ΓΔ: 1392.7 -0.35% Τζίρος: 39.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:38:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Economist: Πώς παίρνουν... εκδίκηση από τον Βορρά οι χώρες "PIGS"

Με σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πολιτική σταθερότητα, οι τέσσερις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που κωδικοποιήθηκαν περιφρονητικά ως "PIGS" δίνουν μαθήματα στις χώρες του Βορρά. «Είδωλο της κεντροδεξιάς» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο χαρακτηρισμός ως PIGS, εκ των αρχικών των «προβληματικών» χωρών της Νότιας Ευρώπης την περίοδο της σφοδρής κρίσης χρέους της ευρωζώνης αντιμετωπίστηκε με θυμό και απόλυτα δικαιολογημένα.

Το ακρωνύμιο αφορούσε Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία, δηλαδή τέσσερις χώρες που πλέον μπορούν με άνεση, όπως υποστηρίζει σε ανάλυσή του ο Economist, να… πάρουν την εκδίκησή τους από τον πλούσιο Βορρά της Ευρώπης, καθώς ακολουθούν πορεία πολύ καλύτερη τόσο σε οικονομικό όσο και σε άλλα επίπεδα σε σύγκριση με αυτόν. «Τα... γουρούνια (PIGS) πετούν, ενώ οι βόρειες χώρες πέφτουν στη γη», γράφει με χαρακτηριστικό βρετανικό χιούμορ το περιοδικό.

Η Νότια Ευρώπη, γνωστή και ως «περιφέρεια της Ευρώπης», ένας ακόμη χαρακτηρισμός όχι πάντα κολακευτικός, βιώνει μία περίοδο όπου οι μεταρρυθμίσεις τρέχουν με εντυπωσιακούς ρυθμούς, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών είναι σε ορισμένες περιπτώσεις εντυπωσιακός.

PIGS_economist

 

Στην ανάλυσή του ο Economist τονίζει ότι στην Πορτογαλία ο Αντόνιο Κόστα κέρδισε με άνεση της εκλογές, όντας ένας αριστερός πολιτικός ο οποίος, όμως, εφαρμόζει μία ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική. Στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αδιαμφισβήτητο είδωλο της κεντροδεξιάς», σύμφωνα με τον Economist, προχωρά σε ψηφιοποίηση της οικονομίας και πάταξη της χρονίζουσας γραφειοκρατίας. Στην Ιταλία ο Μάριο Ντράγκι προσφέρει στη χώρα του πολιτική σταθερότητα αλλά και έναν πρωθυπουργό που έχει το σεβασμό της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κοινότητας. Στην Ισπανία η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσες προχωρά σε μεταρρύθμιση της προβληματικής αγοράς εργασίας. 

«Όταν κάποιος εξετάζει τα προβλήματα της Ευρώπης σήμερα τότε κοιτάζει προς τον Βορρά και προς την Ανατολή αλλά σίγουρα όχι προς τον Νότο», σημειώνει το ιστορικό βρετανικό έντυπο, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι η πολιτική σταθερότητα που υπάρχει στα PIGS είναι κάτι που σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να ζηλεύουν. 

Φυσικά δεν είναι όλα τέλεια στη Νότια Ευρώπη. Η ανάκαμψη της οικονομίας οφείλεται και στο γεγονός ότι οι χώρες αυτές επωφελούνται περισσότερο από τ0 «πάγωμα» των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξη, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα κεφάλαια του Ταμείο Ανάκαμψης, με την Ιταλία να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος καθώς θα φθάσουν στα 192 δισ. ευρώ. 

Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να επιταχυνθεί, αναφέρει ο αρθρογράφος, ενώ ένα μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, με Ισπανία και Ελλάδα να έχουν τους περισσότερους ανέργους νεαρής ηλικίας σε επίπεδο ευρωζώνης. 

«Η σύγκλιση μεταξύ Βορρά και Νότου εξακολουθεί να δημιουργεί δύσκολες αντιπαραθέσεις με βασική αιτία τη διαμάχη για το ποιος καθορίζει τους κανόνες που ισχύουν στην ΕΕ και τον τρόπο που αυτοί επιβάλλονται. Την ίδια ώρα οι εμπνευστές των πολιτικών λιτότητας υποστηρίζουν ότι χάρις σε αυτές οι Νότιοι κατόρθωσαν να επιστρέψουν σε καλή πορεία και η Ευρώπη να γίνει πλουσιότερη. Το σίγουρο είναι ότι, παρά τη συνεχιζόμενη διαφωνία, οι PIGS κατόρθωσαν να μάθουν να πετούν και σίγουρα είναι πιο ωραίο να βλέπεις τη ζωή από ψηλά», καταλήγει το σχόλιο του Economist
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί άντεξαν τα ευρωπαϊκά ομόλογα στην πίεση από τις γαλλικές εκλογές

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η αναταραχή περιορίζεται στη Γαλλία και δεν απειλείται η γαλλική συμμετοχή στην ΕΕ από τη Λεπέν. Τα ομόλογα της περιφέρειας ανέκαμψαν μετά το αρχικό sell-off και θεωρούνται ελκυστικά.