ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Ιταλία: Διατηρεί το ισχυρό προβάδισμα ο συντηρητικός συνασπισμός

Σύμφωνα με δημοσκόπηση πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου είναι τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας με 24,3% και στη δεύτερη θέση βρίσκεται το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με 23,5%.

Το προβάδισμα της συντηρητικής συμμαχίας παραμένει ισχυρό, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται στην Ιταλία ενόψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.

Βάσει των στοιχείων του κέντρου πολιτικής ανάλυσης Termometro Politico, πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου είναι τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας με 24,3% και στη δεύτερη θέση βρίσκεται το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με 23,5%.

Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι «πείθει» το 14,3% των ψηφοφόρων, ενώ τέταρτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου είναι το Κίνημα Πέντε Αστέρων με 11,1%. Η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προς το παρόν δεν ξεπερνά το 7,3%.

Τον νέο, «κεντρώο πολιτικό πόλο», που απαρτίζεται από το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και την πολιτική δύναμη Azione (Δράση) του πρώην υπουργού οικονομικής ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, προτίθεται να ψηφίσει το 4,9% του στατιστικού δείγματος.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, συνολικά η συντηρητική συμμαχία, στις διάφορες δημοσκοπήσεις προηγείται σημαντικά της κεντροαριστερής και το συνολικό προβάδισμα, ανάλογα με την δημοσκοπική εταιρία, ξεκινά από 10 ποσοστιαίες μονάδες και φτάνει μέχρι και τις 15. Προς το παρόν, η κυριαρχία της Λέγκα, της Φόρτσα Ιτάλια και των Αδελφών της Ιταλίας δεν δείχνει να απειλείται ούτε από την δημιουργία της κεντρώας συμμαχίας των Ματέο Ρέντσι και Κάρλο Καλέντα, η οποία έχει ως κύριο σημείο αναφοράς την «ατζέντα» της κυβέρνησης Ντράγκι.

Πολλά θα εξαρτηθούν βεβαίως από το τι θα επιλέξουν τελικά οι αναποφάσιστοι έως τώρα ψηφοφόροι. Η ακροδεξιά της Τζόρτζια Μελόνι θα πρέπει να δείξει αν επιθυμεί να συνεχίσει να ανεβάζει τους τόνους ή αν να προσπαθήσει να αλλάξει, έστω και προσωρινά, πορεία πλεύσης.

Η κίνηση της Μελόνι να κάνει «retweet» σε εικόνες βιασμού 55χρονης Ουκρανής, που βιάστηκε από αφρικανό μετανάστη (τις οποίες είχε αναρτήσει γνωστό ιταλικό μέσο ενημέρωσης), προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις, όχι μόνο στον πολιτικό χώρο, αλλά και στο διαδίκτυο και στο σύνολο, σχεδόν, του ιταλικού Τύπου. Το Twitter αποφάσισε πριν από λίγο να «κατεβάσει» την σχετική ανάρτηση της Μελόνι, διότι δεν σέβεται τους κανόνες λειτουργίας του.

Παράλληλα η κίνησή της προέδρου των Αδελφών της Ιταλίας να συμπεριλάβει στις «κοινωνικά εσφαλμένες συμπεριφορές» την βουλιμία και την ανορεξία των εφήβων και νέων, κατακρίθηκε αυστηρά από την κεντροαριστερή και κεντρώα παράταξη και από σημαντικό αριθμό νέων γυναικών και ανδρών που, και στην Ιταλία, δίνουν καθημερινά μάχη κατά των διατροφικών διαταραχών.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Διχασμός στην κυβέρνηση για τη χαλάρωση κυρώσεων στη Ρωσία

Διαφωνίες εντός της ιταλικής κυβέρνησης για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Ο Σαλβίνι προτείνει χαλάρωση, όπως έκαναν οι ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ ο Ταγιάνι ζητά διατήρηση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Συλλυπητήρια στη Γαλλία για τον θάνατο στρατιώτη στο Ερμπίλ

Η Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο Γάλλου στρατιώτη στο Ερμπίλ, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «αδικαιολόγητη επίθεση» και ευχόμενη ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, ενώ τόνισε τη δέσμευση της Ιταλίας στη σταθερότητα της περιοχής.
σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Καθιστική διαμαρτυρία στον σταθμό Πίζας κατά μεταφοράς στρατιωτικού υλικού

Περίπου 100 διαδηλωτές έκαναν καθιστική διαμαρτυρία χθες βράδυ στον σταθμό της Πίζας, επιδιώκοντας να εμποδίσουν τρένο με στρατιωτικό υλικό. Η κινητοποίηση προκάλεσε καθυστερήσεις στα δρομολόγια, χωρίς εντάσεις με την αστυνομία.
Γκουίντο Κροζέτο υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Κροζέτο: Η Ιταλία ζητά διπλωματία και ασφαλή διέλευση στο Χορμούζ

Ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας Κροζέτο, σε συνέντευξη, τόνισε πως το πολυμερές σύστημα καταρρέει και κυριαρχούν οι μεγάλες δυνάμεις, καλώντας σε επιστροφή στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ.
Έκθεση τέχνης διάδρομος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία επιστρέφει στη Biennale Βενετίας παρά τις αντιρρήσεις Ιταλίας

Η Biennale Τέχνης Βενετίας θα φιλοξενήσει φέτος και τη Ρωσία, με απόφαση του προέδρου της, τονίζοντας τη σημασία της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης. Αντιδρούν 22 Υπουργοί Πολιτισμού, ζητώντας αναθεώρηση της απόφασης.
Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση σε ιταλική βάση στην Αρμπίλ χωρίς τραυματίες, δηλώνει Ταγιάνι

Ιταλική στρατιωτική βάση στην Αρμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν δέχτηκε επίθεση χωρίς τραυματισμούς, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Ταγιάνι. Οι Ιταλοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν τις κουρδικές δυνάμεις στο πλαίσιο του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού.