Την πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, επανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμμετείχε σήμερα το απόγευμα στην τηλεδιάσκεψη για την πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την συζήτηση να επικεντρώνεται στη συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας από το κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αδειοδότηση, παραγωγή και διανομή εμβολίων, αλλά και τις μετακινήσεις.
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι «αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες», ενώ ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.
Υπενθυμίζουμε πως μπλοκ χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, εμφανίζονται απρόθυμες να υιοθετήσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, επειδή θεωρούν ότι αυτό θα δημιουργούσε de facto υποχρέωση εμβολιασμού και θα εισήγαγε διακρίσεις σε βάρος όσων πολιτών δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εμβολιασθούν. Η ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού είναι «πρόωρη», όπως δήλωσε στο πρακτορείο Γάλλος αξιωματούχος. Επίσης, τίθενται σοβαρά νομικά ζητήματα, αφού όσοι θα βρεθούν τελευταίοι στη σειρά των εμβολιασμών ενδεχομένως να υποστηρίξουν ότι περιορίζεται άδικα το δικαίωμά τους στην ελεύθερη μετακίνηση.
Επίσης, αναφερόμενος στην πρότασή του, επανέλαβε με έμφαση, ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως «θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα». Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.
Επίσης κατά την παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα εμβόλια και επισήμανε ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων, Τέλος, ο πρωθυπουργός στήριξε για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» την ελπίδα πως η φετινή τουριστική περίοδος θα κινηθεί καλύτερα από το 2020 σημειώνοντας πως «στόχος μας είναι να φτάσουμε φέτος τουλάχιστον στο 50% του επιπέδου του 2019».
Την ίδια ώρα, γίνονται οι πρώτες κινήσεις για το άνοιγμα βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού, όπως η βρετανική. Ειδικότερα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το νωρίτερο από τις 17 Μαΐου θα επιτραπούν οι μετακινήσεις στο εξωτερικό για ταξίδια αναψυχής. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, η Ελλάδα εξετάζει αν μπορεί να παρεκκλίνει από την πολιτική της ΕΕ και να ανοίξει τα σύνορά της ακόμα και από τον Μάιο για Βρετανούς τουρίστες που θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιασθεί (προς το παρόν, η Βρετανία δεν εκδίδει, πάντως, βεβαιώσεις εμβολιασμού). Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει διαδικασία για τον εμβολιασμό εργαζομένων σε αεροδρόμια και ξενοδοχεία.