ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
Φώτο: Shutterstock

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε «εξηγήσεις» από ξένους πρεσβευτές

Χαρακτηρίζοντας «ταραχές» τις διαδηλώσεις, ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος κάλεσε το Σάββατο «τις αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν με αποφασιστικότητα εναντίον εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας και του λαού».

Να αντιμετωπίσουν «αποφασιστικά» τις διαδηλώσεις στη χώρα, έπειτα από εννέα ημέρες κινητοποιήσεων με αφορμή τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών, ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί. Περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στις διαδηλώσεις. Στο εξωτερικό, διαδηλώσεις υπέρ του κινήματος στο Ιράν οργανώθηκαν το Σάββατο σε πολλές χώρες – στον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Χιλή, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Ιράκ. Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τους πρεσβευτές της Βρετανίας και τη Νορβηγίας για «εξηγήσεις», όπως μετέδωσε ο ημιεπίσημο πρακτορείο ISNA. Ο Βρετανός πρεσβευτής κλήθηκε με αφορμή τον «εχθρικό χαρακτήρα» ιρανόφωνων μέσων ενημέρωσης που εδρεύουν στο Λονδίνο ενώ εκείνος της Νορβηγίας με αφορμή την «παρέμβαση» του προέδρου του κοινοβουλίου της χώρας στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν πέθανε η Μαχσά Αμινί, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία», δεν τηρούσε δηλαδή τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα. Είναι οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί στη χώρα μετά από εκείνες του Νοεμβρίου του 2019, οι οποίες προκλήθηκαν από την αύξηση της τιμής της βενζίνης εν μέσω οικονομικής κρίσης. Τότε, είχαν σκοτωθεί 230 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό ή περισσότεροι από 300, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Με βάση τον επίσημο απολογισμό για τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους – διαδηλωτές και άνδρες των δυνάμεων της τάξης. Η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights που εδρεύει στο Όσλο κάνει λόγο για τουλάχιστον 54 διαδηλωτές νεκρούς.

Χαρακτηρίζοντας «ταραχές» τις διαδηλώσεις, ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος Ραϊσί κάλεσε το Σάββατο «τις αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν με αποφασιστικότητα εναντίον εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας και του λαού». Στην ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαίο να γίνει διάκριση μεταξύ των διαδηλώσεων και της διατάραξης της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας». Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τον «ορκισμένο εχθρό» της χώρας, για τις ταραχές και προειδοποίησε ότι «οι προσπάθειες καταπάτησης της (εθνικής) κυριαρχίας του Ιράν δεν θα μείνουν αναπάντητες». Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA, ότι «αναμένει από τη δικαστική εξουσία να ασκήσει γρήγορα διώξεις στους κυριότερους δράστες των ταραχών» αυτών. Η αστυνομία ανέφερε ότι έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 700 άνθρωποι. Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων που εδρεύει στις ΗΠΑ, 17 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί στο Ιράν από τις 19 Σεπτεμβρίου.

Όπως και την Παρασκευή, μια φιλοκυβερνητική διαδήλωση αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα στην Τεχεράνη. Το βράδυ του Σαββάτου κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας, όπου ένα βίντεο δείχνει μια γυναίκα να περπατάει με ακάλυπτο το κεφάλι και να κουνάει τη μαντίλα της, αψηφώντας τον ενδυματολογικό κώδικα. Στο Ιράν, οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν τα μαλλιά και το σώμα τους και απαγορεύεται να φορούν στενά παντελόνια ή τρύπια τζιν, μεταξύ άλλων. Φωτογραφίες και πλάνα από τις διαδηλώσεις που έκαναν τον γύρο του κόσμου δείχνουν Ιρανές να καίνε τη μαντίλα τους. Το μεταρρυθμιστικό κόμμα «Ένωση του Λαού του Ισλαμικού Ιράν» κάλεσε το Σάββατο την κυβέρνηση να άρει την υποχρέωση χρήσης της μαντίλας και να απελευθερώσει τους συλληφθέντες.

Εδώ και πολλές ημέρες, τα βίντεο που αναρτώνται στο διαδίκτυο δείχνουν βιαιότητες στην Τεχεράνη και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως στην Ταμπρίζ, στα βορειοδυτικά. Σε ορισμένα, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν εναντίον των διαδηλωτών. Περιπολικά της αστυνομίας πυρπολήθηκαν. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι πυροβολούν σκοπίμως «με πραγματικές σφαίρες» και ζήτησε να αναληφθεί κατεπειγόντως «διεθνής δράση» για να σταματήσει η καταστολή. Με μήνυμά του στο Instagram, ο βραβευμένος με Όσκαρ Ιρανός σκηνοθέτης Ασγάρ Φαρχαντί κάλεσε όλους τους λαούς του κόσμου να σταθούν «αλληλέγγυοι» με τους διαδηλωτές και χαιρέτισε «τις θαρραλέες γυναίκες» που διαδηλώνουν «απαιτώντας τα δικαιώματά τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Καθυστέρηση στην κηδεία του Χαμενεΐ

Το Ιράν ανέβαλε την κηδεία του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ λόγω μαζικών ισραηλινοαμερικανικών επιθέσεων και μεγάλης προσέλευσης. Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί, ενώ είχε προγραμματιστεί για απόψε στην Τεχεράνη.
Πινακίδα στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Βομβαρδισμοί σπέρνουν τον τρόμο, χωρίς διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

Τεχεράνη μοιάζει σήμερα με πόλη φάντασμα λόγω των αμερικανοϊσραηλινών πληγμάτων, με τους δρόμους άδειους εκτός από περιπολίες και σημεία ελέγχου. Εκατοντάδες νεκροί, αλλά δεν διακρίνεται εξέγερση, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ιρανική κυβέρνηση καλεί σε συγκεντρώσεις υπέρ της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Η ιρανική κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες σε συγκεντρώσεις στην Τεχεράνη απόψε, για να στηρίξουν την Ισλαμική Δημοκρατία και να τιμήσουν τον ανώτατο ηγέτη Χαμενεΐ, που σκοτώθηκε σε αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα το Σάββατο.
Διαδηλωτής με ντουντούκα
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: 25 νεκροί σε διαδηλώσεις υπέρ του Ιράν

Τουλάχιστον 25 νεκροί από τις βίαιες διαδηλώσεις στο Πακιστάν μετά τη δολοφονία του αγιατολάχ Χαμενεΐ. Διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν σε αμερικανικά διπλωματικά κτίρια στο Καράτσι, προκαλώντας συγκρούσεις με την αστυνομία.
Διαδήλωση με σημαίες Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Διαδηλωτές επιχείρησαν έφοδο στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη

Εκατοντάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να μπει στον αυστηρά φυλασσόμενο χώρο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, μετά τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ. Πετροπόλεμος και χρήση δακρυγόνων από τις δυνάμεις ασφαλείας.