Ονομαστική αναφορά στην Eurobank, τη μοναδική αναφορά σε ιδιωτική επιχείρηση, περιλάμβανε η δήλωση της ινδικής κυβέρνησης για τη συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως σημειώνεται στη δήλωση της ινδικής κυβέρνησης, οι δύο πρωθυπουργοί «συμφώνησαν επίσης να επικεντρωθούν στις εργασίες για την ενίσχυση της συνεργασίας και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της καινοτομίας και της ψηφιακής οικονομίας. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το προχωρημένο στάδιο της εισαγωγής του συστήματος άμεσων ηλεκτρονικών πληρωμών που έχει αναπτύξει η Ινδία (UPI) στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και σημείωσαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη διευκόλυνση της διασυνοριακής μεταφοράς χρημάτων μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Eurobank και της NPCI (UPI)».
-- Δεν είναι και πολύ συνηθισμένο ένας πρωθυπουργός ξένης χώρας, και μάλιστα μας χώρας με την εμβέλεια της Ινδίας, να κάνει ονομαστική αναφορά σε ιδιωτική εταιρεία, ωστόσο η αναφορά στη στρατηγική συμφωνία με τη Eurobank για την περαιτέρω ανάπτυξη του UPI, του ινδικού IRIS, αποτυπώνει την εξαιρετικά μεγάλη σημασία που δίνει ο Ινδός πρωθυπουργός στην ανάπτυξη και επέκταση της National Payments Corporation of India (NPCI) και τον στρατηγικό της ρόλο της στον τομέα των άμεσων ηλεκτρονικών πληρωμών.
-- Σημειώνεται ότι η NPCI και το σύστημα άμεσων πληρωμών UPI είναι σαν το «δικό μας» IRIS σε μια ολίγον... αδιανόητα μεγαλύτερη κλίμακα. Οι πληρωμές τύπου IRIS στο e - commerce στην Ινδία αντιστοιχούν σε περίπου 7,3 συναλλαγές ανά κάτοικο έναντι 0,21 συναλλαγών ανά κάτοικο στη χώρα μας.
-- Η τιμητική αναφορά στη Eurobank από τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, αντανακλά τη συστηματική δουλειά που έχει πραγματοποιήσει η διοίκηση της εγχώριας τράπεζας για την προσέγγιση και επέκταση στην αγορά της Ινδίας. Πατώντας στη γέφυρα που δημιουργεί το γεγονός ότι ο βασικός μέτοχος της Eurobank, Πρεμ Γουάτσα, είναι ινδικής καταγωγής, το επιτελείο της Eurobank εργάζεται εδώ και καιρό για τη στοχευμένη επέκταση στη μεγάλη αγορά της Ινδίας (σε τομείς όπως το wealth management) με κύριο στόχο η Eurobank να καταστεί η τράπεζα – γέφυρα μεταξύ ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων. Και με τη συμφωνία με τη NPCI θα καταστεί και γέφυρα για τους Ινδούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
Το placement της Τρ. Πειραιώς και η μεγάλη διαφορά με την Εθνική
Όλα είναι έτοιμα για την εκκίνηση της επόμενης μεγάλης αποκρατικοποίησης στις τράπεζες, με τη διάθεση σε διεθνείς και εγχώριους επενδυτές της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κλείσει και τυπικά η δομή της συναλλαγής και θα αποφασιστούν ο αριθμός μετοχών που θα διατεθούν (με πιο πιθανό ενδεχόμενο τη διάθεση του συνόλου της κρατικής συμμετοχής, δηλαδή του 27%) και το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών. Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει το placement. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, ωστόσο η υπερκάλυψη της έκδοσης και ο τελικός αριθμός των funds που θα συμμετάσχουν θα εξαρτηθούν από το discount. Όσο πιο μεγάλο θα είναι το discount τόσο πιο εντυπωσιακή θα είναι η ανταπόκριση των μεγάλων χαρτοφυλακίων.
-- Σε ό,τι αφορά τη χρηματιστηριακή πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς και τις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν πρέπει να επισημάνουμε μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και το placement του ΤΧΣ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Λίγες ημέρες πριν τη διάθεση των μετοχών της ΕΤΕ, η μετοχή της τράπεζας ήταν περίπου 20% με 15% χαμηλότερα από το υψηλό της μετοχής (Αύγουστος 2023), ενώ τώρα η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς φιγουράρει σε υψηλά 2ετίας και μάλιστα 10% υψηλότερα από τα επίπεδα του Αυγούστου 2023. Τουτέστιν, η αγορά ήδη έχει τιμολογήσει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του placement της Πειραιώς και δύσκολα θα δούμε αυτό που είδαμε στην ΕΤΕ, όπου μετά τη διάθεση των μετοχών η μετοχή κινήθηκε έντονα ανοδικά.
Επιταχύνει ο «Ηρακλής»
Επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους οι προσδοκίες που υπήρχαν για επιτάχυνση στις ανακτήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2023. Όπως δείχνουν τα στοιχεία από το τριμηνιαίο Δελτίο Δημοσίου Χρέους του ΟΔΔΗΧ, το 2023 το υπόλοιπο των τιτλοποιημένων δανείων για τα οποία έχει δώσει εγγυήσεις το Δημόσιο, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής», μειώθηκαν στο τέλος του 2023 σε 16,783 δισ. ευρώ, έναντι 17,905 δισ. στο τέλος του 2022. Δηλαδή, καταγράφεται μια συνολική μείωση του υπολοίπου κατά 1,122 δισ. Πρόκειται για μια σαφή επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης του υπολοίπου των δανείων, σε σχέση με τα 655 εκατ. ευρώ που είχαν καταγραφεί το 2022. Δηλαδή, η μείωση ήταν σχεδόν διπλάσια το 2023. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, σημαντικές αποπληρωμές, που αντιστοιχούν περίπου στο 5% του συνολικού υπολοίπου, φαίνονται να έχουν γίνει σε δύο τιτλοποιήσεις: Sunrize 2 και Galaxy 4, οι οποίες είναι ενταγμένες, αντίστοιχα, στις εισηγμένες στο ΧΑ, SUNRISEMEZZ και GALAXY COSMOS MEZZ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημόσιο βάζει στα ταμεία του αρκετά σημαντικές προμήθειες από τις εγγυήσεις που έχει προσφέρει: ανήλθαν το 2023 στα 124,1 εκατ. ευρώ, έναντι 125,7 εκατ. το 2022.
Οι Γερμανοί και η Nova
Αρκετά χαλαρός εμφανίστηκε στην τελευταία ενημέρωση των οικονομικών αναλυτών ο Μιχάλης Τσαμάζ, δείχνοντας να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για τον ανταγωνισμό από τη Nova, που κινείται πολύ επιθετικά στην αγορά. Δεν είναι, όμως, εξίσου χαλαροί και οι Γερμανοί της Deutsche Telekom, όπως τουλάχιστον φαίνεται από όσο αναφέρουν στις οικονομικές καταστάσεις για το 2023, που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα. Εκεί αναφέρεται ότι στις ευρωπαϊκές αγορές όπου δραστηριοποιείται η Telekom, οι πάροχοι εστίασαν τις δραστηριότητές τους που αφορούν εξαγορές στο να συνδυάσουν υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η Telekom σημειώνει ότι στην Πολωνία και στην Ελλάδα έγιναν συγχωνεύσεις εταιρειών σταθερής και κινητής (Nova και Wind στην Ελλάδα) και ενοποιήθηκαν τα brands. «Οι εξαγορές της περασμένης χρονιάς προκαλούν ένταση του ανταγωνισμού σε πολλές χώρες, αλλά ειδικά στην Ελλάδα», τονίζει η Telekom, που δείχνει να παίρνει αρκετά σοβαρά την απειλή από τη Nova.
Στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση
Οι σκηνές χάους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και οι φυσικές καταστροφές που πλήττουν τα τελευταία χρόνια και τη χώρα μας έχουν οδηγήσει τους Έλληνες στη σύναψη ιδιωτικών ασφαλιστικών συμβολαίων για να ...καλύψουν τα νώτα τους. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για αλλαγή ασφαλιστικής κουλτούρας, αλλά φαίνεται πως η αδυναμία εξασφάλισης ποιότητας ζωής από το δημόσιο σύστημα υγείας και οι μεγάλες καταστροφές από τα στοιχεία τη φύσης λόγω και των ανοχύρωτων υποδομών, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της οικονομίας, ωθούν τους Έλληνες σε ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης.
-- Το 2023 τα ασφάλιστρα για ασθένειες αυξήθηκαν κατά 28% σε σχέση με το 2022 στα 474 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα ασφάλιστρα για πυρκαγιά και φυσικές καταστροφές ενισχύθηκαν κατά 12,3% στα 392,6 εκατ. ευρώ. Ένα μέρος της αύξησης οφείλεται και στις ανατιμήσεις από τις ασφαλιστικές που έλαβαν χώρα όμως προς το τέλος του 2023. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ασφαλιστικές θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις το 2024 κυρίως σε συμβόλαια υγείας αλλά και στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, καθώς μετά την επαναφορά της κυκλοφορίας στην κανονικότητα μετά την πανδημία και μάλιστα με αυξημένη κίνηση τα ατυχήματα έχουν αυξηθεί. Αντιθέτως, στην κατηγορία των ασφαλίστρων για φυσικές καταστροφές, επειδή πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα δραστηριότητα, αναμένεται να επικρατήσει ο ανταγωνισμός και να μη δούμε ακραίες καταστάσεις.
Οι… εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Όσοι ψάχνουν να βγάλουν άκρη με τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, την παρέμβαση και το στραπάτσο του Αλέξη Τσίπρα, τα μπρος – πίσω της Όλγας Γεροβασίλη, τους διαγκωνισμούς των άλλων στελεχών και τις φανφάρες του επόμενου… πρωθυπουργού Στ. Κασσελάκη, ας ασχοληθούν καλύτερα με κάτι άλλο. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για τους ανθρώπους που πίστευαν με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα έσκιζαν τα μνημόνια με ένα νόμο - ένα άρθρο, ότι οι δανειστές θα μας έδιναν τα λεφτά γιατί δεν τους συμφέρει να διαλύσουμε το ευρώ, ότι το να κλείσουν οι τράπεζες είναι τόσο πιθανό όσο να μην ανατείλει ο ήλιος και άλλα πολλά αντίστοιχα. Οπότε, οι βαθιές αναλύσεις περιττεύουν.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.