ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Στρατιωτικά οχήματα Αιγύπτου
Φωτο: Shutterstock

Στρατιωτική βοήθεια 300 εκατ. δολαρίων στέλνουν οι ΗΠΑ στην Αίγυπτο

Παρά τις ανησυχίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, ο ΗΠΑ θα προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο καθώς η μεσανατολική χώρα παραμένει στρατηγικός σύμμαχος της Ουάσιγκτον.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ενέκρινε για δεύτερη συνεχή χρονιά το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει στην Αίγυπτο, παρά τις ανησυχίες της για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Η προσέγγισή μας δείχνει τις ανησυχίες της κυβέρνησης σχετικά με τα ανθρώπινα και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Αίγυπτο, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη δέσμευση και να συνεχίσουμε τον διάλογο που προσπαθούμε να διεξάγουμε εδώ και 20 μήνες προκειμένου να πετύχουμε επιπλέον προόδους» στον τομέα αυτό, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η άσκηση αυτή είναι δύσκολη για την Ουάσινγκτον, διότι η Αίγυπτος είναι στρατηγική σύμμαχος των ΗΠΑ. Ωστόσο κάθε χρονιά προκαλούνται αντιδράσεις στο Κογκρέσο και από μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ σε μια χώρα, η κυβέρνηση της οποίας κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη φυλάκιση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων.

Η αμερικανική νομοθεσία αναγκάζει κάθε χρόνο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβεβαιώνει την πρόοδο ή μη της Αιγύπτου στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτού δοθούν στη χώρα τα 300 εκ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας.

Φέτος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αποφάσισε να στερήσει από την Αίγυπτο 130 εκ. δολάρια, διευκρίνισαν αξιωματούχοι. Αυτή η στρατιωτική βοήθεια δεν περιλαμβάνει τις πωλήσεις όπλων, οι οποίες ανήλθαν σε 1,17 δισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2021.

Η Αίγυπτος είναι μία από τις βασικές χώρες που λαμβάνουν στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, αφού αποκατέστησε τις σχέσεις της με το Ισραήλ το 1979. Η Ουάσινγκτον φέτος έκρινε ότι το Κάιρο έκανε «ξεκάθαρες προόδους» στο δικαστικό της σύστημα, αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν κατήγγειλε τις πολύ αργές προόδους στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι στην Αίγυπτο υπάρχουν περίπου 60.000 πολιτικοί κρατούμενοι. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η προώθηση της δημοκρατίας αποτελούν προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής.

Ωστόσο η αρχή αυτή προσκρούει συχνά στα συμφέροντα των ΗΠΑ, όταν πρόκειται για κρίσιμους συμμάχους της χώρας, όπως είναι η Αίγυπτος στη Μέση Ανατολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Μπάιντεν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπάιντεν ετοιμάζει βιβλίο για τη θητεία του στον Λευκό Οίκο

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την έκδοση του βιβλίου του «Υποσχέσου μου, Αμερική» με απολογισμό της προεδρίας του και διαβεβαίωσε πως η θεραπεία για τον καρκίνο του προχωρά καλά, όπως ανέφερε σε βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Χαλαρώνει τους κανόνες για τους ρύπους από τα βαριά φορτηγά στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί νέα χαλάρωση των ορίων εκπομπών σε βαριά φορτηγά προκαλώντας αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το κλίμα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ κοροϊδεύει την Τζιλ Μπάιντεν για το ντιμπέιτ του 2024

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε σκωπτικά την παραδοχή της Τζιλ Μπάιντεν για το αποτυχημένο ντιμπέιτ του Τζο Μπάιντεν το 2024, σημειώνοντας ότι η δική του εμφάνιση επισκιάστηκε από τις δηλώσεις της πρώην πρώτης κυρίας.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σύνδεση Συμφωνιών Αβραάμ με πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Ο Τραμπ ζήτησε να γίνει υποχρεωτική η ένταξη χωρών όπως το Κατάρ, το Πακιστάν και η Τουρκία στις Συμφωνίες του Αβραάμ, ώστε να προχωρήσει συμφωνία με το Ιράν, ενώ τόνισε ότι συνομίλησε με πολλούς ηγέτες για εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ.
Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Σίσι: Μόνο ο Τραμπ μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του Τραμπ να σταματήσει τον πόλεμο στο Ιράν, προειδοποιώντας ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 200 δολάρια λόγω ελλείψεων στην αγορά.