ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
Φωτό: Γραφείο Πρωθυπουργού

Eπικοινωνία Μητσοτάκη με Ζελένσκι, τι ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την ασφαλή μετακίνηση του Έλληνα γενικού προξένου στη Μαριούπολη και των λοιπών εγκλωβισμένων στο κτίριο του ΟΑΣΕ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Ουκρανίας και συζήτησαν τους τρόπους αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων από την 19η ημέρα της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον κ. Ζελένσκι, για την αμέριστη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην Ουκρανία, για την αποστολή βοήθειας και την υποδοχή προσφύγων Ομογενών και Ουκρανών. Επίσης συζητήθηκε η δραματική κατάσταση στις περιοχές που διαμένει η ελληνική ομογένεια και η ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου για την ασφαλή έξοδο, αλλά και την πρόσβαση του ανθρωπιστικού υλικού. Ο πρωθυπουργός εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την ασφαλή μετακίνηση του Έλληνα γενικού προξένου στη Μαριούπολη και των λοιπών εγκλωβισμένων στο κτίριο του ΟΑΣΕ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ΕΕ έστειλε ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα στήριξης από τη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας. Επίσης τόνισε ότι η πλήρης εφαρμογή των κυρώσεων από το σύνολο εταίρων και συμμάχων θα συνδράμει στην πίεση προς τη ρωσική πλευρά προκειμένου να σταματήσει τις επιθέσεις.

Σήμερα το πρωί σε μαγνητοσκόπημένο μήνυμά του τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε εκ νέου σήμερα το NATO να προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δει «ρωσικές ρουκέτες» να πέφτουν στο έδαφος των κρατών-μελών του.

«Αν δεν αποκλείσετε τον εναέριο χώρο μας, θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών (κρατών-μελών) του NATO», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος.

Εκφράστηκε μία ημέρα μετά τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σε ουκρανική βάση εκπαίδευσης περίπου είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, κράτος-μέλος του NATO και της ΕΕ, κοντά στην ουκρανική πόλη Λβιβ (δυτικά).

Σύμφωνα με το Κίεβο, ο ρωσικός βομβαρδισμός είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 134.

«Τριάντα πύραυλοι μόνο στην περιοχή της Λβιβ», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Δεν συμβαίνει τίποτα εκεί που να μπορεί να απειλήσει το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα του NATO».

«Την περασμένη χρονιά, είχα προειδοποιήσει ξεκάθαρα τους ηγέτες του NATO ότι εάν δεν λάμβαναν σκληρά προληπτικά μέτρα σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα ξεκίναγε πόλεμο», συνέχισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

κατασκευή κτιρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Εγκρίθηκαν 18 δισ. δολάρια για έργα υποδομών και νεοφυείς επιχειρήσεις

Η Ινδία ανακοίνωσε νέα προγράμματα ύψους 18 δισ. δολαρίων για κατασκευή υποδομών, αστική ανάπτυξη και στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Πληροφορικής Ασγούνι Βάισναου.
Τρακτέρ και σκηνή αγροτών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες στο Σύνταγμα: Επιμένουμε στα αιτήματα επιβίωσης προς την κυβέρνηση

Ο Ρίζος Μαρούδας τόνισε στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ότι η κυβέρνηση θα έχει προβλήματα αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών και ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση, δηλώνοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ στηρίζει Ροδρίγκες και δίνει άδεια σε πετρελαϊκές Βενεζουέλας

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, αναγνωρίζοντας την Ντέλσι Ροδρίγκες ως πρόεδρο και συνεργαζόμενοι στενά για τα θέματα πετρελαίου, τονίζοντας την άριστη συνεργασία των δύο χωρών.
αγροτική διαμαρτυρία Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες στο Σύνταγμα: Συλλαλητήριο με πάνω από 1.000 συμμετέχοντες και 40 τρακτέρ

Με περισσότερους από 1.000 αγρότες και πάνω από 40 τρακτέρ στο Σύνταγμα, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έστειλε μήνυμα συνέχισης του αγώνα για στήριξη της παραγωγής, κάνοντας λόγο για πολιτική που «ερημώνει την ύπαιθρο».
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ανακόλουθο το "νομιμότητα παντού" από κυβέρνηση με σκάνδαλα

Ο Κ. Τσουκαλάς από το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για υποκρισία σχετικά με το σύνθημα "νομιμότητα παντού", επισημαίνοντας σκάνδαλα όπως στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τη σύμβαση 717 και την άρνηση εκτέλεσης απόφασης του ΣτΕ από τον πρωθυπουργό.
Γυναίκα σε εκδήλωση ΝΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρεγγέλα: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν νομοσχέδιο με κοινωνική συμφωνία

Η Μαρία Συρεγγέλα τόνισε στη Βουλή τη σημασία του μέτρου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ασκώντας κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επειδή καταψήφισαν νομοσχέδιο που προέκυψε με σύμφωνη γνώμη όλων των Κοινωνικών Εταίρων.