ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: ΑΠΕ

Μεγάλο τμήμα κινεζικού πυραύλου θα πέσει ανεξέλεγκτα στη Γη

Ο πύραυλος είναι αυτός που έθεσε σε τροχιά το τρίτο και τελευταίο τμήμα του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού «Τιανγκόνγκ» στις 31 Οκτωβρίου.

Για μια ακόμη φορά - τέταρτη μέσα σε δύο χρόνια - ένα μεγάλο διαστημικό κινεζικό «σκουπίδι» βάρους 23 τόνων και ύψους 10όροφου κτιρίου, ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B, γυρνάει σαν ρωσική ρουλέτα γύρω από τη Γη όπου θα πέσει με μη ελεγχόμενο τρόπο πιθανώς σήμερα ή το Σάββατο και κανένας ακόμη δεν ξέρει πού ακριβώς αυτό θα συμβεί.

Ο πύραυλος είναι αυτός που έθεσε σε τροχιά το τρίτο και τελευταίο τμήμα του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού «Τιανγκόνγκ» στις 31 Οκτωβρίου. Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του.

Μολονότι ένα μεγάλο μέρος του πυραύλου θα καεί από την ατμόσφαιρα εωσότου φτάσει στη Γη, ένα μέρος του τελικά - το 20% έως 40% - αναμένεται να πέσει σε αυτήν, πιθανώς στη θάλασσα που καλύπτει το 70% του πλανήτη μας. Εκτιμάται ότι περίπου το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις περιοχές πιθανής πτώσης, αλλά οι ειδικοί πάντως επεσήμαναν ότι οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από το τεράστιο «σκουπίδι», είναι μόλις έξι στα 10 τρισεκατομμύρια.

Τον Ιούλιο φέτος ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B βάρους 5,5 έως 10 τόνων είχε συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό, τον Απρίλιο του 2021 είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στον ίδιο ωκεανό, ενώ το 2020 τμήματα του πυραύλου είχαν πέσει κάπου στην δυτική Αφρική. Αν και δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές ή θάνατοι μέχρι στιγμής από τέτοια περιστατικά, αυξάνονται σταδιακά οι φωνές όσων ζητούν να καθιερωθούν διεθνείς κανονισμοί ή και νόμοι για την αποτροπή τέτοιων συμβάντων, που προέρχονται και από άλλες χώρες με διαστημικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το Space.com.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Επέστρεψε στη Γη το πλήρωμα της κινεζικής διαστημικής αποστολής Shenzhou-21

Το πλήρωμα της κινεζικής αποστολής Shenzhou-21 επέστρεψε στη Γη μετά από περίπου επτά μήνες στο Διάστημα. Και οι τρεις αστροναύτες είναι καλά στην υγεία τους. Η αποστολή ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου από την έρημο Γκόμπι.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ζητά από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τα σχέδια πολέμου στο διάστημα

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις στρατιωτικές προετοιμασίες στο διάστημα, μετά την επιβεβαίωση ότι έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά διαστημικά όπλα. Προειδοποιεί για πιθανή κούρσα εξοπλισμών σε διαστημικό επίπεδο.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Διάσκεψη για το Διάστημα: Η Ευρώπη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

Η Ευρώπη επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της στο διάστημα στην πρώτη διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι, όπου απουσιάζουν οι ΗΠΑ και η Κίνα. Βιομηχανίες ελπίζουν σε νέα συμβόλαια, με 120 χώρες παρούσες και σημαντικές απουσίες.
Εκτόξευση διαστημικού πυραύλου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα στέλνει αστροναύτη για ετήσια αποστολή στο διάστημα

Η Κίνα εκτόξευσε την αποστολή Shenzhou-23, με στόχο την παραμονή αστροναύτη έναν χρόνο σε τροχιά. Η Λι Τζιαγίνγκ είναι η πρώτη αστροναύτης από το Χονγκ Κονγκ που συμμετέχει. Η αποστολή στηρίζει το πλάνο για επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη ως το 2030.
Αστροναύτης στο διάστημα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Αστροναύτες επέστρεψαν με ασφάλεια μετά το πρόβλημα στο Shenzhou-20

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιστροφή τριών Κινέζων αστροναυτών, μετά την καθυστέρηση που προκάλεσε τεχνικό πρόβλημα στο Shenzhou-20. Το πλήρωμα προσγειώθηκε με ασφάλεια στην εσωτερική Μογγολία.