι για αυτά τα δάνεια (που ως τώρα φαίνεται ότι θα δίνονται χωρίς μνημόνια και πρόσθετη επιτήρηση), αλλά και ποιες δαπάνες, άμεσα και έμμεσα σχετιζόμενες με την πανδημία, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το νέο πρόγραμμα.