ΓΔ: 2212.62 0.29% Τζίρος: 135.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:40:44
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
Φώτο: Shutterstock

Ιράν: Ο συντηρητικός Τύπος επιχαίρει για την επίθεση κατά του Ρούσντι

Η ιρανική εξουσία δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει επισήμως την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του 75χρονου διανοούμενου. Ακολουθώντας την επίσημη γραμμή, το σύνολο των ιρανικών μέσων ενημέρωσης τον χαρακτήρισαν «αποστάτη».

Συνεχάρη σήμερα τον άνθρωπο που χθες, Παρασκευή, μαχαίρωσε στις ΗΠΑ τον παγκοσμίως γνωστό βρετανό συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, συγγραφέα των «Σατανικών στίχων». Ο Ρουσντί είναι εδώ και πάνω από 30 χρόνια ο στόχος ενός ιρανικού φετφά. «Μπράβο σ' αυτό το θαρραλέο και με συνείδηση του καθήκοντός του άνδρα, ο οποίος επιτέθηκε στον αποστάτη και φαύλο Σαλμάν Ρούσντι», γράφει η εφημερίδα, ο επικεφαλής της οποίας διορίζεται από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Ας φιλήσουμε το χέρι αυτού που έσκισε το λαιμό του εχθρού του Θεού με ένα μαχαίρι», συνεχίζει το δημοσίευμα. Ο δράστης της επίθεσης μαχαίρωσε τον Ρούσντι στο λαιμό και την κοιλιά σε ένα αμφιθέατρο πολιτιστικού κέντρου στην Τσοτόκουα, στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τον λογοτεχνικό πράκτορά του, ο συγγραφέας είναι διασωληνωμένος και μπορεί να χάσει το ένα μάτι του.

Η ιρανική εξουσία δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει επισήμως την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του 75χρονου διανοούμενου. Ακολουθώντας την επίσημη γραμμή, το σύνολο των ιρανικών μέσων ενημέρωσης χαρακτήρισαν τον Ρούσντι «αποστάτη», με εξαίρεση τη μεταρρυθμιστική εφημερίδα Etemad. Η κρατική εφημερίδα Iran έγραψε πως «ο λαιμός του διαβόλου επλήγη με ένα ξυράφι». «Δεν θα κλάψω για ένα συγγραφέα ο οποίος καταγγέλλει με ατέλειωτο μίσος και ατέλειωτη περιφρόνηση τους μουσουλμάνους και το ισλάμ», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Μοχαμάντ Μαραντί, σύμβουλος της ομάδας διαπραγματευτών για το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. «Ο Ρούσντι είναι ένα πιόνι της αυτοκρατορίας που εμφανίζεται ως μετααποικιακός μυθιστοριογράφος», πρόσθεσε.

«Δεν είναι παράξενο που, ενώ πλησιάζουμε σε μια εν δυνάμει συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσποιούνται πως είχε προγραμματιστεί μια επίθεση εναντίον του Μπόλτον (του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου)... και στη συνέχεια συμβαίνει αυτό;», αναρωτιέται. Ο Σαλμάν Ρούσντι είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις σε ένα μέρος του μουσουλμανικού κόσμου με την έκδοση, το Σεπτέμβριο 1988, των «Σατανικών στίχων». Ο ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί εξέδωσε το 1989 ένα φετφά που ζητούσε τη δολοφονία του συγγραφέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν: Οι ΗΠΑ ψάχνουν «πρόσχημα» για στρατιωτική επέμβαση

Η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ψάχνουν πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, με αφορμή τις απειλές Τραμπ για δυναμική δράση αν εκτελεστούν διαδηλωτές amid μαζικές κινητοποιήσεις στη χώρα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Σκληρή δράση» κατά Ιράν αν εκτελεστούν διαδηλωτές

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν «πολύ ισχυρά» αν το Ιράν εκτελέσει διαδηλωτές, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Παράλληλα, ενθάρρυνε τους Ιρανούς να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις, υποσχόμενος ότι «η βοήθεια έρχεται».
Ρεζά Παχλαβί κοντά σε σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο γιος του τελευταίου Σάχη Ιράν σε συνάντηση με απεσταλμένο Τραμπ

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, συναντήθηκε με τον εξόριστο Ρεζά Παχλαβί για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στο Ιράν, σύμφωνα με το Axios και Αμερικανό αξιωματούχο.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν ξεκαθαρίζει τι εννοεί με τη βοήθεια προς Ιρανούς διαδηλωτές

Ο Τραμπ αρνήθηκε να εξηγήσει το μήνυμά του προς τους διαδηλωτές του Ιράν σχετικά με «βοήθεια» και κάλεσε τους δημοσιογράφους να το ανακαλύψουν μόνοι τους, ενώ δήλωσε άγνοια για τον ακριβή αριθμό θυμάτων στις διαδηλώσεις.