Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα και «δίψα» για διαρκώς νέα επενδυτικά πονταρίσματα σε μετοχές που έχουν μείνει πίσω συγκριτικά με άλλες δείχνει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μολονότι καταγράφει κέρδη άνω του 8% το 2024 και είναι μέσα στις δύο – τρεις κορυφαίες σε απόδοση αγορές στον κόσμο, εξακολουθεί να παρουσιάζει αξιοσημείωτη δυναμική.
Η αγορά αντιπαρήλθε πολύ γρήγορα το σοκ από τις αιτιάσεις της Κομισιόν την Τετάρτη, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών εκείνη την ημέρα, ενώ χθες επέστρεψε στις ανοδικές συνεδριάσεις, πετυχαίνοντας μάλιστα νέο υψηλό 13 ετών.
Για πολλοστή συνεδρίαση η αξία συναλλαγών παρέμεινε πάνω από τα 130 εκατ. ευρώ, με τον φετινό Φεβρουάριο να είναι – έως τώρα - ο καλύτερος μήνας των τελευταίων πολλών ετών από πλευράς ημερήσιου τζίρου χωρίς περίπτωση placements ή αναδιάρθρωσης δεικτών, στοιχείο που δείχνει ότι μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή του Αεροδρομίου στο Χ.Α., απελευθερώθηκε επιπλέον ρευστότητα στην αγορά.
Η εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χ.Α. φαίνεται πως αφενός βοηθάει την αγορά να κάνει ακόμη πιο ισχυρό focus στις μετοχές που σχετίζονται με τον τουρισμό (Autohellas, Aegean Airlines), αφετέρου συνδράμει στη μετακύλιση ρευστότητας από τις τράπεζες, στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απολύτως ξεκάθαρη η εικόνα συναλλαγών του τραπεζικού κλάδου το τελευταίο διήμερο, που από τα 79,2 εκατ. ευρώ της Τρίτης, τα 73 εκατ. της Δευτέρας, τα 73,3 εκατ. της περασμένης Παρασκευής και τα 81,2 εκατ. ευρώ της περασμένης Πέμπτης, το τελευταίο διήμερο διακίνησε συνολικά 69,2 εκατ. ευρώ. Χθες ο κλάδος έκανε τζίρο 34,5 εκατ. ευρώ και προχθές, ημέρα εισαγωγής του ΔΑΑ, έκανε συναλλαγές 34,7 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι συναλλαγές στις τράπεζες έπεσαν πάνω από το μισό συγκριτικά με όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Την ίδια ώρα, σημαντικό τμήμα του τζίρου και των κινήσεων των επενδυτών μεταφέρεται στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, προσφέροντας παράλληλα και νέους πυλώνες στήριξης του Γενικού Δείκτη. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης η μετοχή του Αεροδρομίου διακίνησε τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ, κάτι που είναι ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών για πρεμιέρα μετοχής στο ταμπλό, ενώ χθες έκανε ξανά τις περισσότερες συναλλαγές με 21,6 εκατ. ευρώ. Έκλεισε με άνοδο 0,44% στα 9,20 ευρώ, ήτοι ένα ευρώ πάνω από την τιμή εισαγωγής, ενώ κράτησε όλα τα κέρδη από το ράλι +11,71% της πρεμιέρας.
Παράλληλα, εξαιρετικά μεγάλο τζίρο 17,7 εκατ. ευρώ έκανε ο ΟΤΕ που δέσποσε καταλυτικά στη χθεσινή συνεδρίαση με ράλι +3,26%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τζίρο από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023, όταν είχε διακινήσει 32,23 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σημαντικούς όγκους και τζίρους κάνουν τελευταία μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Mytilineos, Helleniq Energy, Motor Oil, Lamda Development, ενώ χθες, τέσσερις μετοχές του Mid Cap ξεπέρασαν το 1 εκατ. τζίρο.
Η Intralot έκανε 1,81 εκατ. ευρώ τζίρο, το ΑΔΜΗΕ διακίνησε 1,53 εκατ., η ΕΧΑΕ 1,25 εκατ. και η Intracom Holdings 1,2 εκατ. ευρώ.
Μολονότι οι τράπεζες ήταν, είναι και θα παραμείνουν η ναυαρχίδα και ο κυρίαρχος οδηγός της τάσης του Χ.Α. είναι απόδειξη πλουραλισμού και ενίσχυσης του βάθους το… άπλωμα όγκων και τζίρων προς περισσότερες μετοχές της πραγματικής οικονομίας. Μέσω αυτών των διαρκών εναλλαγών στους πρωταγωνιστές, η αγορά συντηρεί τα θετικά πρόσημα και «χτίζει» διαρκώς νέα υψηλά 13 ετών, όπως έκανε χθες.
Η διόρθωση με αφορμή το πόρισμα της Κομισιόν για τη ΔΕΗ κράτησε μόνο μία ημέρα, με τους αγοραστές να επιστρέφουν ταχύτατα, επιβεβαιώνοντας – ξανά – πως κάθε πτώση – εξαέρωση, λειτουργεί ως ευκαιρία νέων τοποθετήσεων, κάτι που ανατροφοδοτεί διαρκώς το momentum. Η χθεσινή ήταν η έβδομη ανοδική συνεδρίαση στις οκτώ τελευταίες, αλλά και η 21η ανοδική στις 28 που έχουν γίνει από την αρχή του χρόνου.
Πλέον, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 8,64% το 2024, ο FTSE 25 ενισχύεται σε ποσοστό 9,42%, ο Mid Cap κερδίζει 6,65% συμπληρώνοντας χθες την έκτη διαδοχική ανοδική με νέο υψηλό 15 ετών τις 2.400,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 16%. Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως ο Γ.Δ. πέτυχε νέο υψηλό παρά το νέο ισχυρό άδειασμα σε ποσοστό 2,56% της μετοχής της Coca Cola HBC που στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις κλείνει πτωτικά στις οκτώ. Θυμίζουμε πως η μετοχή επηρεάζει το Γ.Δ. άνω του 9%.
Εξαιρετική εικόνα στο μεσαίο χώρο είχαν μετοχές που δεν ανήκουν στον τραπεζικό κλάδο όπως AVAX που κατέγραψε ράλι +6,64%, Intralot (+5,45%), Intracom Holdings (+3,93%), Epsilon Net (+2,13%), Πλαστικά Θράκης (+1,98%), AustriaCard (+1,67%), ΕΥΑΘ (+1,54%), Intrakat (+1,47%) και ΑΔΜΗΕ (+1,28%).
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Χ.Α. για τον πρώτο μήνα του έτους, καταγράφηκαν εισροές 67 εκατ. από τους ξένους επενδυτές, με το 87% αυτών των εισροών να είναι από σοβαρά χαρτοφυλάκια όπως πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Παράλληλα, οι ενεργοί κωδικοί ενισχύθηκαν τον Ιανουάριο φτάνοντας στους 26.604 από 24.567 το Δεκέμβριο. Τέλος, το 2023 καταγράφηκαν συνολικές εισροές 791,6 εκατ. ευρώ, επίσης από σοβαρούς και ποιοτικούς επενδυτές.