ΓΔ: 2702.54 0.04% Τζίρος: 244.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ισπανίας

Ισπανία: Έρευνα δικαιοσύνης για τη μαζική είσοδο μεταναστών στη Θέουτα

Η ισπανική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για τη μαζική είσοδο μεταναστών στη Θέουτα τον Ιούλιο, τονίζοντας ενδείξεις ευνοϊκής διαχείρισης από το Μαρόκο και κίνδυνο για την ισπανική κυριαρχία, χαρακτηρίζοντας το ως μορφή «υβριδικού πολέμου».

Η ισπανική δικαιοσύνη ξεκίνησε επίσημα έρευνα για την είσοδο δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στα τέλη Ιουλίου στον βορειοαφρικανικό θύλακα της Θέουτας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Audiencia Nacional. Η διαδικασία φαίνεται να έχει υποστηριχθεί από «μια αναμφισβήτητη διαχείριση που ευνοούσε» την είσοδο αυτή από το Μαρόκο, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με τη δικαστίνα Μαρία Ταρντόν, τα γεγονότα ενδέχεται να εμπίπτουν σε κατηγορίες που αφορούν εγκλήματα «που προσβάλλουν την ειρήνη ή την ανεξαρτησία του ισπανικού Κράτους». Το Audiencia Nacional, ανώτατο δικαστήριο με έδρα τη Μαδρίτη, έχει αναλάβει την υπόθεση λόγω της φύσης των παραβάσεων.

Η δικαστής επισημαίνει πως η «χρήση των μεταναστευτικών ροών» αποτελεί μέθοδο που αξιοποιείται σε επιχειρήσεις υβριδικού πολέμου, με κύματα διαφορετικής έντασης τα οποία οδήγησαν σε κατάρρευση των δυνατοτήτων αντίδρασης του ισπανικού συστήματος συνοριακού ελέγχου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μαζική παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ισπανίας.

Η έρευνα βασίζεται σε έκθεση της ισπανικής αστυνομίας, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα και περιήλθε στη γνώση του AFP. Η έκθεση καταλήγει ότι η είσοδος περισσότερων από 70.000 ανθρώπων στη Θέουτα δεν ήταν αποτέλεσμα «ενεργειών τυχαίου, περιστασιακού ή αυθόρμητου χαρακτήρα».

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, διαπιστώθηκε «αναμφισβήτητη διαχείριση που ευνοούσε τη διαδικασία» εισόδου των μεταναστών στη Θέουτα «από το έδαφος του βασιλείου του Μαρόκου». Η έκθεση αναφέρει ότι διάφορα ένστολα μέλη των μαροκινών δυνάμεων ασφαλείας υιοθέτησαν στάση «ανοχής» και παρείχαν «ενεργή υποστήριξη» στους μετανάστες, δίνοντας οδηγίες για τη διέλευση των συνόρων.

Παρά τα ευρήματα της έκθεσης, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν υπάρχουν «απτές αποδείξεις» πως το Μαρόκο ενθάρρυνε τη μαζική είσοδο μεταναστών στη Θέουτα.

Οι μαροκινές αρχές δεν έχουν σχολιάσει επίσημα την αστυνομική έκθεση, ωστόσο ο Τύπος της χώρας την έχει χαρακτηρίσει «πρόχειρη», «στερούμενη αποδεικτικών στοιχείων» και «υποκειμενική».

Επιπλέον, η δικαστίνα εκτιμά ότι πέραν των προσβολών της ειρήνης του ισπανικού κράτους, θα μπορούσαν να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα εις βάρος των δικαιωμάτων αλλοδαπών υπηκόων, συμπεριλαμβανομένων «ανθρωποκτονιών από αμέλεια». Τουλάχιστον 83 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να φθάσουν στη Θέουτα κολυμπώντας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Απαιτούνται κοινές ευρωπαϊκές δράσεις για τη μετανάστευση στη Θέουτα

Η συρροή μεταναστών στη Θέουτα ανέδειξε την αστάθεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τόνισε γερμανός εκπρόσωπος, ζητώντας αποφασιστική ευρωπαϊκή δράση και συνεργασία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Θέουτα: Δεν προβλέπεται ο αποκλεισμός της Ισπανίας από τη ζώνη Σένγκεν

Η Μαζική είσοδος μεταναστών στη Θέουτα μέσω Μαρόκου οδήγησε την Ιταλίδα πρωθυπουργό να προτείνει την αναστολή της Ισπανίας από τη ζώνη Σένγκεν, με στήριξη από τη Φινλανδία. Είναι όμως ρεαλιστική αυτή η πρόταση;
Μέττε Φρεντέρικσεν συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Η ΕΕ να εξετάσει αναστολή της Ισπανίας από τη ζώνη Σένγκεν

Η Δανή πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν, ζήτησε να εξεταστεί η αναστολή της συνθήκης Σένγκεν για την Ισπανία, μετά τη μαζική είσοδο μεταναστών στη Θέουτα. Τόνισε πως η ανεξέλεγκτη μετανάστευση απειλεί Ευρώπη και Δανία.
Σημαία Φινλανδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Φινλανδία στηρίζει την ιταλική πρόταση για αναστολή Σένγκεν Ισπανίας

Η Φινλανδία στηρίζει την ιταλική πρόταση για αποκλεισμό της Ισπανίας από τη ζώνη Σένγκεν, λόγω της μαζικής εισόδου μεταναστών στη Θέουτα, τονίζοντας πως η Ισπανία απέτυχε να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν.
Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ενδεχόμενη αναστολή Σένγκεν για αφίξεις από Ισπανία εξετάζει η κυβέρνηση

Η Τζόρτζια Μελόνι ζήτησε αναστολή της Σένγκεν για την Ισπανία μετά την άφιξη μεταναστών στη Θέουτα, ενώ ο Αντόνιο Ταγιάνι χαρακτήρισε λανθασμένη την παροχή ισπανικής υπηκοότητας σε παράτυπους μετανάστες.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνελήφθη πρώην στρατηγός στη Συρία για καταστολή διαδηλώσεων το 2011

Σύρος απόστρατος στρατηγός, υπό κυρώσεις της ΕΕ, συνελήφθη στην Ταρτούς ως υπεύθυνος για αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων το 2011 και τη σφαγή της Χάμα το 1982. Κατηγορείται για εντολές πυροβολισμών σε άοπλους διαδηλωτές.