Απίστευτο και όμως ...ελληνικό. Χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια από την ίδρυσή της, για να μπορέσει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) να αποκτήσει τον δικό της νομικό σύμβουλο. Μάλιστα, η διοίκηση ευελπιστεί ότι έως το τέλος του 2024 θα έχει καταφέρει να στελεχώσει επιτέλους τη νομική της υπηρεσία.
Η ΕΕΕΠ ως ανεξάρτητη αρχή εποπτεύει εταιρείες τυχερών παιγνιδιών με ετήσιο τζίρο 36 δισ. ευρώ και ακαθάριστα έσοδα 2,6 δισ. ευρώ, οι οποίες αποδίδουν περίπου 1 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα κάθε χρόνο.
Παρόλα αυτά, παραμένει υποστελεχωμένη ακόμη και σε νευραλγικές διευθύνσεις. Σήμερα στην ΕΕΕΠ απασχολούνται 47 υπάλληλοι, όταν το 2014 η Επιτροπή απασχολούσε 173 άτομα. Το 2015 το προσωπικό υποχώρησε στα 157 άτομα, το 2016 σε 132, το 2017 σε 122, το 2018 σε 99, το 2019 σε 76, το 2020 σε 67 και το 2021 σε 42.
Οι υπάλληλοι αυτοί ήταν αποσπασμένοι στην ΕΕΕΠ από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά προτιμούσαν, προϊόντος του χρόνου, να επιστρέφουν στα αρχικά τους καθήκοντα επειδή εκεί είχαν καλύτερες απολαβές και λιγότερο φόρτο εργασίας.
Η ΕΕΕΠ κατάφερε τον Φεβρουάριο του 2024 να κάνει το πρώτο βήμα για να στελεχώσει τη νομική της υπηρεσία. Μέσα από διαγωνιστική διαδικασία προσέλαβε τον Δρ. Νίκο Σημαντήρα, καθηγητή του ΕΚΠΑ. Για τη συγκρότηση της νομικής υπηρεσίας χρειάζονται επιπλέον πέντε δικηγόροι υψηλών προσόντων με έμμισθη εντολή και πέντε δημόσιοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πτυχίο νομικής.
«Έχουμε δρόμο ακόμα, αλλά και οι δύο διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί. Θα απαιτηθεί επίσης κάποιος χρόνος για κατανόηση, εμπειρία και ομογενοποίηση, αλλά μπορούμε να ελπίζουμε ότι μέχρι τέλος του 2024 θα έχουμε επιτέλους ολοκληρωμένη νομική υπηρεσία». αναφέρει η διοίκηση της ΕΕΕΠ.
Η επόμενη πρόκληση για την ΕΕΕΠ είναι η προσέλκυση 40 δημοσίων υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες με απόσπαση. Θα εργαστούν ως ελεγκτές στο Σώμα Ελεγκτών Παιγνίων. Η προκήρυξη έχει ήδη δημοσιοποιηθεί.
«Θα είναι και αυτή μια χρονοβόρα διαδικασία με αβέβαια αποτελέσματα», αναφέρει η ΕΕΕΠ και εξηγεί: «Οι βασικές αμοιβές των ελεγκτών της ΕΕΕΠ είναι της τάξης του 65% - 75% άλλων πολυπληθών κρατικών δομών όπως ΑΑΔΕ και Εθνική Αρχή Διαφάνειας».
Σημειώνεται ότι έχει ψηφιστεί από το 2021 νομοθετική εξουσιοδότηση προκειμένου να μπορεί να χορηγηθεί ένα είδος ελεγκτικού επιδόματος στους ελεγκτές της ΕΕΕΠ, όπως έχει γίνει και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Για να υλοποιηθεί όμως απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης.
Το 2014 όταν η ΕΕΕΠ απασχολούσε 173 υπαλλήλους είχε μισθοδοσία 4,5 εκατ. ευρώ. Τότε όμως η Επιτροπή επέβλεπε παρόχους (ΟΠΑΠ, Καζίνο, Λαχεία, Ιππόδρομος, διαδίκτυο) με συνολικό τζίρο 10 δισ. ευρώ. Σήμερα στην Επιτροπή απασχολούνται 47 άτομα με ετήσιο μισθολόγιο κοντά στα 2 εκατ. ευρώ, ενώ ο φόρτος εργασίας έχει διογκωθεί θεαματικά αφού με τη μεγαλύτερη διείσδυση του διαδικτυακού τζόγου, ο ετήσιος νόμιμος τζίρος των τυχερών παιγνίων έχει εκτοξευτεί και οι ανάγκες εποπτείας έχουν αυξηθεί.
Σε παλαιότερες δηλώσεις ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ κ. Δημήτρης Ντζανάτος είχε αναφέρει τα εξής: «Στόχος μας είναι να φτάσει η Επιτροπή να απασχολεί 120 εξειδικευμένα με το αντικείμενο άτομα και με ετήσιο μισθολόγιο 4,5 εκατ. ευρώ». Σημειώνεται πως τα έσοδα της αρχής για τη χρήση του 2023 ανήλθαν στα 18 εκατ. ευρώ.