ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κεντρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σύμβαση Δήμου Ρεθύμνης – ΕΚΠΑ για την ενίσχυση της αντισεισμικής θωράκισης

Ο Δήμος Ρεθύμνης και το ΕΚΠΑ υπέγραψαν νέα προγραμματική σύμβαση για την ενημέρωση, εκπαίδευση και αντισεισμική προστασία της πόλης, με στόχο τη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης.

Στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης επικεντρώνεται η νέα Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψαν ο Δήμος Ρεθύμνης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Το αντικείμενο της συνεργασίας αφορά το εφαρμοσμένο ερευνητικό έργο με τίτλο «Δράσεις Μείωσης Σεισμικής Διακινδύνευσης-Επικαιροποίηση και Βελτιστοποίηση Γενικού Σχεδιασμού "ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ-2" στον Δήμο Ρεθύμνης».

Η σύμβαση, διάρκειας 18 μηνών, υπογράφηκε από τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη και τον καθηγητή του ΕΚΠΑ και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα. Παρόντες ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Σκορδίλης, και ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Νεκτάριος Παπαδογιάννης.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, τόνισε την ανάγκη να καθοριστεί το πλαίσιο προστασίας των πολιτών, της περιουσίας και των μνημείων από τους κινδύνους που προκύπτουν από τη σεισμική δραστηριότητα. 

Όπως επισήμανε, οφείλουμε να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης και διαχείρισης, ιδίως σε περιοχές με αυξημένη ευαλωτότητα, όπως το ανατολικό μέτωπο της πόλης που βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, καθώς και σε περιοχές υπό πολεοδόμηση και στα ιστορικά μνημεία.

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση της συνεργασίας που ξεκίνησε το 1990 με στόχο την αντισεισμική θωράκιση του Ρεθύμνου, σημειώνοντας ότι ο δήμος υπήρξε πρωτοπόρος σε πανελλαδικό επίπεδο.

 Μετά από 35 χρόνια, τα επιστημονικά δεδομένα έχουν επικαιροποιηθεί και οι ανάγκες έχουν μεταβληθεί λόγω της επέκτασης του δήμου. Στόχος παραμένει η μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης, μέσω της κάλυψης γεωδυναμικών αναγκών, της διαμόρφωσης επιχειρησιακών πλάνων για έκτακτες ανάγκες και της εκπόνησης πολεοδομικού σχεδίου, ενώ έμφαση δίνεται και στην ενημέρωση και εκπαίδευση στελεχών, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Σκορδίλης, ανέφερε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε το 2023 με το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών “Εγκέλαδος-1”, επικαιροποιώντας μελέτη του 2007 για όλο τον Δήμο Ρεθύμνης.

 Η νέα σύμβαση παρέχει τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές για τον μετριασμό των επιπτώσεων από φυσικά φαινόμενα και ενισχύει την ετοιμότητα του δήμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λέκκας σεισμολόγος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε. Λέκκας: Η πρόληψη στην πολιτική προστασία των δήμων είναι αναγκαία

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε στο συνέδριο "Κλεισθένης" ότι η ανάλυση και εκτίμηση κινδύνου αποτελεί κοινωνική ευθύνη και ότι οι δήμοι πρέπει να προετοιμάζονται για φυσικές και τεχνολογικές απειλές.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρνάς: 550.000 δηλωμένοι καθαρισμοί, έλεγχοι σε ακαθάριστα από 23/6

Ο Υπ. Κλιματικής Κρίσης Ε. Τουρνάς τόνισε στον Σκάι ότι οι καθαρισμοί οικοπέδων πρέπει να ολοκληρωθούν έως 22 Ιουνίου, χωρίς νέα παράταση. Από 23/6 ξεκινούν έλεγχοι από Δήμους και Πυροσβεστική, με επιβολή προστίμων όπου χρειαστεί.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελέγχοι στους δήμους Αττικής από 23/6: Η κλιματική κρίση δεν περιμένει

Ευρεία σύσκεψη με αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας της Αττικής πραγματοποίησε ο Υπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, επικεντρώνοντας στον καλύτερο συντονισμό για καθαρισμούς χώρων, ελέγχους και κυρώσεις ενόψει της δύσκολης αντιπυρικής περιόδου.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ρούντας: Υπεράσπιση της μοναδικότητας του ανθρώπου από τη Πολιτεία

Ο Γ. Ρούντας της «Νίκης» τόνισε ότι οι συχνές αλλαγές του Συντάγματος δεν ωφελούν, καλώντας σε εξέταση νομοθετικών λύσεων. Έθεσε ζητήματα τεχνολογίας και υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης μοναδικότητας.