ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Δανεισμός 2 δισ. από το Δημόσιο με διάθεση 30ετών τίτλων σε τράπεζες

Εθνική και Πειραιώς έλαβαν τίτλους 30ετούς διάρκειας με απόδοση γύρω στο 1,50%, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στην άντληση του ποσού των δύο δισ. ευρώ προχώρησε αιφνιδιαστικά το ελληνικό Δημόσιο μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης 30ετών ομολόγων σε δύο ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ αποτελεί τον πρώτο δανεισμό της χώρας για το 2021. Σημειώνεται ότι στην αγορά περίμεναν ότι η πρώτη κίνηση του Δημοσίου φέτος θα ήταν μια έκδοση 10ετούς ομολόγου, αλλά φαίνεται ότι οι πιεστικές ανάγκες χρηματοδότησης οδήγησαν στην απόφαση να αντληθούν εκτάκτως 2 δισ. μέσω της διάθεσης 30ετών ομολόγων στις ελληνικές τράπεζες.

Τα ομόλογα αγόρασαν μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για επανάνοιγμα της έκδοσης του 30ετούς ομολόγου, που είχε διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης τον Ιανουάριο του 2020.

Από το σύνολο αυτών των συναλλαγών, όπως προκύπτει από τη δημοσιευμένη απόφαση, ο νέος δανεισμός ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ προήλθε από την Εθνική Τράπεζα. Ειδικότερα, το Δημόσιο έλαβε από την Εθνική 3,577 δισ. ευρώ ως τίμημα για τη διάθεση 30ετών ομολόγων και επαναγόρασε άλλους τίτλους έναντι συνολικού ποσού 1,48 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς αγόρασε 30ετή ομόλογα αξίας 3,55 δισ. ευρώ  και πούλησε άλλους τίτλους αξίας 3,57 δισ. ευρώ.

Η ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αργά τη Δευτέρα. Ειδικοί της αγοράς είπαν, σύμφωνα με το Reuters, πως η απόδοση διαμορφώθηκε κοντά στην περιοχή του 1,5%.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Ελλάδα σκοπεύει να αντλήσει από τις αγορές ομολόγων φέτος περί τα 8 -12 δισ.. Μάλιστα το Reuters αναφέρει ότι κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος, τον οποίο δεν κατονομάζει, υποστήριξε τον Δεκέμβριο, μιλώντας στο πρακτορείο, ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να έχει παρουσία στην αγορά ομολόγων τουλάχιστον μία φορά ανά τρίμηνο για τους επόμενους 15 μήνες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ,  οι φετινές δανειακές ανάγκες θα κυμανθούν από 22 έως 24 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του έτους το Δημόσιο είχε ρευστά διαθέσιμα 31 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τις ανάγκες που θα πρέπει να καλύψει το 2021 ο δημόσιος δανεισμός, υπάρχουν δύο σενάρια.

Έτσι σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου ανέρχονται σε 22 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι το Δημόσιο θα μειώσει το στοκ των Εντόκων Γραμματίων κατά 1,6 δισ. ευρώ (από 11,8 δισ. ευρώ που είναι τώρα). Στην περίπτωση που το Δημόσιο προχωρήσει σε εξόφληση Εντόκων Γραμματίων ύψους 3,8 δισ. ευρώ, τότε οι δανειακές ανάγκες θ΄ αυξηθούν στα 24 δισ. ευρώ. Οι δανειακές ανάγκες το 2021 επιβαρύνονται με την αποπληρωμή μέρους των διακρατικών δανείων και δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Οι δανειακές αυτές ανάγκες θα καλυφθούν με την έκδοση νέων ομολόγων στην αγορά. Στο πρώτο σενάριο το Δημόσιο σχεδιάζει ν΄ αντλήσει από την αγορά με ομόλογα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας 8 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο σενάριο το ύψος του δανειακού προγράμματος αυξάνεται στα 12 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι 12 δισ. ευρώ άντλησε και εφέτος το Δημόσιο με τις εκδόσεις νέων ομολόγων.

Και στα δύο σενάρια, όπως αναφέρει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι εκδόσεις ομολόγων θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα την μείωση του κόστους που συνεπάγεται για τον Προϋπολογισμό ο δανεισμός, αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας του Δημοσίου στην αγορά των ομολόγων. Όσον αφορά στην πρώτη παράμετρο το κόστος εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους (δηλαδή οι δαπάνη για τόκους ως ποσοστό των συνολικών δαπανών) έχει περιοριστεί από το 10,9% του 2012 στο 6,5% φέτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Νέες αναβαθμίσεις των τραπεζών, στον ορίζοντα το investment grade

Ο οίκος αξιολογεί θετικά το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον της χώρας και το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών. Κρατά θετικό outlook στις βαθμολογίες, κάτι που σημαίνει ότι θα προχωρήσει σε νέες αναβαθμίσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Χωρίς προηγούμενο η επιτυχία του placement της Τρ. Πειραιώς

Ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τονίζει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αλλάξει σελίδα και όχι μόνο έχει επιστρέψει στην κανονικότητα αλλά αναπτύσσεται με δυναμικό ρυθμό.