ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πυραμίδες Γκίζας ηλιοβασίλεμα
Εμβληματική όψη των Πυραμίδων της Γκίζας στην Αίγυπτο κατά τη δύση του ηλίου.

Ο Μικελάντζελο Πιστολέτο στα 92 συμμετέχει σε φεστιβάλ στις Πυραμίδες

Η μνημειώδης εκδοχή του «Τρίτου Παράδεισου» του Μικελάντζελο Πιστολέτο εκτέθηκε δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας με πέτρες ασβεστόλιθου και οβελίσκο με καθρέπτες, ως μέρος του φεστιβάλ "Forever is now".

Στη σκιά των Μεγάλων Πυραμίδων της Γκίζας, παρουσιάστηκε μια μνημειώδης εκδοχή του «Τρίτου Παράδεισου», του γνωστού έργου του Ιταλού καλλιτέχνη Μικελάντζελο Πιστολέτο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης Forever is now.

Ο εμβληματικός καλλιτέχνης της Arte Povera, σήμερα 92 ετών, χρησιμοποίησε ασβεστόλιθους –τις ίδιες πέτρες που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για την κατασκευή των πυραμίδων– για αυτή τη νέα εκδοχή της εγκατάστασης, που έχει παρουσιαστεί «περισσότερες από 2.000 φορές σε όλον τον κόσμο».

Το έργο συμπληρώνει ένας οβελίσκος ύψους τριών μέτρων, επενδεδυμένος με μεταλλικούς καθρέφτες, ενώ συνολικά η εγκατάσταση εκτείνεται σε μήκος 28 μέτρων και σχηματίζει το σύμβολο του απείρου στην άμμο του οροπεδίου της Γκίζας.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν και άλλοι διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες. Ο γλύπτης Κινγκ Χουντεκπίνκου, με καταγωγή από τη Γαλλία και το Μπενίν, παρουσιάζει έναν στύλο από κεραμικά θραύσματα, δηλώνοντας πως είναι «μια απίστευτη ευκαιρία να συνομιλείς με 4.500 χρόνια ιστορίας» δίπλα στο έργο του «Λευκό Τοτέμ του Φωτός».

Ο Νοτιοκορεάτης Τζονγκίου Παρκ αντλεί έμπνευση από τις διαστάσεις της πυραμίδας του Χέοπα για τη δημιουργία του «Κώδικα του Απείρου». Χίλιοι μικροί, κυλινδρικοί καθρέφτες από ακρυλικό, τοποθετημένοι στην άμμο, συνθέτουν ένα ποίημα σε κώδικα Μορς, όπου ο ιδρυτής του πρώτου κορεατικού βασιλείου συνομιλεί με έναν Αιγύπτιο φαραώ.

Ο Πορτογάλος καλλιτέχνης Αλεξάντρε Φάρτο (Vhils) αξιοποιεί παλιές πόρτες από το Κάιρο και άλλες περιοχές του κόσμου για μια εγκατάσταση που παραπέμπει σε «αρχαιολογική έρευνα».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το πέμπτο φεστιβάλ «Το για πάντα είναι τώρα» θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου και συμμετέχουν ακόμη έξι καλλιτέχνες: ο Τούρκος Μερτ Εγέ Κόσε, ο Αμερικανός Άλεξ Προμπά, ο Λιβανέζος Ναντίμ Καράμ, η Βραζιλιάνα Άνα Φεράρι, η Αιγύπτια Σάλχα Αλ Μάσρι και η ρωσική συλλογικότητα «Ομάδα ανακύκλωσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με Αιγύπτιο ΥΠΕΞ για συνέχιση διμερών επαφών

Ο Γ. Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Μπαντρ Αμπντελάτι. Συζήτησαν για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου και αντάλλαξαν απόψεις για Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειο και τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Η επιστροφή των ειδωλίων πράξη σεβασμού στην κληρονομιά

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παρέδωσε στην αιγυπτιακή πρεσβεία έξι ειδώλια που είχαν εντοπιστεί στην Αθήνα, τονίζοντας ότι η επιστροφή τους αποτελεί πράξη σεβασμού στην πολιτιστική κληρονομιά.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Τετραμερής ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Πακιστάν, Τουρκίας, Σ. Αραβίας την Κυριακή στο Κάιρο

Συνάντηση στην Αίγυπτο θα έχουν Κυριακή οι ΥΠΕΞ Πακιστάν, Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας, για συνομιλίες σχετικά με την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στις περιφερειακές εξελίξεις.
Αεροσκάφοι Mirage 2000
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η 331 Μοίρα της ΠΑ έλαβε μέρος στην άσκηση Tactical Leadership στην Αίγυπτο

Η 331 Μοίρα της 114 ΠΜ συμμετείχε στην άσκηση «Tactical Leadership Programme» στην Αίγυπτο από 9 Μαΐου έως 10 Ιουνίου, με δύο Mirage 2000-5. Συμμετείχαν επίσης αεροπορίες Αιγύπτου, Ινδίας και παρατηρητές από Ισπανία.
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία Γ. Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ μέσω τηλεφώνου

Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελατί, για τη διμερή στρατηγική συνεργασία και τις περιφερειακές εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Αν. Μεσόγειο.