ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι ευρωπαϊκές σημαίες μπροστά σε κτίριο στις Βρυξέλλες, σύμβολο ενότητας και συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκστρατεία από τη γενική εισαγγελέα της ΕΕ κατά του οικονομικού εγκλήματος

Η δικαστική λειτουργός που έστειλε στη φυλακή κορυφαίους πολιτικούς της Ρουμανίας διερευνά υποθέσεις παραβίασης των κυρώσεων στη Ρωσία και απάτες δισεκατομμυρίων.

Εκστρατεία κατά του οικονομικού εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έμφαση στις παραβιάσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τις μεγάλες απάτες, αρχίζει η γενική εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι, που απέκτησε φήμη εξαιρετικά αυστηρής δικαστικής λειτουργού στην πατρίδα της, Ρουμανία, με μια έρευνα για διαφθορά που οδήγησε στη φυλάκιση επιφανών πολιτικών προσωπικοτήτων.

Σημειώνεται ότι η γενική εισαγγελέας της Ε.Ε. κάλυψε, τις προηγούμενες ημέρες, με τις έρευνές της και την ελληνική επικράτεια, καθώς έγιναν εκτεταμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις στην Αττική, για να διαπιστωθεί αν είχαν συμμετοχή στη μεγαλύτερη απάτη τύπου Καρουζέλ που έχει αποκαλυφθεί ιστορικά, με το κύκλωμα των επιτήδειων σε δεκάδες χώρες να φέρονται ότι έχουν κλέψει ΦΠΑ ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Η Κοβέσι, σε συνέντευξη στο Bloomberg, τονίζει ότι ανυπομονεί να πιάσει δουλειά αντιμετωπίζοντας τα κυκλώματα που παρακάμπτουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία λειτουργεί εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο και είναι καλά εξοπλισμένη για να αναλάβει την επιτήρηση της εφαρμογής των κυρώσεων, ενώ η Ε.Ε. προωθεί σχέδια για να το καταστήσει ποινικό αδίκημα σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο και να δώσει στο γραφείο της εισαγγελέως την εξουσία να ασκήσει διώξεις το συντομότερο δυνατό, όπως τόνισε η Κοβέσι.

«Είμαστε σίγουρα έτοιμοι, μπορούμε να το κάνουμε», δήλωσε η 49χρονη Κοβέσι και πρόσθεσε: «Ένα από τα πιθανά εγκλήματα που συνδέονται με την παραβίαση των κυρώσεων είναι το λαθρεμπόριο και μπορούμε ήδη να το διερευνήσουμε», εξήγησε. «Έτσι θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε ήδη από σήμερα την άσκηση διώξεων, αν είχαμε τα νομικά μέσα».

Η Ε.Ε. έχει μέχρι στιγμής παγώσει περίπου 18,9 δισ. ευρώ περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ρωσικά άτομα και οντότητες στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Πέρα από τις παραβιάσεις των κυρώσεων, η Κοβέσι έχει ήδη τα χέρια της γεμάτα. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά ήδη υποθέσεις εικαζόμενης απάτης στον προϋπολογισμό της ΕΕ αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ.

Η Κοβέσι ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ που επισκέφθηκε την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και υπέγραψε συμφωνία με τις αρχές εκεί για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με ύποπτες περιπτώσεις απάτης στην Ουκρανία που συνδέονται με κονδύλια που συνδέονται με την ΕΕ, καθώς το έθνος έλαβε πρόσφατα καθεστώς υποψήφιας χώρας και πρόκειται να λάβει προενταξιακή χρηματοδότηση.  

Η Κοβέσι κέρδισε τη φήμη ενός ατρόμητου εισαγγελέα αφού ηγήθηκε μιας άνευ προηγουμένου εκστρατείας κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία, η οποία οδήγησε τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της χώρας στη φυλακή. Τώρα, με έδρα το Λουξεμβούργο, στην καρδιά της ΕΕ, λέει ότι βασίζεται στη «θέα από ελικόπτερο» της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την αντιμετώπιση διεθνών εγκλημάτων των υποθέσεων απάτης που έχουν προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, το γραφείο έχει ήδη ανακτήσει πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ και η Κοβέσι αναμένει ότι ο σημερινός φόρτος υποθέσεων των περίπου 1.200 φακέλων θα διπλασιαστεί το επόμενο έτος.

Την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε μια επιχείρηση με στόχο μια υπόθεση φορολογικής απάτης ΦΠΑ, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που εκτείνεται σε 35 χώρες σε όλη την Ευρώπη. Δεδομένου ότι ορισμένες μελέτες τοποθετούν την ετήσια απάτη στον τομέα του ΦΠΑ σε ολόκληρη την ΕΕ σε περισσότερα από 50 δισ. ευρώ, αυτό είναι μόνο η αρχή, λέει η γενική εισαγγελέας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική και ευρωπαϊκή σημαία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη συνεδρίαση επιτροπής για την οργάνωση της ελληνικής Προεδρίας ΕΕ

Με την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη έγινε η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για την οργάνωση της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. το β' εξάμηνο 2027, με έμφαση σε νομικά θέματα και διεθνή συνεργασία.
Κτίριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά κοινό ορισμό βιασμού με έμφαση στη συναίνεση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά άμεση θέσπιση κοινού ορισμού για τον βιασμό που θα περιλαμβάνει τη συναίνεση. Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το κείμενο, ενώ η ΕΕ έχει ήδη ποινικοποιήσει μορφές βίας κατά των γυναικών.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη-Κοβέσι για οργανωμένο έγκλημα και ΔΑΟΕ-Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η Ευρωπαία γενική εισαγγελέας συζήτησαν την καταπολέμηση του διασυνοριακού οικονομικού εγκλήματος και συμφώνησαν σε ενίσχυση συνεργασίας, ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας.
Λάουρα Κοβέσι πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοβέσι: Θετική η ανταπόκριση της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Η Λάουρα Κοβέσι εξέφρασε την ικανοποίησή της στη συνάντηση με την ηγεσία του Υπ. Δικαιοσύνης για τα μέτρα στήριξης στη λειτουργία του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα, τονίζοντας τη θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης.
Ευρωπαϊκή Εισαγγελία EPPO
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι καταδικάζουν παρεμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ανεξάρτητο όργανο της ΕΕ, διέπεται από υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις και η Ελλάδα συμμετέχει από την ίδρυσή του, σύμφωνα με ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων.
Δημόσια ομιλία ανδρός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γ. Φλωρίδη με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Λ. Κοβέσι

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Λάουρα Κοβέσι θα συναντήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη στις 22 Απριλίου και θα συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 23 Απριλίου. Δεν έχουν ανακοινωθεί άλλες συναντήσεις.