Προς αποκλιμάκωση ενδέχεται να οδεύει η κατάσταση στην ελληνική ΑΟΖ, καθώς κατά τις 19:20 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κινείται πλέον εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, το τουρκικό σκάφος βρίσκεται ακόμα στα όρια της παράνομης NAVTEX, με ποντισμένα τα καλώδια του, και κρατώντας βορειοανατολική πορεία με ταχύτητα 4 κόμβων, ενώ συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η τουρκική Sabah, η Άγκυρα είχε ανακοινώσει πως συνεχίζονται οι δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Oruc Reis θα παραμείνει στην Μεσόγειο μέχρι τις 23 Αυγούστου.
Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ είχε δηλώσει σήμερα στο Twitter πως το Oruc Reis «ακτινογραφεί τις θάλασσες μας» και οτι έχει ήδη απλώσει 1.750 χιλιόμετρα σεισμικών καλωδίων στη Μεσόγειο.
Νωρίτερα, ηχηρό μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκη προς την Άγκυρα σημειώνοντας πως η Τουρκία, συνεχίζοντας την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της. Κι αυτό την ίδια στιγμή που ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ, συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεων μας.
Η Τουρκία από την πλευρά της, μέσω του υπουργού Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ σημείωσε πως η Τουρκία θέλει να επιλύσει μέσω του διαλόγου τη διένεξη με την Ελλάδα, σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, επιμένοντας ωστόσο πως η Άγκυρα θα υπερασπισθεί «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στην περιοχή.
«Παρά ταύτα, θέλουμε να πιστεύουμε πως η κοινή λογική θα επικρατήσει. Τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, είμαστε με την πλευρά του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας και του διαλόγου», ανέφερε ο Ακάρ μιλώντας στο Reuters.
«Θέλουμε να καταλήξουμε σε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα ευθυγραμμιζόμενοι με τους διεθνείς νόμους», πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τα συμφέροντα, τους δεσμούς και τα συμφέροντά της» στα παράκτια ύδατα.