ΓΔ: 2615.19 0.19% Τζίρος: 144.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:17:39
Φώτο: Shutterstock

Η Τουρκία ανεβάζει την ένταση στη Συρία με αεροπορικές επιδρομές

Η Τουρκία, ο στρατός της οποίας έχει ισχυρή παρουσία σε τμήματα της βόρειας Συρίας, απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει νέα επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον των συριακών δυνάμεων. Τρεις νεκροί από τα τουρκικά αεροπορικά χτυπήματα.

Τουρκικά αεροπορικά πλήγματα στη βόρεια Συρία, εναντίον θέσεων τόσο των δυνάμεων του καθεστώτος όσο και κουρδικών δυνάμεων, στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους χθες Κυριακή. Τα πλήγματα είχαν στόχους θέσεις του συριακού στρατού και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), παράταξης με κυρίαρχο στοιχείο τους Κούρδους, υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ, όχι μακριά από την πόλη Κομπάνι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στις επιδρομές φόραγαν στρατιωτικές στολές, κατά τη μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε επίσης λόγο για τραυματίες, μερικοί εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό τους. Χθες το πρωί, τουρκικές δυνάμεις έγιναν στόχος πυρών προερχόμενων από την Κομπάνι, σε μικρή απόσταση από τα συροτουρκικά σύνορα, πάντα κατά τη ΜΚΟ αυτή.

Η Συρία, όπου μαίνεται πόλεμος από το 2011, κατακερματίστηκε εξαιτίας της εμπλοκής διαφόρων οργανώσεων και ξένων δυνάμεων στην ένοπλη σύρραξη.

Από το 2016 ως το 2019, ο τουρκικός στρατός διεξήγαγε τρεις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη βόρεια Συρία, βάζοντας στο στόχαστρο κουρδικές παραστρατιωτικές ομάδες και παρατάξεις. Δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού αναπτύχθηκαν σε τομείς ελεγχόμενους από κούρδους μαχητές στο πλαίσιο συμφωνιών με σκοπό την αποτροπή νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Από τον Ιούλιο, τουρκικά UAVs πλήττουν ολοένα πιο συχνά ζώνες ελεγχόμενες από τις συριακές κουρδικές δυνάμεις, που κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος του βορειοδυτικού τμήματος της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κούρδους αξιωματούχους· είναι ωστόσο σπάνιο στα τουρκικά πλήγματα να σκοτώνονται κυβερνητικοί στρατιώτες.

Όμως, στα μέσα Αυγούστου, το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον τριών Σύρων στρατιωτικών σε τουρκικά πλήγματα κοντά στα σύνορα.

Η Τουρκία, ο στρατός της οποίας έχει ισχυρή παρουσία σε τμήματα της βόρειας Συρίας, απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει νέα επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον των ΣΔΔ, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει πως οι ένοπλες δυνάμεις του είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην επιχείρηση αυτή ανά πάσα στιγμή. Η Άγκυρα λέει πως έχει σκοπό να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» εύρους 30 χιλιομέτρων στα νότια σύνορά της.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους κι έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους, η Τουρκία αντιτάχθηκε στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, αναλαμβάνοντας ρόλο βασικού υποστηρικτή οργανώσεων Σύρων ανταρτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγωγή πρώην ηγέτη συμμάχου Άσαντ στον Λίβανο από τουρκικές και συριακές υπηρεσίες

Λιβανέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Τουρκοσύρος παραστρατιωτικός Μιχράτς Ουράλ απήχθη στον Λίβανο από συριακές και τουρκικές μυστικές υπηρεσίες χωρίς προειδοποίηση προς τη Βηρυτό, επιβεβαιώνοντας τη σύλληψη που ανακοίνωσε η Δαμασκός.
Σημαίες ΗΠΑ Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Οικονομικοί δεσμοί Μπάρακ με εταιρεία σε σχέδιο παράκαμψης του Ορμούζ

Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τομ Μπάρακ φέρεται να έχει οικονομικούς δεσμούς με εταιρεία που συμμετέχει σε έργο πετρελαιαγωγού Ιράκ-Συρίας, παρακάμπτοντας τα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, προκαλώντας ερωτήματα δεοντολογίας.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Μυστική συνάντηση Συρίας και Χεζμπολάχ στην Τουρκία τον περασμένο μήνα

Στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν μυστικές απευθείας συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της Χεζμπολάχ, με στόχο τη μείωση της έντασης μετά την ανατροπή Άσαντ, όπως αποκαλύπτουν έξι ενημερωμένες πηγές.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Η Τουρκία μιμείται το Ιράν ενισχύοντας τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, επέκρινε την αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία, τονίζοντας ότι ξεπερνά κατά πολύ την ισραηλινή ζώνη ασφαλείας και προειδοποίησε για απειλές προς το Ισραήλ.
Σημαίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς «είδε» η Αθήνα την τοποθέτηση Ισραηλινού «πρέσβη» στην Τουρκία

Πώς διαβάζει η Αθήνα τον διορισμό νέου ισραηλινού επιτετραμμένου στην Τουρκία. Η τεταμένη κατάσταση μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, ο έντιμος διαμεσολαβητής τους και το παράθυρο για αποκατάσταση των διμερών του σχέσεων.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Το Ισραήλ αποσταθεροποιεί τη Συρία

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, από τη Συρία, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αποσταθεροποιεί τη χώρα, ενώ ο Σύρος ομόλογός του επανέλαβε τη δέσμευση της Δαμασκού στη διπλωματία. Η Άγκυρα διαψεύδει στρατιωτική παρουσία στη βορειοδυτική Συρία.