Άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ αλλά με τόσο αυστηρούς όρους που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταστεί και αδύνατο, προτείνει η Κομισιόν, στην προσπάθειά της να υπάρξει επανεκκίνηση της τόσο σημαντικής για αρκετές χώρες τουριστικής βιομηχανίας.
Κυρίως η πρόταση της Επιτροπής για άνοιγμα των συνόρων και αποδοχή επισκεπτών από χώρες που εμφανίζουν την ίδια «επιδημιολογική εικόνα» θα προκαλέσει αρκετά προβλήματα για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που διαχειρίστηκαν καλύτερα την κρίση, με μικρό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, ενώ αντίθετα οι χώρες που αποτελούν παραδοσιακό τροφοδότη για το ελληνικό τουρισμό δεν εμφανίζουν και τόσο καλή πορεία.
Παράλληλα η σύσταση της Κομισιόν να υπάρξει ενδελεχής εξέταση της πραγματικής ικανότητας των συστημάτων υγείας (τόσο για τους πολίτες κάθε χώρας όσο και για τους επισκέπτες) αλλά και η ικανότητα πραγματοποίησης τεστ για τον κορονοϊό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την όλη κατάσταση. Άλλωστε η ελληνική πλευρά επιθυμούσε να υπάρξει μία πιο χαλαρή στάση στο θέμα των μετακινήσεων, πάντα, βέβαια με πρώτο γνώμονα την προστασία της υγείας τόσο των πολιτών της χώρας μας όσο και όσων επιλέξουν να την επισκεφθούν.
Οι προτάσεις της Κομισιόν
Το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ θα γίνει σταδιακά και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορεί να επιτρέψει και ο τουρισμός σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, όπως προτείνουν οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ.
Μετά από σημερινή σύνοδο των αρμόδιων Επιτρόπων, ανακοινώθηκε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να άρουν τους γενικούς περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών αλλά θα πρέπει να υπάρξουν πολύ πιο στοχευμένα μέτρα προστασίας.
Η Κομισιόν προτείνει «μία μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση που ξεκινά με την άρση των περιορισμών μεταξύ περιοχών ή κρατών μελών με αρκετά παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις. Η προσέγγιση πρέπει επίσης να είναι ευέλικτη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επανεισαγωγής ορισμένων μέτρων εάν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση».
Σύμφωνα με την Κομισιόν τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργούν βάσει των ακόλουθων 3 κριτηρίων:
- Επιδημιολογική εικόνα: εστιάζοντας κυρίως σε τομείς όπου η κατάσταση βελτιώνεται, με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και χρησιμοποιώντας τον περιφερειακό χάρτη που έχει αναπτύξει το ECDC.
- Τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων περιορισμού καθ 'όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων διασφαλίσεων και μέτρων όπου η φυσική απόσταση μπορεί να είναι δύσκολο να διασφαλιστεί και
- Οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, που δίνουν προτεραιότητα στη διασυνοριακή κυκλοφορία σε βασικούς τομείς δραστηριότητας και συμπεριλαμβανομένων προσωπικών λόγων.
Η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων έχει ιδιαίτερη σημασία: όταν ένα κράτος μέλος αποφασίζει να επιτρέψει ταξίδια στην επικράτειά του ή σε συγκεκριμένες περιοχές και περιοχές εντός της επικράτειάς του, πρέπει να το κάνει χωρίς διακρίσεις - επιτρέποντας ταξίδια από όλες τις περιοχές ή χώρες στην ΕΕ με παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.
Στο ίδιο πνεύμα, όλοι οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν χωρίς διακρίσεις, σε όλους τους πολίτες της ΕΕ και σε όλους τους κατοίκους αυτού του κράτους μέλους ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους και πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα μέρη της Ένωσης σε παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση.
Παράλληλα υπάρχει μία σειρά κατευθυντήριων γραμμών με τις ευρωπαϊκές αρχές να συστήνουν την ανάγκη περιορισμού της επαφής μεταξύ επιβατών και εργαζομένων στις μεταφορές, αλλά και ανάγκη μείωσης της «πυκνότητας» των επιβατών.
Οι οδηγίες περιλαμβάνουν επίσης συστάσεις σχετικά με τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μάσκες προσώπου και επαρκή πρωτόκολλα σε περίπτωση που οι επιβάτες παρουσιάζουν συμπτώματα κοροναϊού. Οι κατευθυντήριες γραμμές διατυπώνουν επίσης συστάσεις για κάθε τρόπο μεταφοράς και απαιτούν συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών ενόψει της αποκατάστασης σταδιακών συνδέσεων μεταξύ τους.
Η Επιτροπή καθορίζει ένα κοινό πλαίσιο που παρέχει κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για ξενοδοχεία και άλλες μορφές καταλυμάτων με στόχο την προστασία της υγείας τόσο των επισκεπτών όσο και των εργαζομένων.
Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν: επιδημιολογικά στοιχεία, τη πραγματική ικανότητα του συστήματος υγείας κάθε χώρας, ισχυρή επιτήρηση και παρακολούθηση των ανθρώπων, του αριθμού των τεστ.
Αυτές οι οδηγίες θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να μείνουν με ασφάλεια σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, ή άλλα καταλύματα διακοπών, να τρώνε και να πίνουν σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες και να πηγαίνουν σε παραλίες και άλλους υπαίθριους χώρους αναψυχής.