ΓΔ: 2598.33 -1.71% Τζίρος: 86.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:27:37
biden, USA
Φωτο: Shutterstock

Νέο πακέτο βοήθειας σχεδόν 3 δισ. δολ. προσφέρουν οι ΗΠΑ σε Ουκρανία

Όπως υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζ. Μπάιντεν, σε μήνυμά του οι ΗΠΑ «είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τον ουκρανικό λαό καθώς συνεχίζει τον αγώνα για την υπεράσπιση της κυριαρχίας του».

Το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ακριβώς έξι μήνες μετά την ρωσική εισβολή, συγχαίροντας την Ουκρανία ανήμερα της εθνικής της γιορτής.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια των 2,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων «θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει αμυντικά αντιαεροπορικά συστήματα, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αντιαεροπορικά συστήματα και ραντάρ για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να αμύνεται μακροπρόθεσμα», δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τον ουκρανικό λαό καθώς συνεχίζει τον αγώνα για την υπεράσπιση της κυριαρχίας του. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, είμαι υπερήφανος που ανακοινώνω το μεγαλύτερο πακέτο μας στρατιωτικής βοήθειας μέχρι σήμερα: περί τα 2,98 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και εξοπλισμό», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Γνωρίζω ότι αυτή η ημέρα της ανεξαρτησίας προκαλεί ανάμεικτά συναισθήματα σε πολλούς Ουκρανούς, διότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί, εκατομμύρια έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και άλλοι τόσοι έχουν πέσει θύματα των ρωσικών επιθέσεων. Αλλά, οι έξι μήνες αδιάκοπων επιθέσεων το μόνο που έκαναν είναι ότι ενίσχυσαν την υπερηφάνεια των Ουκρανών για τους εαυτούς τους, για την χώρα τους και για τα 31 χρόνια της ανεξαρτησίας τους».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία-ΗΠΑ: Συνομιλίες για την κατεχόμενη πόλη Ολέσκι από Ρωσία

Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές συζήτησαν για την κατάσταση στην κατεχόμενη Ολέσκι. Σύμφωνα με τον Νταβίντ Αραχαμία, ίσως υπάρξουν θετικά νέα σύντομα. Οι κάτοικοι ζουν επισιτιστική κρίση λόγω ναρκών και drones.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόθυμη η Μόσχα για νέες συνομιλίες με Ουκρανία τον Νοέμβριο

Ο Πούτιν ενημέρωσε τον απεσταλμένο των ΗΠΑ ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με Ουκρανία και ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου, τονίζοντας πως αυτές θα επικεντρωθούν στις εγγυήσεις ασφάλειας και για τις δύο χώρες.
Στιβ Γουίτκοφ σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Παραγωγικές συνομιλίες Αμερικανών απεσταλμένων με Ζελένσκι

Οι συνομιλίες των αμερικανών απεσταλμένων με τον Ζελένσκι χαρακτηρίστηκαν «πολύ παραγωγικές», σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο. Υπάρχει σύγκλιση ΗΠΑ-Ουκρανίας-Ευρώπης, ενώ έπεται συνάντηση με Πούτιν για συνέχιση της διπλωματίας.
Στιβ Γουίτκοφ σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επί τάπητος συζήτηση με Ρωσία για προτάσεις προς Ουκρανία-ΕΕ

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, θα συναντήσει αύριο τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από συνομιλίες σήμερα στη Νορβηγία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να συζητήσουν νέες ουκρανικές προτάσεις και ιδέες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ουκρανία οφείλει να συμφωνήσει με Ρωσία για να λήξει ο πόλεμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Ουκρανία να επιδιώξει συμφωνία με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, τονίζοντας πως πρέπει να επιθυμεί λύση, ασκώντας κυρίως πίεση στον Ζελένσκι αντί του Πούτιν.