ΓΔ: 2563.8 0.93% Τζίρος: 210.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:38:34
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία

Τραμπ: Νέος συνασπισμός κατά των καρτέλ στη Λατινική Αμερική

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νέο στρατιωτικό συνασπισμό με χώρες της Λατινικής Αμερικής κατά των καρτέλ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πυραυλικών πληγμάτων, ενώ εξαπέλυσε επιθετικές δηλώσεις για την Κούβα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω πολεμικών επιχειρήσεων με το Ιράν, ανακοίνωσε στη Φλόριντα τη δημιουργία ενός «στρατιωτικού συνασπισμού» με συμμάχους από τη Λατινική Αμερική, με στόχο την «εξάλειψη» των καρτέλ ναρκωτικών, ακόμη και μέσω πυραυλικών πληγμάτων. Παράλληλα, επανέλαβε επιθετικές δηλώσεις για την Κούβα.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το κομμουνιστικό νησί «ζει τις τελευταίες ώρες του» και υποσχέθηκε πως «θα το φροντίσει» ο ίδιος, τονίζοντας ότι «ανυπομονεί να δει τη μεγάλη αλλαγή που θα συμβεί σύντομα στην Κούβα».

Σε ομιλία του, ο Τραμπ ανακοίνωσε «έναν εντελώς καινούριο συνασπισμό για την εξάλειψη των εγκληματικών καρτέλ που λυμαίνονται την περιοχή μας». Δώδεκα ηγέτες της Λατινικής Αμερικής συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής «Ασπίδα της Αμερικής» (Shield of the Americas), μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι και ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε.

Μετά την ομιλία του, ο Τραμπ αναχώρησε για την αεροπορική βάση του Ντόβερ, όπου θα υποδεχθεί τις σορούς των πρώτων έξι αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο εναντίον του Ιράν. Η στρατηγική του στη Λατινική Αμερική φαίνεται να συνδέεται με τη στάση του στη Μέση Ανατολή.

Πολιτική και στρατηγική επιρροή

Ο 79χρονος δισεκατομμυριούχος επιδιώκει να εφαρμόσει στο Ιράν την ίδια προσέγγιση που υιοθέτησε στη Βενεζουέλα. Μετά τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο, η κυβέρνησή του αποφάσισε να συνεργαστεί με την πρώην αντιπρόεδρο Ντέλσι Ροντρίγκες, κυρίως σε ζητήματα ενέργειας.

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι μετά την επίθεση στο Ιράν, η επόμενη στόχευση θα είναι η Κούβα, υπογραμμίζοντας ότι «θέλουν να διαπραγματευθούν, διαπραγματεύονται με τον Μάρκο (Ρούμπιο) και με εμένα τον ίδιο».

Μάχη κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών

Η σύνοδος επικεντρώθηκε στη μάχη εναντίον του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, το οποίο ο Τραμπ χαρακτήρισε «καρκίνο που δεν θέλουμε να επεκταθεί». Δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα, ακόμα και πυραυλικά πλήγματα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η Ουάσινγκτον διεξάγει από τον Σεπτέμβριο εκστρατεία αεροπορικών επιθέσεων εναντίον σκαφών που θεωρείται ότι εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό, με τουλάχιστον 150 νεκρούς μέχρι σήμερα.

Η Ιρένε Μία, ειδικός του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS), σημείωσε ότι «χωρίς το Μεξικό και τη Βραζιλία, θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα» του οργανωμένου εγκλήματος. Οι πρόεδροι Κλαούντια Σέινμπαουμ, Λούλα και Γκουστάβο Πέτρο δεν συμμετείχαν στη σύνοδο.

Το «δόγμα Ντονρόε» και οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το Μεξικό «επίκεντρο της βίας των καρτέλ», ενώ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η σύνοδος αποσκοπεί και στην ανάδειξη των αμερικανικών φιλοδοξιών έναντι της Κίνας, ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στο Πεκίνο.

Η στρατηγική αυτή περιγράφεται ως εφαρμογή του «δόγματος Ντονρόε», συνδυασμός του ονόματος του Τραμπ και του Μονρόε, ο οποίος είχε θέσει τη Λατινική Αμερική στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ.

Στη σύνοδο συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Αργεντινή, το Σαλβαδόρ, τον Ισημερινό, τη Βολιβία, την Κόστα Ρίκα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Γουιάνα, την Ονδούρα, τον Παναμά, την Παραγουάη, τη Χιλή και το Τρίνινταντ και Τομπάγκο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι ο Τραμπ θολώνει τα όρια μεταξύ κρατικών υποθέσεων και ιδιωτικών συμφερόντων, καθώς σχεδιάζει να πραγματοποιήσει και τη σύνοδο κορυφής της G20 στο γήπεδο γκολφ Doral, που του ανήκει. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αν και ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος δεν θα αποκομίσει οικονομικά οφέλη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Είχα μία από τις καλύτερες συζητήσεις με τον Τραμπ

Ισραήλ και ΗΠΑ ενίσχυσαν τον συντονισμό τους για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, έπειτα από «εξαιρετική» συνάντηση με τον Τραμπ όπου κυριάρχησε η συζήτηση για την αποτροπή πυρηνικών στο Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Καλές πιθανότητες» για συμφωνία με το Ιράν μετά την αναστολή

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι υπάρχουν «καλές πιθανότητες» για πρόοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν, ενώ η Τεχεράνη διέψευσε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον στη σκιά της πρόσφατης παύσης των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο χωρών.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συνομιλίες με Ιράν, πιθανή στρατιωτική δράση αν αποτύχει η διπλωματία

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε «βαθιές συνομιλίες» με το Ιράν, αλλά προειδοποίησε πως αν οι διπλωματικές προσπάθειες αποτύχουν, είναι έτοιμος να διατάξει ισχυρή στρατιωτική δράση, επισημαίνοντας πως ο χρόνος που δίνεται είναι περιορισμένος.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιστεύω Ρωσία και Κίνα όταν δηλώνουν ότι δεν εξοπλίζουν το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε Ρωσία και Κίνα να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν, δηλώνοντας πως πιστεύει ότι ο Πούτιν και ο Σι δεν εμπλέκονται σε τέτοιες συναλλαγές, τονίζοντας όμως ότι θα είναι «πολύ κακό γι’ αυτούς» αν το κάνουν.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Εξετάζω το ενδεχόμενο νέων πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Axios πως εξετάζει το ενδεχόμενο μεγάλων πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράν, ακόμη πιο έντονων από την «Επική Οργή», ενώ τόνισε πως δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση και το Ιράν «δεν έχει υποστεί αρκετό πόνο».
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Δεν τελειώσαμε με το Ιράν»

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν τελειώσει με το Ιράν, μετά από δέκα συνεχείς νύχτες βομβαρδισμών σε ιρανικές υποδομές, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη θα χρειαζόταν δεκαετίες για να ανοικοδομηθεί αν οι ΗΠΑ αποχωρούσαν.