ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
Φώτο: SOOC

Γκίκας: 66,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της νησιωτικότητας έως το 2025

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας παρουσίασε στη Βουλή το σχέδιο ενίσχυσης της νησιωτικότητας, με νέες πληρωμές Μεταφορικού Ισοδυνάμου και δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση ενισχύει τη νησιωτικότητα με στοχευμένες παρεμβάσεις, σύμφωνα με ενημέρωση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανου Γκίκα, στη Βουλή. Ο κ. Γκίκας παρουσίασε αναλυτικά την πορεία αποπληρωμής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου προς επιβάτες και επιχειρήσεις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Νικητιάδη.

Όπως ανέφερε, εντός Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η εξόφληση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου επιβατών για το 2024, ύψους περίπου 12,2 εκατ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα θα καταβληθεί και το Μεταφορικό Ισοδύναμο επιχειρήσεων για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ποσού περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξόφληση του ωΜεταφορικού Ισοδυνάμου καυσίμων για το 2024, συνολικού ύψους 4,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στις αρχές Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για το Μεταφορικό Ισοδύναμο επιχειρήσεων του 2023.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει σταθερά το μέτρο, με σημαντικά χρηματικά ποσά. Ενδεικτικά, το καλοκαίρι καταβλήθηκαν 40 εκατ. ευρώ, ενώ με τις νέες πληρωμές των 26,5 εκατ. ευρώ, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 66,5 εκατ. ευρώ έως το 2025. Το 2024 καταβλήθηκαν 68 εκατ. ευρώ, το 2023 50 εκατ. ευρώ και το 2022 το ποσό έφτασε τα 70 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γκίκας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση κατάργησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Αντίθετα, στόχος του Υπουργείου είναι ο εξορθολογισμός και ο εκσυγχρονισμός του, ώστε να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικό και ωφέλιμο για τους νησιώτες. Όπως σημείωσε, το μέτρο αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για τα νησιά.

Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού, για τις επιχειρήσεις προβλέπεται κλαδική και χωρική εξειδίκευση. Όσον αφορά στους επιβάτες, στόχος είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο να αποδίδεται άμεσα, αφαιρούμενο απευθείας από το κόστος του εισιτηρίου στο εκδοτήριο.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε επίσης ότι σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση σχετικά με τα ευρήματα του διοικητικού ελέγχου για τις αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων των ετών 2021-2022, καθώς και για τις επόμενες ενέργειες του Υπουργείου.

Επιπλέον, ο κ. Γκίκας επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να συμπεριληφθούν συγκεκριμένες πολιτικές και χρηματοδοτήσεις για τα νησιά στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. 2028-2034. Τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με στόχο η “ρήτρα νησιωτικότητας” να αναδειχθεί σε κεντρική πολιτική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές ενισχύουν σημαντικά τη νησιωτική ανάπτυξη. Μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ κατά 30% σε αρκετά νησιά, η απαλλαγή των μικρών κοινοτήτων έως 1.500 κατοίκους από τον ΕΝΦΙΑ πρώτης κατοικίας και η αύξηση των άγονων γραμμών, συμβάλλουν καθοριστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών και στην ενίσχυση της “ρήτρας νησιωτικότητας”.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λουίς Μοντένεγκρο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Νέο πακέτο 800 εκατ. ευρώ με επίδομα και φοροελαφρύνσεις

Η πορτογαλική κυβέρνηση ενέκρινε εφάπαξ ενίσχυση για πάνω από δύο εκατ. συνταξιούχους και μειώσεις φόρου εισοδήματος, με μέτρα 800 εκατ. ευρώ, απορρίπτοντας ευρύτερες προτάσεις λόγω δημοσιονομικής ισορροπίας.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Κατάργηση τελών κυκλοφορίας στα περισσότερα οχήματα πριν τις εκλογές

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας για 14,5 εκατομμύρια οχήματα, στοχεύοντας στην αύξηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.
Κωνσταντίνος Κυρανάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: 100% τηλεδιοίκηση Αθήνα–Θεσσαλονίκη από αυτή την εβδομάδα

Ο Κ. Κυρανάκης ανακοίνωσε την έγκαιρη ολοκλήρωση της αποκατάστασης των συστημάτων ασφαλείας στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και την πλήρη ενεργοποίηση της τηλεδιοίκησης και του συστήματος ETCS, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκης Σκέρτσος: Υπεύθυνη διαχείριση και μείωση του δημόσιου χρέους

Ο Άκης Σκέρτσος ανέλυσε σε ανάρτησή του την κυβερνητική απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή χρέους και επέκρινε την αντιπολίτευση για τη στάση της, εστιάζοντας στα διδάγματα της κρίσης χρέους.
Μέγαρο Μαξίμου κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΕΛΑΣ: Εξαγγελίες για την έρευνα χωρίς ακόμη δεσμευμένα κονδύλια

Ο τομέας Παιδείας του ΕΛΑΣ κατηγορεί την κυβέρνηση για ανακοινώσεις σχετικά με χρηματοδότηση προγραμμάτων Έρευνας και Καινοτομίας χωρίς συγκεκριμένα ποσά, χρονοδιαγράμματα ή διοικητικές πράξεις, ζητώντας ξεκαθάρισμα πόρων.