ΓΔ: 1404.17 0.04% Τζίρος: 1,688.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:58:33 DATA
Φωτο: Shutterstock

GS: Γιατί υπεραποδίδουν οι οικονομίες Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας

Ταμείο Ανάκαμψης, ενίσχυση κατανάλωσης, επενδύσεων αλλά και παραγωγικότητας αποτελούν τα «δυνατά» σημεία για τις τρεις οικονομίες. Θετική στάση από την Goldman για ανάπτυξη και χρέος.

Ψήφο εμπιστοσύνης στις οικονομίες Ελλάδα, Ισπανίας και Πορτογαλίας, προσφέρει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, τονίζοντας ότι μετά την πανδημία έχουν υπεραποδόσει σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, μία τάση που εκτιμά ότι θα συνεχιστεί. 

Αυτή η αισιοδοξία στηρίζεται στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει καλή εικόνα για κατανάλωση, επενδύσεις, αύξηση των εισοδημάτων αλλά και μία σταθερή αγορά εργασίας. 

Η σχετικά χαμηλότερη έκθεσή τους στους δασμούς των ΗΠΑ και στον κινεζικό βιομηχανικό ανταγωνισμό διευκόλυνε τη σχετικά πιο ανθεκτική μεταποιητική δραστηριότητα, με εξαίρεση την Πορτογαλία. Επιπλέον, η μερίδα του λέοντος από τα κεφάλαια που έχουν «μείνει» στο Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες σε αυτές τις τρεις χώρες, καθώς η δημοσιονομική πολιτική παραμένει προσεκτική και οι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία. 

 

Η μετά την πανδημία ανάκαμψη στις οικονομίες αυτές εξηγείται συχνά από την τόνωση των τουριστικών υπηρεσιών. Παρόλο που η αύξηση του τουρισμού συνέβαλε στην ανάκαμψη της ανάπτυξης, η αναζωογόνηση της δραστηριότητας των υπηρεσιών επεκτάθηκε πέρα από τον παραδοσιακό τομέα, με τη μέση αύξηση στις υπηρεσίες υψηλής αξίας (ακίνητα, χρηματοοικονομικά και τεχνολογία) να είναι σχεδόν διπλάσια από ό,τι στις υπηρεσίες ταξιδιών και φιλοξενίας. 

Η ανάκαμψη της παραγωγικότητας της εργασίας στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα σημείωσε καλύτερες επιδόσεις από την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, με την Ισπανία να είναι η πιο αργή στην κάλυψη των καθυστερήσεων. Οι επενδύσεις κεφαλαίου ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν βελτιωθεί, αλλά εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή. Δεδομένου ότι η δυνατότητα κάλυψης της υστέρησης στην ανάπτυξη του κεφαλαίου που επιδεικνύουν οι τρεις οικονομίες παραμένει, αναμένουμε ότι η οικονομική υπεραπόδοσή τους και η σχετική αύξηση της παραγωγικότητας θα συνεχιστούν το 2025, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι φέτος. Ως εκ τούτου, διατηρούμε μια εποικοδομητική στάση απέναντι σε αυτές τις οικονομίες και το δημόσιο χρέος τους. 

 

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αναπτύχθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ κατά τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας. Όμως από το 2022 η οικονομική δραστηριότητα και στις τρεις οικονομίες έχει γυρίσει σελίδα, με τον μέσο ρυθμό ανάπτυξής τους να υπερβαίνει αυτόν της ζώνης του ευρώ κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή η σταθερή οικονομική δυναμική αντανακλάται στην αύξηση των επενδύσεων και της κατανάλωσης, με την ιδιωτική κατανάλωση στις τρεις οικονομίες να ξεπερνά τη ζώνη του ευρώ με περιθώριο μεταξύ 2% και 7%.

 

Αναμένεται ότι η αύξηση της κατανάλωσης και η ανθεκτικότητα των επενδύσεων θα συνεχιστούν στη Νότια Ευρώπη, λόγω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος πάνω από το μέσο όρο και της σταθερής αγοράς εργασίας. Η απασχόληση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ισπανία και την Πορτογαλία και τα ποσοστά απασχόλησης είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 30 ετών και στις τρεις χώρες.

 

Προβλέπεται ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στην Ισπανία από 3% το 2024, αλλά θα παραμείνει ισχυρός στο 2% το 2025. Στο βασικό σενάριο για στοχευμένους δασμούς των ΗΠΑ στην Ευρώπη -με επίκεντρο τις εξαγωγές που σχετίζονται με τα αυτοκίνητα- εκτιμάται ότι το πλήγμα στο επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ της ευρωζώνης θα είναι 0,5% και διπλάσιο σε ένα αρνητικό σενάριο όπου ο Ντ. Τραμπ επιβάλλει οριζόντιους δασμούς 10%. Η σχετικά χαμηλότερη έκθεση στους αμερικανικούς δασμούς και στον κινεζικό βιομηχανικό ανταγωνισμό στις τρεις οικονομίες έχει διευκολύνει τη σχετικά πιο ανθεκτική μεταποιητική δραστηριότητα, με εξαίρεση την Πορτογαλία. Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα είναι η Ελλάδα, όπου η μεταποιητική δραστηριότητα είναι τώρα 20% πάνω από το επίπεδο του 2019 και ο ανταγωνισμός από τα κινεζικά βιομηχανικά προϊόντα είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των τριών χωρών 

 

Ενώ η Ευρώπη συνεχίζει να συζητά τις στρατηγικές της προτεραιότητες και αγωνίζεται να συντονίσει τη δημοσιονομική πολιτική, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα μπορούν ακόμη να βασίζονται στην υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μερίδα του λέοντος των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, κυμαίνεται από 7% έως 10% του ΑΕΠ για το 2024 στις αντίστοιχες χώρες και έχει προγραμματιστεί να δαπανηθεί πριν από το 2026. Ακόμη και σε ένα σενάριο όπου η εφαρμογή των τριών εθνικών σχεδίων αποδειχθεί ατελής, οι ευρωπαϊκές εκταμιεύσεις θα επιτρέψουν σε αυτές να επεκτείνουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, ενώ τα δημοσιονομικά ισοζύγια θα παραμείνουν υψηλότερα από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Στην Πορτογαλία, το δημοσιονομικό ισοζύγιο προβλέπεται από την κυβέρνηση να παραμείνει θετικό, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι πληρωμές τόκων.

 

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχίσει να παρέχει θετική αναπτυξιακή ώθηση για το ΑΕΠ το 2025. Εν τω μεταξύ, καθώς η δημοσιονομική πολιτική συνεχίζει να παρέχει εξυγίανση, οι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ παραμένουν σε φθίνουσα πορεία. Ο δείκτης χρέους της Πορτογαλίας βρίσκεται σε τροχιά πτώσης κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ ήδη από το 2026.

 

Όσον αφορά το μέλλον, οι δυνατότητες κεφαλαιακής ανάπτυξης που έχουν επιδείξει η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα μετά την πανδημία παραμένουν σε ισχύ. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η οικονομική τους υπεραπόδοση και η σχετική αύξηση της παραγωγικότητας θα συνεχιστούν το 2025, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι φέτος. Ως εκ τούτου, η Goldman Sachs διατηρεί «εποικοδομητική άποψη» για τις τρεις οικονομίες και το δημόσιο χρέος τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Economist: Πώς παίρνουν... εκδίκηση από τον Βορρά οι χώρες "PIGS"

Με σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πολιτική σταθερότητα, οι τέσσερις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που κωδικοποιήθηκαν περιφρονητικά ως "PIGS" δίνουν μαθήματα στις χώρες του Βορρά. «Είδωλο της κεντροδεξιάς» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέρασε το «τσεκάπ» από Κομισιόν η Ελλάδα: Οι έπαινοι και οι αστερίσκοι

Αποδεσμεύεται η δόση των 748 εκατ. ευρώ, καθώς προχώρησαν επαρκώς οι μεταρρυθμίσεις. Σύσταση στην κυβέρνηση να μην περάσει στο Δημόσιο ο φορέας που θα αγοράζει κατοικίες από πλειστηριασμούς.