ΓΔ: 1392.44 -0.81% Τζίρος: 121.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
mitsotakis_DETH
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της ΔΕΘ.

Μέτρο - έκπληξη από Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: «Ξεπαγώνουν» άμεσα οι τριετίες

Ενεργοποιούνται οι «παγωμένες» από το 2012 τριετίες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Αυξάνεται ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία. ΦΠΑ σε μισθώσεις Airbnb. Υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων.

Ένα οικονομικό μέτρο - έκπληξη που αφορά τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, το «ξεπάγωμα» των τριετιών, ανακοίνωσε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, μεταξύ των οποίων και η αύξηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία για να χρηματοδοτηθεί το ειδικό αποθεματικό του προϋπολογισμού.

Στη σημερινή του ομιλία, όπως και ο ίδιος υπογράμμισε, ο πρωθυπουργός απέφυγε τις εξαγγελίες νέων μεγάλων παροχών, ενώ υπογράμμισε τη δέσμευσή του στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας. «Είναι αδιαπραγμάτευτος ο στόχος να έχει η χώρα 0,7% πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου», τόνισε, και πρόσθεσε: «Δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα που αποτελεί το θεμέλιο της προόδου, δεν θα επιτρέψω να ζήσουμε ξανά μια εθνική χρεοκοπία».

Μεταξύ των μέτρων για την οικονομία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνεται το «ξεπάγωμα» των τριετιών και των επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία έχουν «παγώσει» από το 2012. Όπως εξήγησε ο Κ. Μητσοτάκης, σήμερα προβλέπεται ότι οι τριετίες θα «ξεπαγώσουν» όταν η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10%, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να τις επαναφέρει σε εφαρμογή από τον επόμενο χρόνο.

Τα άλλα οικονομικά μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός έχουν ως εξής:

  1. Αυξάνεται κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
  2. Το market pass θα συνεχισθεί ως το τέλος του έτους μόνο για τη Θεσσαλία και τον Έβρο.
  3. Θα καταβληθεί το ειδικό βοήθημα στους συνταξιούχους που δεν παίρνουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.
  4. Αυξάνονται οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης, ειδικά οικογένειες και παιδιά.
  5. Ενισχύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών, με στήριξη του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, παροχή δανείων και από άλλους οργανισμούς, εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» με προστασία δανειοληπτών και σωστή ενημέρωση από τους servicers.
  6. Ανάδειξη και στήριξη του συστήματος πληρωμών IRIS, μέσω του οποίου γίνονται δωρεάν μεταφορές κεφαλαίων έως 500 ευρώ.
  7. Επιβολή ΦΠΑ στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (όταν ο ιδιοκτήτης εκμισθώνει πάνω από τρία ακίνητα), καθώς και όλων των άλλων φόρων και τελών που ισχύουν για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
  8. Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών. Έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι. Με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, να ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες.

Παρεμβάσεις για τη φοροδιαφυγή

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι καταργούνται οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά. Επιπλέον,

  1. Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS.
  2. Επεκτείνονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές σε όλη τη λιανική αγορά.
  3. Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και επεκτείνονται τα ηλεκτρονικά βιβλία.
  4. Ενεργοποιείται από τον Ιανουάριο το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.
  5. Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών.
  6. Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά.

Μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Σειρά μέτρων για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών παρουσίασε ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε, αναφερόμενος στα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στον Έβρο και στη Θεσσαλία, πρόκειται για «πρωτοφανή δοκιμασία του τόπου», καθώς «μέσα σε δύο εβδομάδες γνώρισε τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά και αμέσως μετά τη μεγαλύτερη πλημμύρα της ιστορίας του».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήδη άρχισαν οι πληρωμές αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και ήδη έχουν καταβληθεί 25 εκατ., ενώ ανέφερε τα επόμενα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση:

  1. Συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ο οποίος θα υπάγεται στα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος.
  2. Καθιερώνεται υποχρεωτική ασφάλιση για μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, ανοίγει η συζήτηση για υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών.
  3. Ενισχύεται από 300 σε 600 εκατ. ευρώ το ειδικό αποθεματικό του προϋπολογισμού για τις φυσικές καταστροφές. Η αύξηση αυτή θα χρηματοδοτηθεί με την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής στα ξενοδοχεία, το οποίο θα διαμορφωθεί από 0,5 - 4 ευρώ που είναι σήμερα στα 1 έως 6 ευρώ. 
  4. Ο ιδιωτικός τομέας θα βοηθήσει και με κεφάλαια (μεγάλες κατασκευαστικές, εταιρείες οικιακού εξοπλισμού). Ήδη η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι εισφέρει 50 εκατ. ευρώ.
  5. Θα αξιοποιούνται στο εξής οι ένοπλες δυνάμεις για τις φυσικές καταστροφές.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Αυξήσεις αποδοχών, μείωση φόρων με τον προϋπολογισμό

Σε μήνυμά του μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι προϋπολογισμός «κάνει καλό στην τσέπη μας», αλλά παράλληλα οδηγεί και σε σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Επίδομα 200-600 ευρώ σε γιατρούς του ΕΣΥ σε άγονες περιοχές

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι τον κορμό των βασικών μέτρων της πολιτικής, που θα ακολουθήσει, θα τον ανακοινώσει στη ΔΕΘ, και επανέλαβε ότι η στήριξη του ΕΣΥ είναι για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Αγγελούδης: Να διεκδικήσει η Θεσσαλονίκη τους Μεσογειακούς Αγώνες

«Είδα ενδιαφέρον και νομίζω πως αυτό είναι ένα νέο αφήγημα, ένα νέο αφήγημα για την πόλη και γι αυτό ζητάω την βοήθεια και την υποστήριξη της κυβέρνησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Επένδυση 2 δισ. τα επόμενα χρόνια στην πολιτική προστασία

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση, διότι όταν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή, εστιάζουμε πολύ στον μετριασμό των επιπτώσεων, αλλά δεν εστιάζουμε αρκετά στην προσαρμογή σε αυτή», τόνισε ο πρωθυπουργός.