Τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε η διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας μετά την πανδημία: Τρέχουσες δημοσιονομικές προκλήσεις και προοπτικές» που πραγματοποιήθηκε μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των AmChamGR Digital Talks&Events.
Βασικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη από τον επιχειρηματικό κόσμο συμμετείχαν επίσης στη συζήτηση και εισηγήθηκαν τις προτάσεις τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της επόμενης μέρας της πανδημίας του COVID-19, λόγω της ύφεσης που αυτή επέφερε.
Για νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών
Ο υπουργός επεσήμανε την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή καινοτομία. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη για καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου ως θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών και της Κυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε επίσης στις στοχεύσεις εκείνες που πρέπει να σηματοδοτήσουν την μετά-κορονοϊό εποχή, δίνοντας έμφαση στην ενδυνάμωση του επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας και το κλείσιμο του επενδυτικού κενού, μέσα από την παροχή φορολογικών κινήτρων και στοχευμένων φορολογικών απαλλαγών. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η προώθηση αναπτυξιακών έργων μέσα από συμπράξεις Δημόσιου- Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), δήλωσε ότι είναι ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες της ηγεσίας της χώρας.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Ευστάθιος Μπακάλης, Head of Tax Controversy and Tax Litigation, KBVL Law Firm, Member of Deloitte Legal Network, ενώ από τον επιχειρηματικό κόσμο συμμετείχαν ο Γιάννης Αντωνόπουλος, Director, Tax-Customs & Incentives, Mytilineos Holdings, ο Ιωάννης Αθανασιάδης, Manager Fiscal Affairs, Papastratos, ο Βαγγέλης Μόρφης, Διευθυντής Marketing & Operations για τη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΣΦΕΕ και ο Πάρης Βάρφης Managing Partner, Finance, Grivalia.
Τι τόνισαν οι υπόλοιποι ομιλητές
Συνοψίζοντας τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων των ομιλητών, όλοι συμφώνησαν για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων και την εστίαση σε έρευνα και καινοτομία, τη μείωση της υπερφορολογίας, η οποία ωστόσο δεν αποτελεί από μόνη της εχέγγυο για την ανάπτυξη στρατηγικών επενδύσεων, την ανάγκη στήριξης της απασχόλησης και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς και τον προσανατολισμό σε έργα μέσω ΣΔΙΤ.
Σε συνέχεια της πρόσφατης κατάθεσης στη Βουλή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας», ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει ότι μέσω των νομοθετικών πρωτοβουλιών, η Πολιτεία θα αφουγκραστεί τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις τους και στο μέτρο του εφικτού θα σταθεί, έμπρακτα, στο πλευρό τους.
Μετά από πρόταση του υπουργού, οι ομιλητές συμφώνησαν να επικαιροποιήσουν τη συνάντησή τους, το φθινόπωρο, στα πλαίσια διατήρησης ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ Πολιτείας και φορέων της αγοράς, αναγνωρίζοντας τη σημασία της μεταξύ τους αγαστής συνεργασίας.