Αδύναμη ζήτηση σε τσιπούρα και λαβράκι και στο πρώτο εξάμηνο του 2020 προβλέπει ο Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών του ΟΗΕ (FAO) και συγκεκριμένα το ειδικό τμήμα του για την αλιεία (Globefish), εξέλιξη που δεν αποτελεί θετικό οιωνό για το «γύρισμα» στις τιμές παραγωγού, οι οποίες εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά βαρομετρικά.
Η εικόνα του Νοεμβρίου, που παραδοσιακά είναι ένας μήνας που καταγράφεται μια έντονη κινητικότητα ενόψει και της προετοιμασίας των εορτών των Χριστουγέννων με αποτέλεσμα οι τιμές να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, εφέτος δεν ήταν η αναμενόμενη.
Οι αναλυτές της Globefish αποδίδουν την περιορισμένη ζήτηση του Νοεμβρίου στην ευρεία οικονομική αβεβαιότητα που περιβάλλει τους πολίτες στην ευρωζώνη, με την υπόθεση του Brexit αλλά και τις διαπραγματεύσεις δασμών ΗΠΑ-Κίνας να επισκιάζουν την αγορά, η οποία υιοθέτησε μια προσέγγιση αναμονής.
Ωστόσο, στην Κίνα, το αβέβαιο περιβάλλον δεν έχει καθυστερήσει σημαντικά την έναρξη των αγορών για τις εορταστικές εκδηλώσεις της κινεζικής Πρωτοχρονιάς και αυτό λειτουργεί ως αντιστάθμισμα για τους Ευρωπαίους παραγωγούς.
Για την Ελλάδα, οι βασικές αγορές διάθεσης είναι η Ιταλία, που απορροφά το 44% της ελληνικής παραγωγής, η Γαλλία, όπου κατευθύνεται το 12% και η Ισπανία που εξάγεται το 15% της παραγωγής. Συνεπώς η «νευρικότητα» των Ευρωπαίων καταναλωτών δεν βοηθάει στην διεύρυνση της παρουσίας των ελληνικών ψαριών στα ράφια των εν λόγω αγορών.
Σε ο,τι αφορά στις τιμές το Δεκέμβριο, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στο βαθμό που υπάρξει μια συγκυριακή μαζική ζήτηση θα υπάρξει αύξηση τιμών και μάλιστα υψηλή.
Ωστόσο σε γενικές γραμμές για την ελληνική τσιπούρα και το λαβράκι όλο το 2019 η εικόνα ήταν αμετάβλητη με τις επιδόσεις να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά. Οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών σε ετήσια βάση κάνουν λόγο για επιδείνωση της εικόνας σε σχέση με το «κακό» 2018, όταν η μέση τιμή πώλησης της τσιπούρας ανήλθε στα 4,53ευρώ/κιλό, παρουσιάζοντας μείωση 1,5%, ενώ για το λαβράκι η μέση τιμή πώλησης κυμάνθηκε στα 4,97ευρώ/κιλό μειωμένη σχεδόν κατά 6%.
Ωστόσο, τα μηνύματα που προκύπτουν από τα προκαταρκτικά στοιχεία που υπάρχουν για την παραγωγή γόνου το 2019, τα οποία δείχνουν υποχώρηση κατά 24% στην παραγωγή γόνου λαβρακίου και κατά 30% στην παραγωγή γόνου τσιπούρας, αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση των τιμών παραγωγού στο μέλλον. Και αυτό γιατί μειωμένη παραγωγή γόνου, και μάλιστα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010, θα σημαίνει σημαντική μείωση της παραγωγής ψαριών για την επόμενη διετία.
Η περιορισμένη παραγωγή θα δώσει την δυνατότητα, στο βαθμό που η ζήτηση δεν υποχωρήσει, να καταγραφεί άνοδο στις τιμές.