Ριζικές αλλαγές για τη μεταμόρφωση του κορυφαίου πετρελαϊκού ομίλου της χώρας σε έναν όμιλο που θα αντλεί μεγάλο μέρος των εσόδων του από τις Ανανεώσιμες Πηγές, με επενδύσεις 3,5 - 4 δισ. ευρώ έως το 2025, προωθεί η διοίκηση των ΕΛΠΕ. Παράλληλα, προωθείται αλλαγή της δομής του ομίλου, με ίδρυση εταιρείας holding, η οποία θα έχει και μια νέα επωνυμία χωρίς τη λέξη «πετρέλαια», ενώ η εταιρική διακυβέρνηση προσαρμόζεται στο σχετικό νόμο του 2020 και καταργείται, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να διορίζει την πλειοψηφία των μελών στο διοικητικό συμβούλιο.
Παρουσιάζοντας το σχέδιο μετασχηματισμού "Vision 2020 - 2025" («Όραμα 2020 - 2025») τα κορυφαία διοικητικά στελέχη των ΕΛΠΕ, ο πρόεδρος Γιάννης Παπαθανασίου και ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης, σχολίασαν την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση και τα σωματεία εργαζομένων των ΕΛΠΕ στις προτάσεις για την αλλαγή του καταστατικού που θα συζητηθούν στη γενική συνέλευση μετόχων στις 20 Μαΐου και περιλαμβάνουν την κατάργηση του διορισμού 7 μελών του διοικητικού συμβουλίου από το Δημόσιο, δύο μελών από τους εργαζόμενους και δύο από τους μετόχους μειοψηφίας.
Ο κ. Παπαθανασίου χαρακτήρισε τις αντιδράσεις αδικαιολόγητες, καθώς η εταιρεία προσαρμόζεται στον πρόσφατο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, που προβλέπει υποχρεωτική προσαρμογή ως τα μέσα Ιουλίου. Ο νέος νόμος, όπως εξήγησαν ο κ. Παπαθανασίου και ο κ. Σιάμισιης, δεν επιτρέπει σε ένα μέτοχο να διορίζει περισσότερα από τα 2/5 των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Ο νόμος δίνει την επιλογή, την οποία αξιοποιεί η διοίκηση των ΕΛΠΕ, να εκλέγεται το διοικητικό συμβούλιο από όλους τους μετόχους, μέσω της γενικής συνέλευσης.
Ο κ. Σιάμισιης εξήγησε ότι η συμφωνία μετόχων μεταξύ του Δημοσίου και της Paneuropean που έγινε το 2003 και με βάση την οποία ενσωματώθηκε στο καταστατικό ο διορισμός 7 μελών από το Δημόσιο, δίνει τη δυνατότητα να αλλάξει η σχετική πρόνοια του καταστατικού με απόφαση της γενικής συνέλευσης και άφησε να εννοηθεί ότι το Δημόσιο είναι σύμφωνο με αυτές τις αλλαγές.
«Οι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν ένα καταστατικό που θα είναι σύννομο ή ένα καταστατικό που δεν θα είναι σύμφωνο με το νόμο που ψήφισαν τα περισσότερα κόμματα στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης. Όπως υπογράμμισε, οι αλλαγές στο καταστατικό δεν σχετίζονται με την αύξηση του ελέγχου ενός μετόχου στη διοίκηση, ούτε με τη μετοχική σύνθεση, ή με τα όποια σχέδια μπορεί να γίνουν από το Ελληνικό Δημόσιο για τη μελλοντική μείωση της συμμετοχής του.
Όσον αφορά την εκλογή προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, που μέχρι τώρα γινόταν μέσω συμφωνίας Δημοσίου και ομίλου Λάτση (Paneuropean) και η κυβέρνηση όριζε τον πρόεδρο, ενώ ο όμιλος Λάτση τον διευθύνοντα σύμβουλο, ο κ. Σιάμισιης είπε ότι δεν υπάρχει κάποια εκ των προτέρων συμφωνία για την επιλογή. Πρώτα θα εκλέξει νέο διοικητικό συμβούλιο η γενική συνέλευση και θα ακολουθήσει εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου η εκλογή των δύο κορυφαίων διοικητικών στελεχών, διευκρίνισε.
Ο πράσινος μετασχηματισμός των ΕΛΠΕ
Τα ΕΛΠΕ προχωρούν, όπως τόνισε ο Γ. Παπαθανασίου, σε μια στρατηγική επανατοποθέτηση της εταιρείας ενόψει της μετάβασης στις ΑΠΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, με επενδύσεις 3,5 έως 4 δισ. ευρώ έως το 2025, ο όμιλος των ΕΛΠΕ θα μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και θα επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Το να ζούμε με το ένδοξο παρελθόν μας δεν φθάνει, πρέπει να σχεδιάσουμε για το μέλλον, να λάβουμε υπόψη τις συνθήκες της αγοράς που διαμορφώνονται σήμερα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης.
Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, σήμερα ο όμιλος έχει εξάρτηση από τα περιθώρια διύλισης και το δολάριο, ενώ ακόμη και ο καλύτερος διευθύνων σύμβουλος έχει περιορισμένη επίδραση στα αποτελέσματα. «Πρέπει να δημιουργηθούν νέοι επιχειρηματικά πυλώνες που θα επηρεάζουν την κερδοφορία», είπε ο κ. Σιάμισιης, προτάσσοντας τη στροφή στην πράσινη ενέργεια και σε νέες τεχνολογίες, όπως το υδρογόνο, η δέσμευση διοξειδίου, το πράσινο υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα.
Για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι μέσα σε 18 μήνες αυτές υπερδιπλασιάσθηκαν, ενώ θα γίνουν νέες εξαγορές. Στην Κοζάνη ο όμιλος έχει ήδη δημιουργήσει ένα το μεγαλύτερο πάρκο ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένα από 4-5 μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Αυτές οι επενδύσεις συνδυάζονται και με τις δραστηριότητες στην ηλεκτροπαραγωγή και την εμπορία μέσω της Elpedison. Σε στρατηγικό επίπεδο, το άνοιγμα στις ΑΠΕ θα διασφαλίσει ότι, εάν μειωθεί, όπως αναμένεται, η παρουσία των πετρελαιοειδών στο ενεργειακό μείγμα στο μέλλον, ο όμιλος των ΕΛΠΕ θα έχει αναπτυξιακές δυνατότητες μέσα από την καθαρή ενέργεια.
Νέα holding εταιρεία, νέο brand
Αν και η απόφαση δεν είναι ειλημμένη τυπικά, ο κ. Σιάμισιης επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι ο όμιλος των ΕΛΠΕ θα αποκτήσει, στο πλαίσιο της πολιτικής για την πράσινη μεταστροφή, μια νέα διάρθρωση, με τη δημιουργία μιας εταιρείας holding, κάτω από την οποία θα διαρθρώνονται οι επιμέρους θυγατρικές ανά κλάδο δραστηριότητας (υγρά καύσιμα, ΑΠΕ, έρευνες υδρογονανθράκων). Στο ίδιο πλαίσιο, προβλέπεται αλλαγή του brand της μητρικής εταιρείας του ομίλου, ώστε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης, να συμβαδίζει με τη στροφή στις ανανεώσιμης πηγές και να βλέπουν στην επωνυμία οι καταναλωτές και οι αγορές κάτι περισσότερο από τα «Πετρέλαια».
Αυτές οι αλλαγές, όπως εξήγησε ο κ. Σιάμισιης, θα έχουν και άμεσο οικονομικό αντίκρισμα για τον όμιλο, καθώς θα είναι πιο εύκολο, μέσω του διαχωρισμού δραστηριοτήτων, να αντλούνται κεφάλαια από τις τράπεζες και τις αγορές. Σήμερα, όπως είπε, αν θέλει ο όμιλος να χρηματοδοτήσει μια μεγάλη επένδυση σε ΑΠΕ η χρηματοδότηση γίνεται περίπλοκη, εκ του γεγονότος ότι στην ίδια εταιρική δομή συνυπάρχουν οι ΑΠΕ και οι δραστηριότητες στη διύλιση.
Όσο συνυπάρχουν αυτές οι δραστηριότητες, θα υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο να επενδύει η εταιρεία σε ΑΠΕ που έχουν πολλαπλασιαστή EBITDA 10 - 12 φορές, αλλά θα αντλεί κεφάλαια με τον πολύ χαμηλότερο πολλαπλασιαστή (5- 7 φορές) που έχουν οι δραστηριότητες διύλισης και εμπορίας καυσίμων. «Αυτό θα ήταν μια συνταγή απόλυτης καταστροφής αξίας», υπογράμμισε ο κ. Σιάμισιης, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αλλαγής της δομής του ομίλου.
Πάντως, ο κ. Σιάμισιης διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια των προηγούμενων ημερών περί μεταφοράς της απώτερης έδρας του ομίλου σε χώρα του εξωτερικού, όπως έχουν κάνει ήδη μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, εξηγώντας ότι θα υπάρξει επέκταση διεθνών δραστηριοτήτων, αλλά όχι και αλλαγή έδρας. Εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εξετάζεται να είναι, πάντως, η νέα εταιρεία συμμετοχών.
Προβληματισμός για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες
Από τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ επιβεβαιώθηκε, εξάλλου, ότι υπάρχει προβληματισμός για το μέλλον των δραστηριοτήτων σε έρευνες υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο. Όπως είπε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετές εταιρείες που είχαν ξεκινήσει στην Ελλάδα προγράμματα έρευνας αποχώρησαν ή σκέφτονται σοβαρά την αποχώρηση για λόγους στρατηγικούς ή για λόγους προοπτικών. «Αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας την αποχώρηση της Repsol και της Edison από ελληνικές περιοχές ερευνών.
Τα ΕΛΠΕ εξετάζουν αυτές τις δραστηριότητες, είπε ο κ. Σιάμισιης, χωρίς όμως να έχουν ωριμάσει, σε αυτή την φάση, οι αποφάσεις για το μέλλον, ώστε να μπορούν να γίνουν ανακοινώσεις. Όσον αφορά τις έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές, όπως στην Κρήτη, ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες εταιρείες επενδύουν πλέον πολύ λιγότερο σε τέτοιες έρευνες.