Πριν ακόμη κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής» για την παροχή κρατικών εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι διοικήσεις τριών συστημικών τραπεζών ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη έτοιμες για να ενταχθούν στο σχέδιο τιτλοποιήσεις δανείων ύψους 22,5 δισ. ευρώ, ενώ η διοίκηση της Εθνικής αποσαφήνισε ότι αλλάζει τον αρχικό της σχεδιασμό και μεταφέρει εντός του 2020 τις τιτλοποιήσεις που προγραμμάτιζε για το 2021.
Ειδικότερα, από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μήνου των τραπεζών, τις επικοινωνίες των διοικήσεων με τους αναλυτές των επενδυτικών οίκων, αλλά και την παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου της Alpha Bank, προκύπτει ότι οι τράπεζες είναι ήδη έτοιμες σε μεγάλο βαθμό για να καλύψουν τους στόχους του σχεδίου «Ηρακλής».
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο, στην αρχική του εκδοχή και χωρίς να υπολογίζονται πιθανές αυξήσεις των κρατικών εγγυήσεων και του συνολικού ποσού – στόχου για τις τιτλοποιήσεις, προβλέπει ότι οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν δάνεια 30 δισ. ευρώ, με εγγυήσεις (για τους τίτλους υψηλότερης διαβάθμισης – senior tranches) ύψους 9 δισ. ευρώ.
Ήδη, τα σχέδια που ανακοινώθηκαν αθροίζονται σε ονομαστική αξία μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα τιτλοποιηθούν ύψους 22,5 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να περιλαμβάνονται οι τιτλοποιήσεις της Εθνικής, για τις οποίες η διοίκηση της τράπεζας θα προχωρήσει αργότερα σε ανακοινώσεις. Ειδικότερα:
- Η Alpha Bank ανακοίνωσε μία από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς. Το Project Galaxy θα καλύψει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αξίας 12 δισ. ευρώ και θα ζητηθούν από το Δημόσιο εγγυήσεις 3,7 δισ. ευρώ. Η επίδραση της συναλλαγής στην κεφαλαιακή επάρκεια θα είναι της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, ή 3,5% στο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας. Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, CET1, εκτιμάται ότι θα παραμείνει υψηλός μετά την ολοκλήρωση του Project Galaxy, ξεπερνώντας το 15%. Με αυτή τη συναλλαγή, η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι ο δείκτης των NPEs σε εταιρική βάση θα μειωθεί εντυπωσιακά, από 44% σε ποσοστό χαμηλότερο του 20% ως το τέλος του επόμενου έτους.
- Η Eurobank, που ήταν γνωστό ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της μεγάλης τιτλοποίησης Project Cairo, η οποία θα καλύψει δάνεια αξίας 7,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ότι θα εντάξει τη συναλλαγή στο σχέδιο «Ηρακλής», γι’ αυτό και η ολοκλήρωσή της μετατίθεται στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Η τράπεζα αποκάλυψε περισσότερα στοιχεία για τη δομή της συναλλαγής, που προσαρμόζεται πλέον στις προδιαγραφές του σχεδίου «Ηρακλής». Ειδικότερα, για να ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις στο senior tranch της τιτλοποίησης, το οποίο θα ανέλθει σε 2,6 δισ. ευρώ, θα πουληθεί το 51% των junior τίτλων σε επενδυτές, ενώ το 49% θα διανεμηθεί δωρεάν στους μετόχους της τράπεζας. Από το mezzanine tranch, το 80% θα διανεμηθεί στους μετόχους και το 20% στον προτιμητέο επενδυτή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης, η επίδραση της συναλλαγής στα κεφάλαια δεν θα ξεπεράσει τα 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το ποσό που είχε υπολογισθεί εξαρχής, χωρίς να συνεκτιμάται η επίδραση του σχεδίου «Ηρακλής». Η επίδραση αυτή έχει ήδη καλυφθεί μέσω της συγχώνευσης με την Grivalia, καθώς και με άλλες κινήσεις ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης. Η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή αναμένεται στα τέλη του έτους, όταν θα έχει ψηφισθεί το σχέδιο «Ηρακλής».
- Η Τράπεζα Πειραιώς επισπεύδει τις δικές της τιτλοποιήσεις και ήδη, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση, ετοιμάζει δύο συναλλαγές, που θα ενταχθούν στο σχέδιο «Ηρακλής» και θα καλύψουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 3 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, το Project Phoenix αφορά στεγαστικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ και αναμένεται να προωθηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Το Project Bridge θα περιλάβει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας θα δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις μετά την ψήφιση του σχεδίου «Ηρακλής».
- Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είναι η μοναδική που κράτησε «κλειστά χαρτιά» για τη σχεδιαζόμενη τιτλοποίηση προβληματικών δανείων, σημειώνοντας, πάντως, ότι η υψηλή κάλυψη των NPEs με προβλέψεις και οι συστημικές εξελίξεις, δηλαδή η προώθηση του σχεδίου «Ηρακλής», επιτρέπουν την εμπροσθοβαρή υλοποίηση των σχεδίων, που είχαν παρουσιασθεί τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του νέου επιχειρησιακού σχεδίου. Έτσι, η σχεδιαζόμενη τιτλοποίηση στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, που είχε ανακοινωθεί τον Μάιο, μεταφέρεται πλέον στον επόμενο χρόνο και όχι το 2021, όπως είχε αναφερθεί αρχικά.
Έρχεται και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος
Πάντως, οι τιτλοποιήσεις με κρατικές εγγυήσεις φαίνεται ότι θα είναι η μία όψη της προσπάθειας επιτάχυνσης της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών με συστημικές λύσεις, καθώς η τραπεζική αγορά αναμένει και την ενεργοποίηση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, επανέλαβε την Παρασκευή σε ομιλία του ότι θα χρειασθούν και νέα σχήματα, πέραν του «Ηρακλή», που καλύπτει μόνο το 40%, περίπου, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. «Σε αμέσως επόμενο στάδιο», τόνισε, «θα πρέπει να εξετασθούν και άλλα σχήματα, όπως αυτό που έχουν επεξεργασθεί οι Υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, με το οποίο, παράλληλα με το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας».