ΓΔ: 2024.37 -1.74% Τζίρος: 278.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
Ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας. Φωτό: ΤτΕ

Στουρνάρας: Το ευρώ μπορεί να αντικαταστήσει το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας καλεί την ΕΕ να υλοποιήσει τραπεζική ένωση και κοινό χρέος για να γίνει το ευρώ παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αξιοποιώντας τη συγκυρία.

Σαφές μήνυμα υπέρ της ενίσχυσης του διεθνούς ρόλου του ευρώ έστειλε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt

Υποστήριξε ότι η απώλεια εμπιστοσύνης των επενδυτών στο δολάριο, λόγω της απρόβλεπτης εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, δημιουργεί ευκαιρία για το ευρώ να καθιερωθεί ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. «Οι ΗΠΑ υπονομεύουν τη σταθερότητα με δασμούς και μονομερείς πρακτικές. Το επενδυτικό κλίμα γίνεται εύθραυστο και η εμπιστοσύνη στο δολάριο κλονίζεται», ανέφερε.

Σε αντίθεση, η ευρωζώνη, σύμφωνα με τον ίδιο, βασίζεται στη σταθερότητα, στη δημοκρατία και στις ελεύθερες αγορές, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει αποδείξει την αξιοπιστία της σε δύσκολες συγκυρίες.

Για να ενισχυθεί περαιτέρω η θέση του ευρώ, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει την ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, την πρόοδο στην ένωση κεφαλαιαγορών, καθώς και τη δημιουργία κοινής δημοσιονομικής ικανότητας. 

«Η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει ένα κοινό ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, ένα οιονεί κρατικό ομόλογο πανευρωπαϊκής εμβέλειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε πως το Next Generation EU, με συνολικούς πόρους 750 δισ. ευρώ, απέδειξε ότι η ΕΕ μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος σε μεγάλη κλίμακα. 

«Το καλό νέο είναι ότι έχουμε σχέδιο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για την ενιαία αγορά και την ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε «ιστορική» τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων από τη Γερμανία, και επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία επανεξοπλισμού μπορεί να συνδεθεί με επενδύσεις σε τεχνολογία και καινοτομία, βελτιώνοντας μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, σημείωσε πως από την κρίση χρέους και μετά, η χώρα προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ψηφιοποίηση, επενδύσεις και μείωση της γραφειοκρατίας. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει στη νέα Ευρώπη», δήλωσε, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε στην ενοποίηση μέσω της τραπεζικής ένωσης, της κεφαλαιαγοράς και των κοινών επενδύσεων για άμυνα και κλιματική προσαρμογή.»

Τέλος, τόνισε ότι η ΕΕ έχει διδαχθεί από τις προηγούμενες κρίσεις: «Η αντίδραση στην πανδημία έδειξε την ανάγκη για κοινή και έγκαιρη παρέμβαση, αποφεύγοντας τη λιτότητα που φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κικίλιας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Αντίδωρο» 50 εκατ. στους ακτοπλόους, ο SSM στην Αθήνα και τα μερίσματα

Τα 50 εκατ. στους ακτοπλόους για να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις των εισιτηρίων, η Κλαούντια Μπούχ του SSM στην Αθήνα, η συνάντηση με Πιερρακάκη και τα μερίσματα των τραπεζών και οι επενδυτές «δώρο» στα γενέθλια της Ελ. Βρεττού.
Κτήριο σύγχρονης τράπεζας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσαρέσκεια τραπεζών και επιστολή από την Ένωση Τραπεζών στην Κυβέρνηση

Με επιστολή στην Κυβέρνηση η Ελληνική Ένωση Τραπεζών απαντά σε σειρά ζητημάτων που έχουν αναδειχθεί στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα με έμφαση τις κατηγορίες για τριγωνικές συναλλαγές τραπεζών, servicers και funds.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «ελευθέρας» Προκοπίου στα Στενά Ορμούζ, σόου Δένδια και ο Π. Μαρινάκης

Το μυστικό του «κουρσάρου» Γιώργου Προκοπίου για την ασφαλή διέλευση των πλοίων του από τα Στενά του Ορμούζ, ο Ν. Δένδιας και οι δηλώσεις που ερέθισαν, ο Π. Μαρινάκης ως Πόντιος Πιλάτος και το αγκάθι του χωροταξικού στο Ελληνικό.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: 0,67€ μέρισμα και 244 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ενισχύσει φέτος τον κρατικό προϋπολογισμό με 244 εκατ. ευρώ, καθώς τα καθαρά της κέρδη για το 2025 σημείωσαν σημαντική αύξηση, φτάνοντας τα 257,7 εκατ. ευρώ από 82,9 εκατ. το 2024.
Μαρία Αγγελικούση
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Nαύλος-χρυσός για Αγγελικούση, τα 5 δισ. των τραπεζών και συμβουλές 1,5 δισ.

Ναύλος από χρυσάφι για την Μαρία Αγγελικούση 166.000 δολ. την ημέρα, τα κέρδη των τραπεζών, οι συμβουλές εκατομμυρίων στο Δημόσιο, οι big που δεν είναι τόσο big, ο Δήμος Αλίμου στέλνει την ΕΤΑΔ στην Ευρ. Εισαγγελία και το καμπανάκι από ΤτΕ.
Τράπεζες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Τριγμούς» στο αναπτυξιακό story των τραπεζών προκαλεί ο Άρειος Πάγος

Πτώση -9% σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια του ν. Κατσέλη. Για προσωρινή διαταραχή μιλούν οι τράπεζες επισημαίνοντας ότι η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει. Που εστιάζεται η ανησυχία αναλυτών.