Τον Δημήτρη Λιάκο, ο οποίος είναι σύμβουλος διοίκησης στη Eurobank, προσέλαβε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιάννης Σαρμάς για τη θέση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού. Ο Δημήτρης Λιάκος γνωρίζει τα κατατόπια του Μαξίμου, αφού από το 2015 έως το 2016 είχε διατελέσει διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και την περίοδο 2016-2019 υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό. Άνθρωπος ήπιων τόνων και ευγενής, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του. Αν και διετέλεσε βασικό στέλεχος των κυβερνήσεων Τσίπρα, ο Δ. Λιάκος δεν προέρχεται από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και κατατάσσεται στην κατηγορία των τεχνοκρατών.
-- Ανακούφιση στις τράπεζες φέρνει μια νέα απόφαση του Αρείου Πάγου, σχετικά με τις εγγυήσεις δανείων από το Δημόσιο. Τη σχετική απόφαση εξέδωσε πρόσφατα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προχωρώντας σε πιλοτική δίκη, λόγω της σοβαρότητας του θέματος. Το ερώτημα που τέθηκε κατόπιν αγωγής της Εθνικής Τράπεζας ήταν τι γίνεται με τις εγγυήσεις του Δημοσίου σε δάνεια, όπως αυτά που δόθηκαν σε Έλληνες Τσιγγάνους για τη στέγασή τους, αν ο δανειολήπτης πέτυχε «κούρεμα» χρέους με τον νόμο Κατσέλη. Περιορίζεται, σε αυτή την περίπτωση, και το ύψος της εγγύησης του Δημοσίου, αντίστοιχα με τη μείωση χρέους που πέτυχε με τον νόμο Κατσέλη ο δανειολήπτης; Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δικαίωσε τις τράπεζες, κρίνοντας ότι, όσο και αν μειώθηκε το χρέος, με ένα εξωδικαστικό συμβιβασμό ή με δικαστική απόφαση βάσει του νόμου Κατσέλη, το Δημόσιο οφείλει να καλύψει πλήρως την αρχική εγγύηση. «Ο περιορισμός ή η πλήρης εξάλειψη της κύριας οφειλής φυσικού προσώπου (…) δεν επιφέρει αντίστοιχα περιορισμό ή εξάλειψη της εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου για την οφειλή αυτή έναντι των πιστωτών», τονίζεται στην απόφαση της Ολομέλειας, με την οποία οι τράπεζες πηγαίνουν στο δημόσιο ταμείο για να πληρωθούν στο ακέραιο.
-- Χωρίς πολλά πολλά, η διοίκηση της Παγκρήτιας εργάζεται εντατικά τους τελευταίους μήνες για την ομαλή και αποτελεσματική ένταξη των δύο νέων μελών της: της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και της HSBC. Με την ενσωμάτωση των δύο τραπεζών, η Παγκρήτια θα ενισχύσει αποφασιστικά το αποτύπωμά της στην εγχώρια αγορά και το δίκτυό της στην επικράτεια. Με την Κεντρικής Μακεδονίας, η Παγκρήτια θα βρεθεί σε Σέρρες, Κατερίνη και Λεπτοκαρυά, ενώ θα επωφεληθεί και από την σημαντική τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει η Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τη μεγάλη διαφορά στο δίκτυο και την ενίσχυση της πανελλήνιας φυσιογνωμίας της Παγκρήτιας ασφαλώς θα κάνει η ενσωμάτωση της HSBC. Παράλληλα, η διοίκηση Βαρθολομαίου εργάζεται εντατικά για έναν ακόμα, και μάλλον πιο φιλόδοξο, στόχο: την ουσιαστική αναβάθμιση των καταστημάτων σε σημεία ολοκληρωμένης και πολύπλευρης εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών στην πελατεία της τράπεζας.
-- Υπενθυμίζεται ότι τελικός στόχος είναι, μετά την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων στην Παγκρήτια και την εξυγίανση της Attica Bank, οι δύο τράπεζες να ενώσουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας ένα υπολογίσιμου μεγέθους οργανισμό, που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον 5ο πόλο στο τραπεζικό σύστημα.
-- Σχεδόν 16 μήνες έχουν περάσει από την εξαγορά του 48% της Viva Wallet από την JP Morgan, αλλά ακόμη η αμερικανική τράπεζα δεν εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Η θητεία του υφιστάμενου ΔΣ λήγει στις 29/6/2023 και τα στελέχη της JP Morgan ευελπιστούν ότι τότε θα μπορέσουν να συμμετάσχουν και να έχουν λόγο στις αποφάσεις της εταιρείας, για την οποία ξόδεψαν πάνω από 800 εκατ. ευρώ ώστε να αποκτήσουν το 48%.
-- Δεν έχουν τέλος τα σκάνδαλα στον θαυμαστό κόσμο των ελεγκτικών εταιρειών. Στην τελευταία υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο εμπλέκεται η PWC Αυστραλίας. Όπως αποκαλύφθηκε από μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που διέρρευσαν, η ελεγκτική εταιρεία χρησιμοποιούσε πληροφορίες που λάμβανε εμπιστευτικά μέσα από τη συνεργασία της με την κυβέρνηση της Αυστραλίας για να διαμορφώνει εικόνα σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, πριν ακόμη αυτές γίνουν ευρύτερα γνωστές, και να εξασφαλίζει συμβόλαια με πελάτες του ιδιωτικού τομέα, χάρη σε αυτή την προνομιακή πληροφόρηση. Στο χειρισμό της υπόθεσης παρενέβη η κεντρική PWC και ανακοινώθηκε χθες ότι απομακρύνονται 9 εταίροι στη μονάδα της Αυστραλίας, χωρίς όμως να ανακοινωθούν τα ονόματά τους. Τοπικοί πολιτικοί ζητούν να απομακρυνθούν ακόμη περισσότεροι και να γίνουν γνωστά όλα τα ονόματα των εμπλεκομένων, σε μία σαφή ένδειξη ότι δεν κρίθηκαν επαρκή τα μέτρα που έλαβε η PWC. Το σίριαλ θα έχει και άλλα επεισόδια που σίγουρα δεν θα ευνοήσουν την καλή φήμη μιας από τις τέσσερις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες παγκοσμίως.
-- Ρεκόρ εξαγωγών είχαμε το 2022 προς τη γειτονική Ιταλία (5,7 δισ. ευρώ), ξεπερνώντας κατά πολύ την τελευταία χρονιά κανονικότητας, το 2019 όπου οι ελληνικές εξαγωγές είχαν διαμορφωθεί σε 3,6 δις. ευρώ. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη σε δύο... «ελαιώδεις» παράγοντες. Οι εξαγωγές σε ορυκτά καύσιμα και άλλα προϊόντα πετρελαίου εμφάνισαν κατακόρυφη άνοδο κατά 80% σε αξία φθάνοντας το 1,2 δισ. ευρώ, ενώ και το ελαιόλαδο (σ.σ. η συνολική κατηγορία είναι Λίπη και λάδια ζωικά ή φυτικά, Λίπη βρώσιμα) παρουσίασε βελτίωση εξαγωγών κατά 42% λόγω των προβλημάτων παραγωγής που εμφάνισαν Ιταλία και Ισπανία. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα μετά από πολλά χρόνια το εμπορικό έλλειμμα να πέσει κάτω από το 1 δισ. ευρώ και να διαμορφωθεί σε 651 εκατ. ευρώ. Καθόλου άσχημα, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. και την όγδοη μεγαλύτερη στον κόσμο.
-- Ο Μαθιός Ρήγας, επικεφαλής και συνιδρύτης της Energean θα είναι σήμερα ένας από τους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου Globes Energy Conference που θα λάβει χώρα στο Τελ Αβίβ. Ο άνθρωπος που έβαλε το Ισραήλ στον χάρτη των εξαγωγέων πετρελαίου παραχώρησε χθες συνέντευξη σε τοπικό μέσο και έκανε αναφορά στα προβλήματα γραφειοκρατίας στη χώρα, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από άλλες χώρες στην περιοχή όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αίγυπτος. Το γεγονός ότι έχουν πάρει μπροστά έγκαιρα τα γεωτρύπανα οδήγησε το Ισραήλ να είναι σε ένα μεγάλο βαθμό ενεργειακά αυτόνομο. Στην ίδια συνέντευξη, δεν απέκλεισε γεωτρήσεις και στον γειτονικό Λίβανο, αν δώσει το πράσινο φως η κυβέρνηση του… Ισραήλ.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.