ΓΔ: 2249.45 -2.15% Τζίρος: 161.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:17:43
Φοιτητές στο πανεπιστήμιο
Φώτο: Shutterstock

Δωρεάν μεταπτυχιακά για άτομα με αναπηρία χωρίς ηλικιακό όριο

Η ΕΣΑμεΑ ζητά την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα τέλη φοίτησης στα μεταπτυχιακά, ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν δωρεάν ή μειωμένη συμμετοχή χωρίς ηλικιακό περιορισμό.

Η απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης στα μεταπτυχιακά προγράμματα για φοιτητές με αναπηρία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εμπέδωση της ισότητας στην εκπαίδευση και την εργασία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Σε επιστολή της προς τον υφυπουργό Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου, η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει την ανάγκη επανεξέτασης της παραγράφου 5 του άρθρου 86 του ν. 4957/2022, που αφορά την απαλλαγή ή μερική απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης σε μεταπτυχιακά προγράμματα.

Όπως αναφέρεται, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία αναγνωρίζει το δικαίωμα ίσης μεταχείρισης και πλήρους συμμετοχής στην κοινωνία. Παράλληλα, επιβάλλει στα κράτη-μέλη να λαμβάνουν μέτρα που διασφαλίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις.

Ωστόσο, η τρέχουσα νομοθεσία προβλέπει πλήρη απαλλαγή μόνο βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, χωρίς ειδική πρόβλεψη για άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις. Επίσης, η μερική απαλλαγή (50%) ισχύει μόνο για όσους είναι έως 26 ετών, αποκλείοντας μεγαλύτερης ηλικίας υποψηφίους με σοβαρές αναπηρίες, σε μια εποχή όπου η διά βίου μάθηση είναι αναγκαία για όλους.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι αυτή η διαφοροποίηση έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία προβλέπει ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η περιορισμένη πρόσβαση στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση, σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, έχει άμεσο αντίκτυπο στη δυνατότητα των ατόμων με αναπηρία να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να επιτύχουν επαγγελματική αποκατάσταση.

Ως εκ τούτου, η ΕΣΑμεΑ ζητά την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων, ώστε άτομα με αναπηρία (ποσοστό 50% και άνω) ή μέλη νοικοκυριών ατόμων με αναπηρία να δικαιούνται δωρεάν φοίτηση στα μεταπτυχιακά προγράμματα, εφόσον δεν υπερβαίνουν το 100% του τριπλάσιου εθνικού διάμεσου ισοδύναμου εισοδήματος, χωρίς ηλικιακό όριο. Για όσους υπερβαίνουν αυτό το εισόδημα, προτείνεται απαλλαγή 75% από τα τέλη φοίτησης.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εξελίξεις στον τομέα της αναπηρίας διατίθενται στην ιστοσελίδα της ΕΣΑμεΑ: www.esaea.gr ή www.esamea.gr.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρόοδος με γνώση, σχέδιο και γρήγορα βήματα προς το αύριο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του UNIC Athens, του παραρτήματος του πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Ελληνικό, όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν έξι σχολές και εννέα προγράμματα σπουδών.
Ομαδική φωτογραφία εκδήλωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΔΥΠΑ λαμβάνει μέρος στα VET Excellence Awards Greece 2026

Η ΔΥΠΑ πρωταγωνίστησε στη χθεσινή τελετή απονομής των «VET Excellence Awards Greece 2026», στο Ίδρυμα Ευγενίδου, τονίζοντας τον ρόλο της μαθητείας στη σύνδεση εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, παρουσία σημαντικών εκπροσώπων.
Τεχνητή νοημοσύνη οθόνη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμελητήριο: Υποτροφίες για εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων στο AI

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών προσφέρει υποτροφίες σε στελέχη μελών του για δύο online προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης σε συνεργασία με το IST College. Συνολικά 100 άτομα θα εκπαιδευτούν με στόχο πρακτικές δεξιότητες για άμεση επιχειρησιακή εφαρμογή.