ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02
Φώτο: Shutterstock

Άνοιξε το βιβλίο για το νέο 10ετές, στόχος το χαμηλό επιτόκιο

Καθοδήγηση για επιτόκιο γύρω στο 1,70% για το νέο 10ετές ομόλογο δίνουν οι ανάδοχοι, ενώ ο ΟΔΔΗΧ δεν σκοπεύει να αντλήσει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, ώστε να πιεσθεί χαμηλά η απόδοση διάθεσης.

Τακτική που δίνει προτεραιότητα στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού και όχι στην αύξηση του ποσού που θα αντλήσει το Δημόσιο ακολουθούν ο ΟΔΔΗΧ και οι ανάδοχοι τράπεζες του νέου 10ετούς ομολόγου, για το οποίο έχει ανοίξει το βιβλίο προσφορών, με την προοπτική να ολοκληρωθεί η έκδοση το απόγευμα.

Την ώρα που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται ελαφρώς σήμερα στη δευτερογενή αγορά, ξεπερνώντας ελαφρώς το 1,40%, οι ανάδοχοι τράπεζες (BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan) έδωσαν καθοδήγηση (guidance) στους επενδυτές για επιτόκιο ίσο με 170 - 175 μονάδες βάσης πάνω από το mid-term swap (που σήμερα είναι οριακά αρνητικό), δηλαδή για μια διαμόρφωση του επιτοκίου στις 165 - 170 μονάδες βάσης.

Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ, που είναι γνωστός στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, προβλέπει ότι τελικά δεν θα γίνει προσπάθεια να αντληθούν περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή χρειάζονται για να μπει το νέο ομόλογο στην κατηγορία του ομολόγου αναφοράς.

Αυτό σημαίνει ότι η προσφορά τίτλων θα είναι περιορισμένη σχετικά με το αναμενόμενο ενδιαφέρον (εκτιμάται ότι θα υποβληθούν προσφορές άνω των 10 δισ. ευρώ), άρα στους επενδυτές δίνεται κίνητρο να υποβάλουν όσο το δυνατόν χαμηλότερες προσφορές για το επιτόκιο, ώστε να καταφέρουν να πάρουν τίτλους από την έκδοση, οι οποίοι θα έχουν την πιο «ζουμερή» απόδοση αυτής της περιόδου στην ευρωζώνη. Έτσι, εκτιμάται ότι η απόδοση διάθεσης θα διαμορφωθεί τελικά αρκετά χαμηλότερα από το guidance των αναδόχων.

Σημειώνεται ότι τη νέα έκδοση είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως τα συγκεκριμένα ποσά που δανείζεται το κράτος από τις αγορές χρησιμοποιούνται -μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης, καθώς, τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα αρχίσουν να εισρέουν από τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι μετά το νέο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το σχέδιο της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να έχουν υποχωρήσει κατά πολύ (γύρω στο 1,40%).

Η ΕΚΤ είχε αγοράσει έως το τέλος του Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), ελληνικά ομόλογα αξίας 4,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας κατά 600 δισ. ευρώ, στο 1,35 τρισ. ευρώ συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα, στηρίζοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομόλογα και χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσιο: Οι 18 βασικοί διαπραγματευτές για τα ομόλογα για το νέο έτος

Με κοινή απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, και του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ορίστηκαν οι 18 βασικοί διαπραγματευτές για την αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου για το νέο έτος
Aktor-Κουδούνι στο ΧΑ
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδική πορεία καταγράφει το ομόλογο της Aktor στην πρεμιέρα του στο Χ.Α.

Με βάση το πενταετές (2025-2030) επιχειρηματικό σχέδιο του Ομίλου, στόχος είναι το 2030 οι πωλήσεις να ξεπεράσουν τα €3 δισ. με προβλεπόμενο EBITDA άνω των €400 εκατ. και εκτιμώμενα καθαρά κέρδη ύψους €119 εκατ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λαζαρίδου: Ασφάλεια ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο υποδομών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Πηνελόπη Λαζαρίδου στο Capital Link Forum τόνισε ότι τα έργα υποδομών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτουν μακρά διάρκεια, σταθερές ροές και ασφάλεια τύπου ομολόγων, στηρίζοντας τη μετάβαση σε «πράσινες» υποδομές.