ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Λογότυπο Premia Properties
Φωτο: Premia Properties

PREMIA: Άνοδος 73% στα έσοδα και επενδύσεις που αγγίζουν τα 629,7 εκατ.

Η PREMIA καταγράφει σημαντική ενίσχυση στο εννεάμηνο 2025, με έσοδα αυξημένα κατά 73%, EBITDA +65%, επενδύσεις €629,7 εκατ. και 70 ακίνητα υπό διαχείριση, ενώ προχωρά δυναμικά το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Με αύξηση 73% στα έσοδα, άνοδο 65% στη λειτουργική κερδοφορία και αξία επενδύσεων που προσεγγίζει τα €629,7 εκατ., η PREMIA Properties παρουσιάζει ισχυρή αναπτυξιακή πορεία στο εννεάμηνο του 2025. 

Η εταιρεία ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της με νέες εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό, αυξάνει τον αριθμό των υπό διαχείριση ακινήτων σε 70 και την επιφάνειά τους σε 531 χιλ. τ.μ., ενώ παράλληλα βελτιώνει τη χρηματοοικονομική της βάση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου €40 εκατ., θέτοντας τις βάσεις για την επίτευξη των στόχων του επιχειρηματικού της πλάνου.

Πιο αναλυτικά,

  • 70 ακίνητα και 531 χιλιάδες τ.μ. κτιρίων υπό διαχείριση από τον Όμιλο με τη συνολική αξία επενδύσεων να διαμορφώνεται σε € 629,7 εκ., αυξημένη κατά 26% σε σχέση με το τέλος του 2024. Ισχυροί δείκτες αποδοτικότητας με τη μικτή απόδοση των ακινήτων εισοδήματος (gross yield) να διαμορφώνεται σε 7,2% και τη μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων ακινήτων (WAULT) να ανέρχεται σε 9,7 έτη κατά την 30.9.2025.
  • Συνέχιση υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος και ενεργητική διαχείριση χαρτοφυλακίου. Αποκτήθηκε το οινοποιείο Σεμέλη μαζί με τους αμπελώνες του, ακίνητο γραφείων στη Θεσσαλονίκη μισθωμένο στην Κτηματολόγιο ΑΕ, σχολικό συγκρότημα στην Αρτέμιδα καθώς και τρία ακόμη εμπορικά ακίνητα σε Θεσσαλονίκη (γραφείο προς ανακαίνιση και μίσθωση) και Αθήνα (εμπορικό ακίνητο μισθωμένο στη Σπανός Α.Ε. και εμπορικό ακίνητο στο Κορωπί προς ανακαίνιση). Επίσης, αποκτήθηκαν προς μετατροπή σε φοιτητικές εστίες δύο κτίρια, σε Λάρισα και Ξάνθη, ενώ κατά το τέταρτο τρίμηνο αποκτήθηκαν ακόμη τρία κτίρια σε Αθήνα (Καισαριανή), Βόλο και Ρόδο. Ακόμη, η Εταιρεία προχώρησε στην πρώτη της επένδυση εκτός Ελλάδας, αποκτώντας ξενοδοχειακή μονάδα στις Κανάριες νήσους. Η επέκταση στον ξενοδοχειακό κλάδο συνεχίστηκε και στο τέταρτο τρίμηνο με την απόκτηση δύο ξενοδοχειακών μονάδων στην Κω, η ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται εντός του έτους. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις 5 ακινήτων (οικόπεδα και οικιστικό ακίνητο στην Πάρο, εμπορικό ακίνητο στη Θεσσαλονίκη και οικόπεδο στην Κατερίνη) με το σχετικό κέρδος να ανέρχεται σε € 1,1 εκατ..
  • Υγιής χρηματοοικονομική διάρθρωση με την Καθαρή Θέση του Ομίλου να διαμορφώνεται σε €262 εκατ., τον καθαρό δανεισμό σε € 353 εκατ. και το συνολικό Ενεργητικό του Ομίλου να ανέρχεται σε € 669 εκατ. Περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής δομής με την επιτυχή ολοκλήρωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της οποίας αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους € 40 εκατ.
  • Αύξηση εσόδων κατά 73% και αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας (Adjusted EBITDA) κατά 65%, σε ενοποιημένη βάση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2024. Αύξηση των κερδών προ φόρων κατά 27%, κυρίως ως αποτέλεσμα της αυξημένης λειτουργικής κερδοφορίας.

Οι προοπτικές 

Βασική προτεραιότητα έως το τέλος 2025 είναι η ολοκλήρωση συναλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο υλοποίησης του business plan του Ομίλου. 

Η Εταιρεία (φωτ. ο CEO Kώστας Μαρκάζος) εξακολουθεί να εστιάζει σε ακίνητα εισοδήματος ενώ κατά περίπτωση εξετάζει τη συμμετοχή σε έργα ανάπτυξης (re- developments), προκειμένου να επιτευχθούν αυξημένες αποδόσεις και υπεραξίες, επιδιώκοντας την προσθήκη ποιοτικών ακινήτων με υψηλές αποδόσεις, μακροχρόνια συμβόλαια και αξιόπιστους μισθωτές.

Η PREMIA επικεντρώνεται σε κλάδους στους οποίους έχει ήδη παρουσία και μεσοπρόθεσμα οι προσδοκίες παραμένουν θετικές, με έμφαση στα ξενοδοχεία και τη φοιτητική κατοικία. 

Ταυτόχρονα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση των δανειακών υποχρεώσεων της και τη χρηματοδότησή του Ομίλου με ανταγωνιστικούς όρους, αξιοποιώντας όλα τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η Διοίκηση παρακολουθεί συστηματικά και αξιολογεί τα μακροοικονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα και συνθήκες που παραμένουν ρευστά εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας ώστε, εφόσον απαιτηθεί, να προβεί στις απαραίτητες προσαρμογές στη στρατηγική της.

Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της PREMIA για το 2025 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου €180 εκατ., εκ των οποίων έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα περ. €120 εκατ, ενισχύοντας κατά κύριο λόγο την παρουσία της σε στρατηγικούς κλάδους όπως τα ξενοδοχεία και η φοιτητική κατοικία.

Όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2025, υπάρχει ουσιαστική βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων του Ομίλου. 

Η Διοίκηση εκτιμά ότι τα συνολικά ενοποιημένα έσοδα θα φτάσουν τελικώς στα επίπεδα των €35 εκατ. (προηγούμενη εκτίμηση 34-35 εκατ.) και η λειτουργική κερδοφορία (Adjusted EBITDA) του Ομίλου στα επίπεδα των €23 εκατ. (προηγούμενη εκτίμηση 22-23 εκατ.) για το 2025, με προοπτική να τα υπερβούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαθανάσης: Η Ελλάδα πρωτοπόρος στην απορρόφηση κονδυλίων ΕΕ

Ο Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης, τονίζοντας τη σημασία των μεταρρυθμίσεων και της στοχευμένης αξιοποίησης πόρων, με αύξηση επενδύσεων και νέες θέσεις εργασίας.
Σύγχρονη εργασία γραφείου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένωση Ανωτάτων Στελεχών: Θέσεις για παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα

Η Ένωση Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων παρουσίασε στην Αθήνα τις θέσεις της για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, με έμφαση σε ηγεσία, δεξιότητες, καινοτομία και σύγχρονη διοίκηση.
Σημαίες Ινδίας και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Ινδία: Οι νέοι δρόμοι συνεργασίας και πρόσβασης στην Ινδική αγορά

Η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις της με την Ινδία, στοχεύοντας σε επενδύσεις και αύξηση εξαγωγών, με αφορμή και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Νέο Δελχί. Άνοιξαν απευθείας αεροπορικές συνδέσεις Αθήνα-Νέο Δελχί και Μουμπάι.
Λογότυπο Ernst & Young
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και EY στηρίζουν το GrowHive με mentoring

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η EY Ελλάδος υλοποίησαν κοινές δράσεις μέσω του GrowHive για την ενίσχυση της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας φοιτητών και ερευνητών, με στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».
Κατάστημα Public πρόσοψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Public: Συλλυπητήρια για τον Γιώργο Γεράρδο και την ομάδα του Πλαισίου

Τα Public αποχαιρετούν τον Γιώργο Γεράρδο, σημειώνοντας ότι συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου λιανεμπορίου στην Ελλάδα. Το ΔΣ, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι εκφράζουν συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους ανθρώπους του Πλαισίου.
Γιώργος Γεράρδος πορτρέτο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέθανε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Πλαίσιο Γιώργος Γεράρδος

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γεράρδος, ιδρυτής και πρόεδρος της Πλαίσιο. Ξεκίνησε το 1969 από ένα μικρό κατάστημα στη Στουρνάρη και ανέδειξε την εταιρεία σε σημείο αναφοράς για την τεχνολογία.