ΓΔ: 2061.69 0.26% Τζίρος: 203.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
καρχαρίας στον ωκεανό
Φώτο: Shutterstock

Πρωτοφανής πίεση στους ωκεανούς της Γης – Ανησυχία στη Μεσόγειο

Ο Πιερ Μπαουρέλ γενικός διευθυντής του Mercator Ocean International επισημαίνει πως η «τριπλή πλανητική κρίση» επηρεάζει κάθε ωκεανό, με τη Μεσόγειο να πλήττεται ιδιαίτερα από καύσωνες.

Ο Πιερ Μπαουρέλ, γενικός διευθυντής του Mercator Ocean International, υπογραμμίζει ότι κανένα τμήμα των ωκεανών δεν έχει μείνει ανεπηρέαστο από την «τριπλή πλανητική κρίση»: κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας και ρύπανση. Ο κ. Μπαουρέλ ηγείται της παγκόσμιας προσπάθειας για ψηφιακή παρακολούθηση των ωκεανών μέσω του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Διδύμου του Ωκεανού, μιας προηγμένης πλατφόρμας που αναπτύχθηκε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρέχει λεπτομερή απεικόνιση των ωκεανών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπαουρέλ, ιδιαίτερα σημαντικές προκλήσεις καταγράφονται στα ύδατα της ΕΕ, με τη Μεσόγειο να συγκαταλέγεται στα πιο ανησυχητικά hotspots παγκοσμίως. Τον Ιούνιο του 2025, η λεκάνη της Μεσογείου σημείωσε τον θερμότερο Ιούνιο στην ιστορία, με θερμοκρασίες επιφάνειας έως 30°C, σχεδόν 5°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα, ενώ το 62% της επιφάνειάς της επηρεάστηκε από ισχυρούς ή ακραίους θαλάσσιους καύσωνες.

Η επιστήμη, όπως σημειώνει ο κ. Μπαουρέλ, «αφήνει τον ωκεανό να μιλήσει για τον εαυτό του μέσω διάφανων και αξιόπιστων στοιχείων». Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παρακολούθηση των ωκεανών. Η Ελλάδα ξεχωρίζει ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη σχετικών τεχνολογιών, προσφέροντας ουσιαστική συμβολή στη σύγχρονη ωκεανογραφία.

Το Mercator Ocean International, το οποίο μετατρέπεται σε διακυβερνητικό οργανισμό, αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών για τους ωκεανούς. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε αυτή την πρωτοβουλία, με τη συνδρομή κορυφαίων επιστημονικών ιδρυμάτων και την προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας στον θαλάσσιο τομέα.

Η εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων αντιμετωπίζεται πλέον με βελτιωμένα δίκτυα παρατήρησης και σύγχρονα μοντέλα, επιτρέποντας ακριβέστερες προβλέψεις. Ωστόσο, ορισμένα σύνθετα φαινόμενα παραμένουν δύσκολο να προβλεφθούν. Η πλατφόρμα European Digital Twin of the Ocean παρέχει διαδραστικές δυνατότητες για ανάλυση και πρόβλεψη φαινομένων όπως θαλάσσιοι καύσωνες, παράκτιες πλημμύρες και μεταβολές στη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Το Mercator Ocean, ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον θαλάσσιο τομέα και διαχειριστής της υπηρεσίας Copernicus Marine Service, ενισχύει τις δυνατότητές του για συστηματική παρακολούθηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και ενσωματώνει τεχνολογίες Digital Twin Ocean. Η τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται σε βασικό παράγοντα για τη μετατροπή επιστημονικών δεδομένων σε αξιόπιστες πληροφορίες, στηρίζοντας βιώσιμες πολιτικές για τη γαλάζια οικονομία και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλιματική αλλαγή σύγκριση
ΔΙΕΘΝΗ

COP30: Συμβιβασμός με χαμηλές φιλοδοξίες, χωρίς έξοδο από ορυκτά καύσιμα

Στη COP30 στην Αμαζονία, οι 200 χώρες συμφώνησαν σε έναν μέτριο συμβιβασμό για την κλιματική δράση, χωρίς σαφές σχέδιο για τα ορυκτά καύσιμα, με τον Λούλα να χαιρετίζει τη συμφωνία ως νίκη της επιστήμης και της συνεργασίας.
Σύγχρονα αυτοκίνητα σειράς
ESG

Η χρήση πράσινου αλουμινίου μειώνει εκπομπές αντίστοιχες 900.000 οχημάτων

Η μετάβαση σε πράσινο αλουμίνιο μπορεί να μειώσει εκπομπές CO₂ όσο 900.000 οχήματα, ενώ το κόστος έως το 2040 εκτιμάται σε μόλις 25 ευρώ ανά αυτοκίνητο, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή καθαρή τεχνολογία.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου στις Βρυξέλλες: Η Ελλάδα στηρίζει τη μείωση εκπομπών με ευελιξία

Ο Σταύρος Παπασταύρου συμμετέχει στο Συμβούλιο ΥΠΕΝ της ΕΕ για τη μείωση ρύπων έως το 2040, ζητώντας ευελιξία και ρήτρα αναθεώρησης. Παράλληλα, προετοιμάζει τη Διάσκεψη P-TEC στην Αθήνα.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Συμφωνία κρατών μελών για κοινή στάση ενόψει COP30 στη Βραζιλία

Η ΕΕ συμφώνησε σε κοινή θέση για την COP30, ζητώντας πιο φιλόδοξους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους, ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση και ισχυρότερη στήριξη φτωχών χωρών, ενώ καλεί όλες τις χώρες να αναθεωρήσουν τα κλιματικά τους σχέδια.
Ανεμογεννήτρια ηλιοβασίλεμα θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχίες για εκτροχιασμό της ευρωπαϊκής «Πράσινης Συμφωνίας»

Ο καθηγητής Γ. Γιαννόπουλος εκτιμά πως η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ έχει σχεδόν εκτροχιαστεί λόγω πέντε παραγόντων και πως ο στόχος του «net zero» ως το 2050 είναι ανέφικτος και πανάκριβος. Κομβικό ρόλο μπορεί να έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη στις μεταφορές.
Στέλιος Παπασταύρου συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Παπασταύρου με τον Επίτροπο Κλιματικής Δράσης στη Σύνοδο ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη συναντήθηκαν ο Υπ. Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου και ο Επίτροπος Κλιματικής Δράσης Ε.Ε. Wopke Hoekstra, και συζήτησαν για την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και το έργο CCS στον Πρίνο Θάσου.