- Μια μέρα, μα τι μέρα η χθεσινή! Πριν ξεθυμάνει ο ενθουσιασμός και το μίνι ράλι των αγορών, που τροφοδότησε η εκλογή Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ, νωρίς το πρωί έγιναν γνωστά τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer, μετατρέποντας τις αγορές… σε πύραυλο.
- Πολλοί προεξοφλούσαν ότι θα έχουμε σύντομα νέα από το μέτωπο του εμβολίου, καθώς η σχετική φημολογία υποστήριζε ότι έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη και ουσιαστική πρόοδος, ωστόσο η ανακοίνωση της Pfizer ότι η αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου κατά του κορονοϊού φτάνει το 90%, ξεπέρασε και την πλέον αισιόδοξη εκτίμηση!
- Το κλείσιμο του S&P 500 πολύ μακριά από τα υψηλά ημέρας δεν πρέπει να προβληματίζει. Διότι εδώ και μήνες, με αιχμή την τεχνολογία, ο δείκτης κινούνταν από ρεκόρ σε ρεκόρ λες και η πανδημία αφορούσε άλλο πλανήτη. Οι μετοχές "stay at home" είχαν απογειωθεί, ενώ οι κλασικοί κλάδοι όπως τράπεζες, ενέργεια, αερομεταφορές είχαν βρεθεί στα τάρταρα. Οι ελπίδες γρήγορης (σχετικά) επιστροφής στην κανονικότητα λόγω του εμβολίου οδηγούν σε μια αντιστροφή του μοτίβου: οι «κλασικοί» κλάδοι επανέρχονται δυναμικά και η τεχνολογία «ξεφουσκώνει». Οπότε, η χθεσινή προσγείωση του S&P 500 στο κλείσιμο οφείλεται αποκλειστικά στην διόρθωση των μετοχών υψηλής τεχνολογίας.
- Καλύτερα δεν γινόταν και για το ΧΑ. Καθώς την ισχυρή ώθηση που έδωσε στις τιμές η απρόσμενη αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας από την Moody’s μετέτρεψαν σε αγοραστικό αμοκ τα νέα για το εμβόλιο, οδηγώντας στην μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων 9 ετών!
- Με την εγχώρια αγορά στο -38,8% όταν ο δείκτης Europe Stoxx 600 είναι στο -11,9% και ο Dow Jones στο -0,8% και τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές στο -72,5% έναντι -30% των ευρωπαϊκών και -19% των αμερικανικών τραπεζών, είναι φανερό ότι τα περιθώρια ανόδου του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι πολύ μεγάλα.
- Τα νέα για το εμβόλιο αποτελούν εξαιρετικά νέα για όλους μας και για όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, αλλά η στήλη θα ξεχωρίσει τρεις: τις τράπεζες, τα διυλιστήρια και τις αερομεταφορές, δηλαδή την Aegean.
- H πανδημία προκαλεί ασύμμετρες πιέσεις στην Aegean και πολλοί ανησυχούσαν για το πόσο ακόμα θα μπορέσει η εταιρία να αντέξει δίχως βοήθεια. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή είχε βρεθεί στα χαμηλά των τελευταίων ετών, προσεγγίζοντας τα ιστορικά χαμηλά του 2012 (1,15 ευρώ) όταν η χώρα φλέρταρε με το Grexit. Μπορεί να έχουμε μπροστά μας ακόμα πολύ κακοτράχαλο δρόμο, αλλά το εμβόλιο δημιουργεί μια σαφή προοπτική εξόδου από την κρίση και δυναμικής ανάκαμψης, κάτι που αποτυπώθηκε στο χθεσινό +29,89% της μετοχής.
- Τα ίδια ισχύουν επίσης και για τα διυλιστήρια που βιώνουν μια πτώση μεγεθών που δεν έχει προηγούμενο. Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στα 4,15 ευρώ όταν τις «μαύρες» ημέρες του 2012 είχε βρεθεί στα 4,18 ευρώ. Βαρύτατες απώλειες εμφανίζει και η Motor Oil (η οποία πιέζεται επιπλέον από την πιθανή έξοδό της από τον MSCI Greece). Η χθεσινή αντίδραση δημιουργεί ισχυρές προσδοκίες ότι δεν θα ξαναδούμε τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας.
- Τέλος στο… limit up βρέθηκαν οι μετοχές των τραπεζών. Καιρός ήταν. Η αναβάθμιση της Moody’s δημιούργησε ελπίδες, ωστόσο τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας, χωρίς υπερβολή, δίνουν το φιλί της ζωής στον κλάδο. Εμβόλιο σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα και επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει για τις τράπεζες περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιτάχυνση των συναλλαγών πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, απομακρύνει το φάσμα αυξήσεων κεφαλαίου και πολλά άλλα.
- Το +26,98% των τραπεζών οδήγησε σε ξαφνικό θάνατο αρκετούς short που τους τελευταίους μήνες έβγαζαν σταθερά, εύκολα και σίγουρα, ένα καλό μεροκάματο εκμεταλλευόμενοί την αβεβαιότητα και τον θόρυβο για την κατάσταση των τραπεζών. Περιττό να σημειώσω ότι η στήλη δεν νιώθει καμία συμπόνια για το πατατράκ που τους επεφύλαξε η Pfizer.
- Σε πολλές συζητήσεις δικαιούται να έχει λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά υπάρχει μία πολιτική συζήτηση που θα έπρεπε να τον κάνει να κρύβεται: η συζήτηση για τις τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών του «ηρωικού» πρώτου εξαμήνου του 2015 και του αμίμητου «αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες», απηύθυνε κοινοβουλευτική ερώτηση στον πρωθυπουργό, για να υποστηρίξει ότι θα είναι πανάκριβη μια κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς δια τη μετατροπής των Cocos σε μετοχές, επειδή η μετατροπή θα πρέπει να γίνει σε τιμή «δέκα φορές πάνω από τη χρηματιστηριακή».
- Αν έχει κάποιο συνεργάτη χωρίς μνήμη χρυσόψαρου ο Γ. Βαρουφάκης, καλό θα είναι να του υπενθυμίσει ότι τα Cocos για τα οποία συζητούμε σήμερα δεν επινοήθηκαν από τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά την εποχή Τσακαλώτου, όταν έγινε η καταστροφική, από όλες τις απόψεις, τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία δεν θα είχε χρειασθεί -και πάντως δεν θα είχε γίνει με τόσο κακούς όρους-, αν δεν είχε προηγηθεί η «ηρωική» διαπραγμάτευση του ίδιου του κ. Βαρουφάκη, που κόντεψε να ρίξει τη χώρα εκτός ευρώ και προκάλεσε το κλείσιμο των τραπεζών. Η ερώτηση Βαρουφάκη στον πρωθυπουργό, δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει: ή ότι δεν κατάλαβε τι έκανε το 2015, οπότε η περίπτωση του ανήκει στη σφαίρα αρμοδιότητας νευρολόγου - ψυχιάτρου, ή ότι είναι πεπεισμένος πως 10 εκατομμύρια Έλληνες έχουν ξεχάσει ακόμη και τις ουρές στα ATM για 60 ευρώ και μπορεί με ευκολία τώρα να τους κοροϊδέψει.
- Το είπαν οι έμποροι στον Ά. Γεωργιάδη, του φάνηκε καλή ιδέα και είπε να το εφαρμόσει, έχοντας πιθανότατα κατά νου και τα ουκ ολίγα ψηφαλάκια του λιανικού εμπορίου: να απαγορεύσει στα σούπερ μάρκετ να πωλούν στη διάρκεια της καραντίνας κάποια διαρκή αγαθά, που δεν είναι απαραίτητα στους καταναλωτές. Να περιοριστούν δηλαδή, κατ' ουσίαν, τα σούπερ μάρκετ σε πωλήσεις ειδών διατροφής, για να μην ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό στους άλλους λιανεμπόρους, που έχουν κλείσει τα καταστήματά τους με κρατική εντολή.
- Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως θα εφαρμοζόταν στην πράξη τέτοια απόφαση και πόσο θα ευχαριστούσε τους καταναλωτές να έχαναν ένα ακόμη, το τελευταίο ίσως, σημείο πώλησης ορισμένων αγαθών. Για να αποφευχθεί όλη αυτή η αναστάτωση, χωρίς μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα, η στήλη θα πρότεινε μια απλούστερη λύση: αν πράγματι ο υπουργός θέλει να βοηθήσει τους μικρομεσαίους του λιανεμπορίου, να βρει κάποιο αποτελεσματικό χρηματοδοτικό εργαλείο για να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις που έχουν, όντως, τεράστια κενά ρευστότητας και δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότηση. Γιατί, όσους περιορισμούς και αν βάλει στα σούπερ μάρκετ ο κ. Γεωργιάδης, ούτε τα ταμεία των μικρομεσαίων θα γεμίσουν αυτομάτως, ούτε οι τράπεζες θα τρέξουν για να τους δανείσουν.
Το εμβόλιο, αντίδοτο για τράπεζες - Aegean και το «κάψιμο» των σορτάκηδων
Οι κλάδοι που «βλέπουν φως» με την επιτυχία της Pfizer, οι βαριές απώλειες των short, η θρασύτητα του Γ. Βαρουφάκη και το «ρουσφέτι» του Ά. Γεωργιάδη στους μικρούς εμπόρους.